Tuesday, January 31, 2012

Minum Petang Di Senjakala...

Assalamualaikum...

Selamat sejahtera pada semua kawan2..saya dah 2 hari tak menjengah ke blog...agak sibuk dengan kerja2 di pejabat.  Hari ini saya cuma nak kongsikan gambar minum lewat petang kami tadi.  Kebetulan pula adik saya bedah ada membuat Kek Marble Vanilla Chocolate permintaan dari cikgu Azizul yang hendak membeli kek marble che bedah so alang2 membuat tu dapat lah kami semua di rumah menikmati kelazatan kek yang sangat soft n moist ini dengan haruman butter SCS...emmm memang sodapppp lah memang xpuas makan sepotong..
Oleh kerana kek nie bedah yang buat dan saya pun malas nak mengambil resepinya so pada yang teringin nak membuat cake marble silalah clik kat pakcik google yer pasti banyak resepi2 cake marble yang keluar dan anda hanya perlu memilih sahaja mana satu yang berkenan di hati...hehehe..sorry eks kawan2..

Jomlah kita layan gambar kek marble vanilla coklat yang sungguh sedap nie..kalau nak tau sedap ke tak cer tanya cikgu zizul mesti di kata sedapkan...haha ada2 ajer saya nie..




Sunday, January 29, 2012

Sayur Kacang Sepat Manis Campur..

Satu lagi resepi yang nak saya kongsi bersama..Resepi sayuran yang rengkas tapi sedap dimakan bagi pengemar2 sayur macam saya...Jom kita tengok bahan2 yang diperlukan.


Sayur Kacang Sepat Manis Campur..

Bahan-bahannya:

2 peket sayur kacang sepat manis - di bersihkan buang kiri kanan sahaja xpayah potong
1 batang lobak merah - di hiris bentuk bunga atau menyerong sahaja
1/2 biji capsicum merah - dihiris
1/2 biji capsicum kuning - dihiris
6-7 batang putik jagung muda - dihiris (tak ada tak letak)
15 ekor udang - untuk rencah
6 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu sos tiram
sedikit garam
sedikit air -  dalam 1/4 cawan
sedikit minyak untuk menumis

Cara:
1.Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris hingga layu dan berbau harum, masukkan udang.
2. Balik2kan dan masukkan oyster sos dan garam serta air. Masukkan lobak merah dan balik-balikan sehingga lobak agak lembut masukkan sayuran lain. Goreng sehingga sayuran masak dan hidangkan panas bersama nasi putih.

Siakap Stim Asam Boi...

Assalamualaikum...

Hari2 tak bekerja dapat lah masukkan 1 - 2 entry tp kalau hari bekerje memang lah tak dan sebab nak buat itu ini...nie pun saya nak masukkan resepi tertunggak yang dibuat oleh akak ipar saya kak zam semasa kami ke bukit kepong minggu lepas..

Saya kongsikan respi yang rengkas nie bagi sesiapa yang nak mencubanya sedap gak makan ikan siakap dimasak secara stim nie tak berlemak dan berminyak..jom semak resepi..


Siakap Stim Asam Boi...

Bahan-Bahan:

Seekor ikan siakap - sederhana besar dlm 600 gm - dibersihkan
6 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - di hiris halus (batang mancis)
3 tangkai jeruk sawi atau kobis - rendam sebentar dan hiris halus
5-6 biji asam boi - kalau ada asam paya yg masam tu lg sedap..
2 sudu jus lemon - optional kalau xnak masam xpayah bubuh
beberapa titis minyak bijan
sedikit garam
1/2 cawan air

Cara:

1. Panaskan pengukus,  ikan di masukkan ke dalam loyang atau pinggan bujur yang tahan di dalam kukus.
2. Lumurkan ikan dengan sedikit garam. Taburkan dengan bawang yang dihiris, halia, asam boi dan jeruk sawi yang dihiris.  Titiskan sedikit minyak bijan dan masukkan air di dalam loyang.
3. Kukuskan lebih kurang 25 - 30 minit atau sehingga ikan masak.
4. Hidangkan di dalam pinggan bujur hiaskan dengan hirisan lada dan daun bawang.

Pengat Sagu Biji Berjagung...

Assalamualaikum...

Selamat petang semua dah minum petang belum...mesti dahkan sebab dah dekat kul 6 ptg nak masuk waktu makan malam eks..ok lah hari nie saya merancang benda lain tapi jadinya yang lain, xperlah nanti bila ada masa akan ku cuba juga untuk membuat Lamingtons Square tu... Oleh kerana Lamingtons tak jadi yang jadi cuma pengat sagu biji berjagung..anak2 buah saya memang suka makan pengat camnie atau apa2 yang berasas sagu seperti puding sagu gula melaka tu..

Jom kita semak resepi rengkas di bawah :


Pengat Sagu Biji Berjagung

Bahan-Bahan:

1 cawan sagu biji  - di cuci dan terus toskan airnya.
1 cawan jagung ala krim dalam tin
200ml santan - saya guna santan dalam kotak aje
3/4 cawan gula pasir
6 cawan air
beberapa titis pewarna kuning - optional
1/4 camca teh garam

Cara:

1.  Masukkan air, santan, gula ke dalam periuk kacau hingga mendidih dan masukkan pula sagu biji dan jagung.
2.  Kacau selalu sehingga sagu biji berubah menjadi jernih, masukkan sedikit garam dan juga beberapa titis pewarna kuning, masakkan dengan mengacau selalu dengan api yang sederhana dan agak memekat sedikit.
Padamkan api dan hidangkan panas atau sejuk.


Caramel Custard again request by Aishah..

Assalamualaikum...

Selamat pagi Ahad untuk semua pengunjung Zalekha Luvs Cooking, harap anda semua sehat sejahtera pada hari ini..apa rancangan anda hari ini...mesti ada yang bercadang untuk masak yang agak special kot sebab maklum pada hari minggu semua anak2 ada dirumah seronok dapat makan beramai2kan.  Saya pun tengah terfikir2 nak masak apa...mungkin yg simple ajer tapi adik saya bedah ada dia lagi pakar dalam masak-memasak nie... Rasa macam nak buat sedikit kueh tengok kat pantry n fridge macam2 bahan kueh ada tapi masya Allah bukan lah berapa nak rajinkan...hehehe tengoklah kalau menjadi nanti saya masukkan entry...lagi pun ada lagi resepi tertungguk yg nak saya masukkan di blog ini.. tungguuu yer kawan2 hehe..

Ok lah pagi ini saya sekali lagi nak kongsikan resepi puding Caramel Custard yang saya buat semalam yang ini request dari anak saudara saya Aishah..sedap bila makan puding nie sedang2 jer manis dia kalau nak makan dengan buah2 coctail atau pun pisang yang di goreng togel dengan sedikit butter pun sedap tau..nanti saya tunjukkan gambor pisang tu ok..jom kita semak resepi ulang tayang caramel custard nie ok..



Caramel Custard

Bahan-bahan:
1 tin susu cair - 400gm
5 biji telur -gred A
1/2 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung jagung - (kali nie saya guna tepung custard -hehe dh ada)
1/2 cawan air
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan gula pasir - untuk buat caramel

Cara:
1. Gula pasir yang 1/2 cawan dibuat caramel dengan cara masak atas api kecil biar sebentar bertukar warna keemasan dan gula mencair, jangan sampai dia hitam jika gula mencair kacau dengan senduk kayu dan terus padamkan api dan tuang ke dalam loyang.  Atau boleh juga buat macam saya masukkan 1/2 cawan gula di dalam loyang letakkan diatas api yang kecil dan kacau dengan senduk kayu bila gula mencair dan bertukar warna keemasan tutupkan api.  Biarkan ia mengeras dalam loyang.
2. Panaskan kukusan dahulu, dalam satu bekas masukkan gula dan telur pukul dengan whisk hingga gula hancur dan sebati masukkan, susu cair, air dan tepung custard yang dibancuh dengan sedikit air, masukkan juga esen vanilla dipukul sedikit cukup sekadar adunan rata.
3. Masukkan adunan yang telah dibancuh dalam loyong yang berisi caramel / gula yang diperangkan sedikit tadi. Kukus selama 1/2 jam.
4. Sejukkan dulu baru keluarkan dari loyang, potong dan hidangkan.  Lebih enak jika dimasukkan ke dalam peti sejuk terlebih dahulu..Selamat mencuba.

inilah pisang goreng togel dengan butter yg saya makan dengan caramel custard tu..sedap

Saturday, January 28, 2012

Stuff Tofu@Tahu Tulip@Tahu Teratai@Tahu Bersumbat Goreng...semua sama daa.....

Assalamualaikum...

Selamat malam semua, malam minggu nie mungkin ada yang berjalan tengok wayang atau ke pusat membeli belahkan.  Saya jarang2 berjalan di sebelah malam selalu kalau nak ke mana2 sebelah siang ajer tu pun ikut mood juga kalau rajin.  Sama lah jugak macam menulis diblog nie kalau rajin tulis kalau tak rajin..buat donno jer..hehehe boleh eks macam tu..sebelum saya terus merapu baek lah saya menulis resepi yang penah juga saya masukkan sebelumnya kira ulang tayanglah tapi yang kali ini saya buat tadi siang..biasalah sesuatu makanan yang kita atau warga umah kita suka jadi berulang la buat yang pentingnya sedap dianak tekak kita kan so tak kisahlah berapa kali nak buat....

Jom kita tengok resepi di bawah:



Stuff Tofu @ Tahu Tulip

Bahan-Bahan:
40 keping tahu pok - di belah atas cross (silang) guna gunting dan korek isinya serta terbalikkan
(isinya disimpan untuk campur dengan inti)
Bahan untun Inti:
5 keping tahu lembut - dilecek
semangkuk isi udang - didadu
2 biji bawang besar di dadu halus
5 ulas bawang putih - dicincang/tumbuk
1 camca teh minyak bijan
1 camca teh serbuk lada putih
sedikit garam
2 pokok daun bawang dan sup - dihiris halus
sedikit minyak untuk menumis rencah sahaja.

Cara:

1. Sediakan inti dengan cara panaskan 2 sudu makan minyak masak tumiskan bawang dadu dan bawang putih sehingga wangi dan layu, masukkan isi udang yang dicincang, lada sulah, minyak bijan dan sedikit garam, tak perlu masukkan air. Balik2kan rendah sehingga udang masak dan terus padamkan api.
2. Tahu lembik yang dilecek boleh ditapiskan dengan penapis santan atau bakul penapis sehingga air lebihan tahu habis (sebab tahu lembik banyak air dan perlu di buang airnya)
3. Dalam mangkuk adunkan tahu yang dilecek bersama bahan rencah yang di tumis tadi dengan daun bawang/sup yang dihiris halus,dan isi tahu pok yang dikorek tadi jangan lupa masukkan.  Letakkan sedikit sahaja garam, takut masin. gaul rata.
4. Ambil sebiji tahu yang telah siap diterbalikkan isikan dengan inti dan padatkan sedikit buat sehingga habis.
5. Gorengkan tahu dalam minyak sederhana panas sehingga keperangan dan agak garing, angkat dan tos diatas paper towel. Hidangkan panas bersama sos pilihan anda.
Tahu Tulip ini juga boleh dikukus jika tak mahu digoreng.  Kukuskan selama 10-15 minit.
Selamat mencuba.
Ini lah rupa tahu pok

Tahu yang siap di korek isi dan terbalikkan

nie yang dah siap digoreng..

Fried Spiral Pasta Cabonara With Asparagus...

Assalamualaikum...

Selamat hari sabtu dan berhujung minggu untuk semua, hari ini saya tak kemana2 seharian di rumah jadi dapatlah menjalankan aktiviti masak2 di dapur.  Sebenarnya hari ini merupakan ulangtahun perkahwinan kakak saya Hjh Siti Rashidah dan suaminya jadi kakak saya yang dipanggil Aiti oleh semua anak2 buah saya buat makan2 sikit di rumah petang tadi.  Saya dapat tugasan khas untuk mengoreng Pasta Spiral Cabonara yang saya gandingkan dengan Asparagus, Cendawan Tiram dan juga hirisan ayam sebagai perencah.  Oleh kerana sos canabora yang digunakan berasa lemak dan tidak pedas sesuailah untuk anak2 yang tak boleh makan pedas.

Di samping mengoreng Pasta Cabonara saya ada juga buat tahu tulip dan juga caramel custard yang nie atas permintaan anak buah saya Aishah.. anak2 buah saya semuanya memang suka makan caramel custard nie..macam tak jemu pulak mereka dengan makanan manis.  Disamping itu akak saya Aiti bawak ayam goreng, wantan goreng (yang nie x sedap) kalau saya buat mesti lagi sedap..hehe perasan la pulak saya, ada juga kentang putar dengan brown sauce (sedap) nanti saya sharekan resepinya kalau ingat, coleslaw dan juga fish ball yang digoreng dicucuk pada lidi dengan timun, adik saya bedah pulak masak Makaroni goreng pedas, yang ini untuk orang dewasa sebab pasta cabonara tu tak pedas, dan pisang goreng togel dengan butter yang dimakan dengan susu cair. Macam2 betul makanan yang ada makan sedikit sahaja dah terasa kenyangnya.

Ok lah asik bercerita tentang makanan ajer mesti anda semua boring nanti, jom kita semak resepi Pasta Cabonara Goreng yang mudah ini nama dia xtau nak letak apa jadi saya letak jer nama omputih dia...hehe...


Fried Spiral Pasta Carbonara With Asparagus

Bahan-bahan:
400 gram Pasta Spiral - direbus hingga masak dan toskan airnya
1 tin sosCabonara
semangkuk dada ayam - dihiris
1 cawan asparagus - dihiris 1 inci
1 cawan cendawan butang - di hiris (saya gantikan cendawan tiram)
12 ulas bawang merah - dihiris
6 ulas bawang putih - dihiris
1/2 camca teh serbuk lada putih
secukup garam
1 1/2 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang  merah dan bawang putih yang dihiris hingga layu dan berbau harum, bila agak keperangan masukkan ayam balik2kan. Masukkan air,
2. Biarkan sehingga  ayam agak empuk dan kuah mendidih. Masukkan pula asparagus dan cendawan, gorengkan sebentar dan masukkan pula garam dan serbuk lada sulah serta pasta.
3. Gorengkan sehingga pasta dan kuah sebati, ia akan jadi kering sedikit tapi tak mengapa sebab memang buat pasta goreng bukan jenis yang berkuah.
4. Rasakan kesesuaian rasa dan padamkan api.  Hidangkan.
Antara hidangan yang disediakan

yang nie utk budak2 kenit

sedap kentang putar nie macam kat mcdonald punya..

coleslaw buat sendiri mmg lg lemak berkrim..hehe

Pisang Goreng Togel gan Butter makan gan susu cair sedap..
dah kebawah lak pic yg nie..

Friday, January 27, 2012

Gulai Ikan Santan Berlada...

Selamat sejahtera semua...

Pagi tadi saya dah masukkan entry Nasi Dagang Berlainan Sedikit tapi makan Nasi Dagang kena la ada laukknyakan.  Saya ganduingkan Nasi Dagang saya bersama Gulai Ikan Santan Berlada  gulai ni sesuai untuk dimakan bersama Nasi Dagang atau pun Nasi Putih.

Jom kita semak resepi di bawah:


Gulai Ikan Santan Berlada

Bahan-Bahannya:

8-10 keping (potong) ikan kegemaran anda saya gunakan ikan bawal dan juga ikan tongkol putih
Perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan digoreng embal
1 cawan cili kering - di rendam dan dikisar halus
10 ulas bawang merah - dikisar  halus
4 ulas bawang putih - dikisar halus
2 batang serai dikisar halus
1/2 inci kunyit hidup dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
2 keping asam gelugor
500ml santan pekat (dari sebiji kelapa)
500ml santan cair
sedikit garam

Cara:
1. Masukkan bahan-bahan yang dikisar halus ke dalam periuk bersama santan cair, kacau sehingga mendidih.
2. Masukkan santan pekat, kacau selalu lauk gulai supaya tidak pecah santan, masukkan pula asam gelugor. Masukkan ikan dan perisakan dengan garam masakkan sehingga agak pekat sedikit. Kalau suka boleh juga dimasukkan beberapa biji cili api dalam lauk gulai ini. Sesuai untuk dihidangkan bersama Nasi Dagang atau Nasi Putih.

Selamat Mencuba..

Nasi Dagang Berlainan Sedikit...

Assalamualaikum...

Salam Jumaat yang penuh barakah buat semua pengunjung blog Zalekha Luvs Cooking.  Pada hari ini saya nak kongsikan satu resepi masakan tradisional yang terkenal di sebelah pantai timur Malaysia iaitu Kelantan, Terengganu dan juga Pahang. Kalau di sebelah kelantan nasi dagang ini ada yang menggunakan beras khas nasi dagang yang berwarna merah atau dipanggil beras dagang dan kalau di Terengganu dan Pahang pula nasi dagangnya berwarna putih sahaja sebab mengguna beras pulut biasa dan dicampur beras biasa. Biasanya nasi dagang ini dimasak secara mengukus berasnya dan di arunkan dengan santan. Tetapi kali ini saya buat cara yang berlainan sedikit iaitu tanak sahaja nasi dalam rice cooker.

Ok jom kita semak bahan2 yang diperlukan untuk memasak nasi dagang.


Nasi Dagang Tanak..

Bahan-Bahannya:

4 cawan beras dagang bewarna merah - basuh dan rendam sebentar dalam 20 minit
6 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1/2 camca teh halba - direndam sebentar
Santan secukupnya - lebih kurang 6 cawan (sukat seperti kita masak nasi lemak)
sedikit garam.

Cara:
1. Masukkan beras dagang yang direndam sebentar dan di toskan di dalam rice cooker bersama bawang hiris, halia hiris dan halba. Masukkan santan dan juga sedikit garam.
2. Bila nasi dah masak kacau kan sedikit dan biarkan dia keep warm sehingga hendak di hidangkan. Hidangkan Nasi dagang bersama gulai dagang ikan atau ayam bersama acar mentah.  Sedap dimakan panas2.
Selamat mencuba..Resepi untuk Lauk Santan Berlada yang dimakan bersama nasi dagang akan saya masukkan kemudian.

Siakap Masam Manis...

Assalamualaikum..

Apa kabar semua, tentu kawan2 yang baru pulang dari tempat keje tu mesti sedang sibuk di dapur pula untuk menyediakan makan malam. Bagi yang tak bekerja tentu telah memasak terlebih awal atau hangat sahaja lauk yang telah dimasak untuk makan malam.  Hari ini saya nak kongsikan satu resepi ikan yang sesuai untuk makan malam bersama keluarga iaitu Siakap Masam Manis..

Jom kita semak resepi di bawah:


Siakap Masam Manis

Bahan-Bahan:
Seekor ikan siakap sederhana besar - bersihkan pupuk dengan sedikit garam dan kunyit
3 sudu makan cili blender
4 sudu mkn sos tomato
3 sudu mkn sos cili
1 sudu makan gula
secubit garam
2 biji bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - ditumbuk
1/2 cawan air
1 batang karot kecil - didadu
1 batang timun - di buang perut didadu
1/4 nenas - di dadu (saya guna nenas dalam tin - didadu dalam setengah cawan)
1/2 biji capsicum merah - didadu
1/2 biji capsicum kuning - didadu
minyak untuk menggoreng

Cara:
1. Ikan siakap digoreng tenggelam sehingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali tumiskan bawang putih, bawang besar hingga layu dan berbau harum, masukkan cili blender dan halia, kacau sehingga terbit minyak dan agak garing, masukkan sos tomato dan sos cili, gula, garam dan air.
3. Masukkan karot dan balik-balikan dan masukkan pula timun, capsicum dan nenas, rasakan kesesuaian masam dan manisnya. Kalau suka agak berkuah sedikit boleh ditambah dengan sedikit lagi air, balik-balikkan sehingga sayuran agak empuk sedikit dan terus matikan api.
4. Di dalam pinggan bujur susunkan beberapa helai daun salad dan letakkan ikan siakap yang digoreng tadi, curahkan dengan kuah masam manis bersama-bersama sayuran di atas ikan, hiaskan dan hidangkan.

Puff Ayam Simple...

Assalamualaikum...

Tengah buat apa semua, dah minum petang ke kalau masih tercari2 idea untuk buat minum petang, ini saya nak kongsi satu resepi mudah yang saya buat iaitu Puff Ayam Simple yang menggunakan kulit puff pastry jenama kawan..Puff ini sangat mudah untuk membuatnya sebab kita gunakan pastry puff ready made yang banyak di jual di supermarket cuma perlu membuat inti nya sahaja dan pada kali ini saya buat inti ayam dan kentang.  Puff nie memang sedap dimakan panas2 tapi kalau dah sejuk pun sedap juga sebab kulit puff nie tak keras molek jer masukkan dalam oven toaster kejap atau microwave dah panas balik sedap weiii makan tiga ketul pun x sedar..hehe..Ok la sebab ada kerja lain yang perlu saya bereskan x dapat nak berlengah2 moh ler kita semak resepi di bawah ini:


Puff Ayam Simple


Bahan-Bahannya:
1 paket Puff Pastry jenama Kawan - 10 keping
Untuk Inti
2 keping dada ayam - dihiris kecil
3 biji kentang - kupas dan didadu
2 biji bawang besar - dadu/racik halus
3 ulas bawang putih cincang
2 sudu makan rempah kari ayam- dicampur dengan sedikit air jadikan pes
air lebih kurang 1/2 - 3/4 cawan
sedikit gula dan garam untuk perisa
sedikit minyak untuk menumis
1 biji kuning telur - untuk gris di atas puff

Cara:
1. Sediakan inti terlebih dahulu, Tumiskan bawang putih bersama bawang dadu hingga layu dan berbau harum masukkan pula rempah kari yang dijadikan pes tadi, kacau hingga agak garing masukkan pula ayam.
2. Balik-balikkan ayam masukkan anggarang 1/2 cawan air dan kentang, masakan hingga kentang agak empuk jika belum empuk masukkan sedikit lagi air diikuti dengan gula dan garam
3. Balik-balikkan hingga inti agak sedikit kering dan matikan api, sejukkan dahulu sebelum digunakan.
4. Ambil sekeping puff pastry di belah 4 ambil satu bahagian di leperkan sedikit letakkan inti dan ditutupkan dengan sekeping lagi pastry yg dileperkan sedikit dan di kelar sedikit diatasnya sama ada bentuk cross atau garis serong sahaja, tekankan tepi pastry dengan garfu sedikit supaya tidak terbuka.
5. Setelah pastry siap dimasukkan inti sapu kan sedikit kuning telur di atasnya. dan bakar di dalam ketukar dalam 20 - 25 minit bergantung pada oven masing2 pada suhu 180' api atas bawah.

*Sedikit tips pastry nie kalau lama sangat diluar peti sejuk agak sukar nak dibentuk sebab cepat lembik so
bila dah siap bahan inti barulah keluarkan pastry dari peti sejuk. Puff yang saya buat kali ini dapat 20 biji yang sedang, kalau nak buat kecil lagi boleh rujuk pada resepi puff sardin yang pernah saya masukkan kelmarin.
Selamat mencuba..


Apam Kukus Gula Hangus..

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua, hari ini saya update agak pagi sebelum ke pejabat jadinya tak dapatlah nak bercerita
panjang sebab kesuntukkan masa jom lah kita semak resepi dibawah yang saya buat semasa di rumah akak saya..


Apam Gula Hangus

Bahan-Bahannya:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh bicabonate of soda
3/4 cawan gula pasir
3/4 cawan air
2 biji telur
2 sudu makan butter/majerin
2 sudu makan susu pekat manis
1/4 cawan minyak.

Cara:
1. Buat kan gula hangus dulu dengan cara gula di masukkan dalam periuk masak diatas api sambil dikacau dengan senduk kayu bila dah mula mencair bertukar warna keperangan masukkan air jangan tunggu sampai terlalu gelap warnanya sebab nanti gula akan menjadi pahit. Biarkan air gula sejuk.
2. Blenderkan telur bersama majerin, susu pekat, minyak dan air gula yang telah dimasak tadi hingga sebati.
3. Bancuhkan adunan yang telah diblender ke dalam tepung dan bicarbonate of soda, pukul menggunakan whisk hingga adunan rata dan tidak bergentil.
4. Panaskan Kukusan, acuan apam yang kecil disapu dengan sedikit butter/majerin masukkan adunan setengah mangkuk sahaja kalau masuk lebih nanti dia akan terkeluar sebab kueh nie naek tinggi.
5. Kukuskan selama 20 minit, keluarkan dan boleh dihidang begitu sahaja atau bagi yang suka makan apam nie dengan kelapa boleh juga letakkan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam..Selamat mencuba.


Wednesday, January 25, 2012

Menziarahi Sanak Saudara di Pahang..

Assalamualaikum..

Selamat malam khamis untuk semua, dah lama sungguh saya tak bersiaran di blog rasa rindu pula..sebenarnya saya bercuti sambil menziarahi saudara mara di Negeri Pahang bersama Along saya Sheikh Mokthar, akak ipar saya Sharifah Zam dan anak buah saya Siti Khatijah. Bermula dari hari Sabtu 21 Januari lalu perjalanan kami bermula dan destinasi pertama ada ke rumah bapa saudara saya Sheikh Zahari Al-Zarafee atau dikalangan keluarga lebih mesra di panggil Ami Man atau Sheikh Abd Rahman yang terletak di kampung Semangat, Pekan, Pahang, pada petang tu juga sempatlah kami ke bandar kuantan yang teletak lebih kurang 30km dari Pekan. Kami hanya singgah di Pasar Malam sahaja sebabnya jalan di Kuantan pada hari itu sesak dengan kenderaan kerana kebetulan pada hari yang sama PM melancarkan Majlis Samudera peringkat kebangsaan di Negeri Pahang.

Peluang berjumpa bapa saudara kami di sana sesekali seperti ini  bermacam2 lah perkara yang dapat kami bersembang sampai ke tengah malam..dan pada hari keduanya pula kami menuju ke Chenor ke rumah bapa saudara saya yang satu lagi. Kebetulan pula pada cuti perayaan Tahun Baru Cina kesemua anak bapa saudara saya, iaitu sepupu2 Along, Ngah, Uda, Gee, dan yang lain2nya bersama2 suami dan anak masing2 yang ramai, memang sangatlah meriahnya.

Kami bermalam di Chenor semalam dan keesokkan pada hari Tahun Baru Cina kami bertolak pula ke Bukit Kepong, rumah kakak saya Che Nie.. Sempat juga kami ke kawasan Kolam Air Panas, di Tenang, Labis dan ke Kg Paya Lang, rumah bapa angkat kakak saya Che Nie memetik buah2an di kebun langsat yang sangat berbuah lebat, saya rasa ada lebih dari 20 batang pokok langsat, macam rusa masuk kampung kami ghairah tengok buah yang banyak macam tu..rasa buah langsat tu manis dan sedap.

Ok lah asik bercerita panjang tentang perjalan saya bercuti tentu ada yang bosan pula membacanya.. sebenarnya ada juga resepi yang ingin saya masukkan di blog nanti sebab macam2 benda yang di masak semasa di rumah kakak saya Che Nie..ok saya tinggalkan beberapa keping gambar pokok buah markisa yang dah masak dulu pernah saya masukkan gambar pokok markisa yang sedang berbuah lebat tapi belum masak.

Wednesday, January 18, 2012

Crabstick Roll With Golden Crumb...again..

Assalamualikum...

Salam hari Rabu buat semua...apa kabar kawan2 semua saya harap semuanya sehat2 belaka...bagi diri saya alhamdulillah sihat juga walaupun sangat sibuk dengan keje yang xputus2 di pejabat.  Cuaca hari ini nampaknya dah redup sikit kerana hujan pada petang tadi..sejuk sikit tak lah bahang seperti dua, tiga hari yang lalu.

Hari ini saya nak kongsikan resepi mudah yang saya buat untuk sarapan tadi pagi sebenarnya..maklumlah saya ini jarang2 dapat update di blog jadi macam tak mengikut masa pulak keluarkan resepi sarapan diwaktu senja tapi x mengapakan..asalkan ada sesuatu untuk dikongsi bersama di blog saya nie kan..Crabstick Roll with Golden Crumb ini selain mudah dibuat mengenyangkan juga kalau makan dua ketul memang mencukupi dan anak-anak kecil memang suka pada makanan yang sebegini..selain dari menggunakan crabstick sebagai bahan utama  boleh juga kita gantikan dengan sosej..Ok jom kita semak resepi mudah di bawah ini..sorry la saya copy paste resepi yg pernah saya masukkan dulu ajer..


Crabstick Roll With Golden Crumb

Bahan-Bahan:

6 btg - Fillement Crabstick
6 keping roti gardenia
1 egg
Breadcrumb seckupnya - i prefer d yellow colour breadcrumb

Cara:
1. Ambil sekeping roti gardenia guna rolling pin leperkan sikit
2. Isikan dengan crabstick n digulung kemas..lekatkan hujungnya gan telur yg
di pukul sikit..buat sampai roti semua habis
3. Celupkan roti yg siap di gulung kemas kedlm telur yg dipukul sedikit dan
golek dlm breadcrumb hingga rata
4. Panaskan sedkit minyak utk deep fried api sederhana nnti cpat hangus pulak,
goreng sampai golden brown..
5. Angkat dan letak atas paper towel.  Hidangkan panas2 bersama sos  kegemaran anda.