Wednesday, April 10, 2013

Ikan Keli Goreng Sambal Berkantan..

Assalamualaikum..

Apakabar kawan2 semua semoga anda semua dan pengunjung ZLC sihat hendaknya hari ini saya agak banyak kerja di pejabat tapi menyempat jugak nak masukkan entry almaklum ada 2-3 masakan yang boleh saya masukkan tapi semuanya yang ringkas dan mudah2 ajer...Ikan keli nie lauk yang dimasak sabtu lepas masa saya buat solok lada tu..Jom kita tengok resepinya...

Ikan Keli Goreng Sambal Berkantan

Bahan-Bahan

1 kg ikan keli - di bersihkan dan lumur garam kunyit serta digoreng.
3 senduk nasi - cili blender halus* (guna cili kering)
8 ulas bawang merah - blender halus*
3 ulas bawang putih - blender halus*
1 inci belacan - blender halus*
secukup air untuk blender bahan2 bertanda*
1 labu bawang besar - di belah dua dan hiris
1 bunga kantan di hiris halus
1/2 cawan air asam jawa
3-4 sudu makan gula pasir
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan bawang besar yang dihiris tumis anggar layu dan berbau harum masukkan bahan2 yang bertanda* yang diblender halus. Tumiskan sehingga pecah minyak dan agak garing.
2. Masukkan gula pasirbalik2kan masukkan juga bunga kantan yang dihiris halus, masukkan air asam jawa, Masak hingga sambal mendidih masukkan ikan keli yang digoreng dengan garam kunyit tadi, dan akhir sekali perasakan dengan sedikit garam.  Rasakan kesesuaian rasanya jika perlu tambah apa2 garam ke gula ke asam ke..padamkan api hidangkan bersama nasi putih...

No comments:

Post a Comment