Thursday, October 20, 2011

Rintik-Rintik Hujan...n Crispy Tofu Nugget

Salam n tgh buat apa tu... tentu ada yg sedang berehat..akak dpt meluangkan sdikit masa depan pc nie sbb dh beres kan keje pg td..walau pun xdpt mengikuti acara sukan sekolah yang kabarnya sungguh meriah..xper la harap2 pd tahun depan akak dpt bersama2 murid2 skpt, guru2 dan semua warga sekolah di padang tentu sronokkan..Nampaknya sebaik hbis sajer acara sukan dlm tengah hari tadi ujan pun mulai turun renyai xbrapa lebat hingga la skrg nie..waktu sjuk2 nie terasa pulak megantuk ajer mata nie..mcm pandai ajer suh carik cik bantal tp pakal kat tempat keje..huhu..

Di petang2 begini masa ujan2 nie..klau ada sajian kudapan tentu sedapkan...emm mkn lg org dok kata akak nie...tp apa nak wat dh mmg nie blog msakan kan nama dia pun Zalekha Luvs Cooking so..ada akak kesah..ok lah kat sini akak nk kongsikan satu sajian minuman petang yg ringkas yg akak slalu jugak buat di rumah sbb anak2 buah suka selain ia mudah dan ringkas utk dibuat ....jom kita semak resepi tp kali ini dlm bahaga inggeris sbb kawan pd kawan akak miss nanna di US minta translate kan..

Nugget Tahu yang lembut di dalam n garing diluar

Sesuai utk bekalan anak ke sekolah juga..
Crispy Tofu Nugget

Ingredient:
1 pack of soft tofu or can use 3 pcs of small tofu (mash finely)
4 tbs flour or corn starch
1 big onion – chopped or cut into cube
1 stalks spring onion – thinly slice
2 tbs dried shrimp – soak and pounded
½ teaspoon paper
A pinch of salt to taste
Rolls or instant oat for coating
Oils for frying

Method:

1. Put all ingredient in a bowl except oat n oil, mix well this texture is so soft because of the tofu but don’t worry.
2. Shape into a ball or just using spoon to drop the mixture and coat it with the oat.
3. Fry the nugget until crispy and golden brown. 
4. Serve this nugget with chilly sos or your favorite dip..

No comments:

Post a Comment