Saturday, April 28, 2012

Ubi Rebus Dengan Sambal Bilis...

Satu lagi entry bergambar jer yer rasa dah penat menaip hari nie...ubi rebus dengan sambal tumis...yang dibuat oleh adik saya bedah untuk sarapan pagi tadi...kalau nak makan untuk minum petang pun boleh ubi rebus nie memang sedap bagi orang2 yang suka makan ubi macam saya lah...tapi bagi orang2 bandar mungkin tak berapa pandai makan ubi kot...selain dari di rebus dimakan dengan sambal atau ikan kering ada jugak orang makan ubi rebus dengan  kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan gula...macam2 boleh dipelbagaikan dan kalau buat kueh bakar ubi ke atau talam ubi yang dibawahnya lapisan ubi bergula melaka dan atasnya pula lemak bersantan yang dicampurkan tepung beras atau ada yang memanggil kueh ini sebagai bingka ubi memang sedapkan...cewahhh dah berangan nampaknya saya dengan kueh bingka ntah bila agaknya dapat membuatnya...hehehe

Ok tak payah letak resepi yer sebab nak menyediakan ubi rebus ini amat mudah kita cuma perlu potong ubi kepada size yang sesuai kecil2 pun boleh, buangkan kulitnya, cuci bersih dan rebus dengan air hingga mendidih dan lama sedikit untuk dapatkan ubi yang empuk dan enak jangan lupa letakkan sedikit garam...kemudian toskan ubi yang telah masak hidangkan bersama sambal tumis atau ikan kering atau apa2 sambal yang bersesuaian...




No comments:

Post a Comment