Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Monday, June 10, 2013

Rendang Ayam Kelantan Ala Kak Jee...

Assalamualaikum..

Salam Isnin 10 Jun untuk semua kawan2 dan pengunjung ZLC yang saya rindui...lama betul nampaknya saya x ke udara di alam maya...mohon maaf yer kawan2..memang bz bebenar selepas minggu bercuti kerana ada kerja2 urgent yang perlu di bereskan..tapi alhamdulillah dah dapat dibereskan...senang rasa hatikan..

Walaupun dah agak lama dapur ZLC tak berasap saya hari ini nak kongsikan gan kawan2 sejenis masakan rendang ayam yang saya celok dari dapur seorang penulis dan blogger terkenal iaitu Fauziah Samad atau lebih mesra di panggil Kak Jee saya memang peminat setia kak Jee so selalu gak tengok resepi2 kak Jee yang sangat mengoda jiwa dan kalbu ku untuk mencubanya...so bila ada kelapangan, masa tak bekerja hari ahad semalam saya pun apa lagi menyinsing lengan..cewahhh macam orang nak bersilat pulak siap menyinsing lengan..saya pun pepagi hari lagi dah mulakan operasi merendang ayam nan seekor...muahahaha macam lerrr nak memasak seekor lembu kecohnya rupanya nak merendang seekor ayam ajer...bila dah merendang tu tekak nie terasa2 pulak nak makan nasi impit@lontong gan serunding kelapa udang kering so buatlah dua2nya supaya x kempunan pulak nanti yer...hehehe..jadinya dua kali breakfast di rumah saya semalam pepagi hari saya dah buat cekodok pisang dan jamuan pra-raya lontong berserta rendang ayam dan serunding kelapa udang kering pada jam 10 pagi merangkap makan tengah hari gak..berangan ajer belum mula bulan puasa dah nak pra raya..tapi ada ah-kak kesah...hehehe..

Ok kawan2 jom lah kita semak resepi yang sedap nie...rugi kalau x cuba tau sebab rendang ini bahan2 yg digunakan pun x remeh xyah letak rempah2 semua tetap sedapppp u...kepedasannya terpulang pada cita rasa masing2 ok...tapi memang sedap dan berbaloiiii di cuba resepi kak Jee nie tau... tqvm untuk tuan punya resepi k.jee...kalau u all nak tengok d original version kena la ke blog kak Jee di sini  ok...selamat memasak untuk semua..

Rendang Ayam Kelantan

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam >< 1.5 kg di potong kecil ikut suka cuci dan toskan
5 biji bawang besar - dikisar halus*
5 ulas bawang putih - dikisar halus*
5 batang cili merah hidup - dikisar halus* (kak jee guna 10 batang)
20 batang cili padi - di kisar halus* (saya lebih kan)
1 1/2 inci halia - dikisar halus*
3 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - dimayang halus
3-4 helai daun limau purut
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor@asam keping - rendam sebentar(resepi asal x letak)
gula pasir >< 3 sudu makan
garam secukup rasa
sedikit minyak masak untuk menumis

Cara:

1. Panaskan minyak masak dalam kuali,  Tumiskan bahan2 yang dikisar halus yang bertanda* dan serai yang dititik hingga agak garing dan naik minyak. 
2.  Masukkan ayam dan balik2kan dengan bahan yang ditumis sehingga air ayam keluar dan ayam mengecut sedikit. masukkan pula santan, kacau selalu masukkan juga gula, asam keping dan daun limau purut, masak hingga ayam empuk dan kuah rendang agak mengering.
3. Kalau nak rendang yang agak berkuah tak perlu biar sampai agak kering. Masukkan garam dan rasakan kesesuaian rasanya. Padamkan api dan hidangkan bersama nasi impit atau nasi putih biasa.  Sedappp..cubalah.

Monday, June 3, 2013

Jalan2 di Pekan....

Assalamualaikum...

Salam Isnin 3 Jun untuk semua kawan2 dan pengunjung2 ZLC yang masih sudi mengunjungi blog saya ini...terima kasih diucapkan.  Apa kabar semuanya, diharapkan sentiasa sihat dan dilimpahi rahmat Allah selalu hendaknya...

Memandangkan kita masih lagi dalam cuti sekolah di minggu ke dua ini pastinya ramai yang mengambil kesempatan untuk membawa anak2 bercuti tidak kiralah sama ada balik ke kampung atau ke tempat2 perangin.. dan  tidak kurang juga yang memenuhi undangan majlis perkahwinan di sana sini.  Saya dan ahli2 keluarga yang lain juga ambil kesempatan untuk menziarahi bapa saudara kami di Pekan, Pahang sebab memang dah lama tidak berziarah ke sana jadinya 3 kenderaan dari 3 arah atau tempat berbeza iaitu saya dan bedah mengikuti along serta kak zam..oh lupa akak kembar saya Che No juga ikut sama dari Johor Bahru menuju ke Pekan pada hari sabtu,  Dari Segamat pula Che Ni kembar satu lagi bersama suaminya dan anak2 Bedah, Yeyed Hawa n Sara yang telah dipostkan terlebih awal sebab nak ditumpangkan dalam kereta che ni dan dari KL pula kakak saya Noly n si montel Iqa n che mat..

Bila dah beramai2 berkumpul di rumah Amy Man kami di Kg Semangat, Pekan, Pahang memanglah amat seronok...dah lama kan tak berjumpa adik beradik yang tinggal di daerah laen2... dapat berkumpul ramai2 macam nie memang sangat2 meriah suasananya.. Di rumah Amy Man ada kolam ternakkan ikan Talapia Merah dan ada juga ikan keli...kawasan yang dikelilingi pokok2 hijau ada pokok2 buah2an jambu yang baru nak berputik lebat kalau dah masak pastinya anak2 buah saya sibuk meranggah tapi sebab belum nak masak lagi jambu air tu so selamat la di atas pokok lagi..hehehe.. dalam kebun kelapa sawit yang di jaga rapi xder nyamuk pun walaupun dah malam2 kami bersantai di berandar depan kolam, Amy Man ada juga menternak kambing...lupa pulak saya nak snap gambar kambing yang agak unik sebab pandai berdiri tinggi bila nak makan pucuk jambu batu dan pokok lain di tepi rumah..Kambing2 kacukan dari baka yang di import memang agak besar dan berwarna putih bersih...dan salah seekor kambing betina yang dibela tu baru melahirkan 3 ekor anak kambing...wahhh cerita pasal kambing pulak saya..mbekkk..hahaha memang teruja sebab jarang2 dapat menikmati suasana kampung, anak2 lah yang paling seronok..Aina siap terjerit2 cakap gan anak kambing suruh ikut ibu kambing...gelihati di buatnya..

Oleh kerana kolam ikan dah di depan mata tak kan tak teringin makan ikan fresh yang baru di sauk kan...so apa lagi chef2 dari Johor Bahru iaitu Chef Bedah n Chef Che No pun turun ke dapur untuk sediakan ikan stim dan ikan bakar..ada juga ketupat sotong..tapi yang ini dibeli yang baru dicandat..sedappp weiiiii.. sementara tu sempat jugak chef2 berdua dan  saya belajar buat kueh ganyang atau kuih tiram nama dia memang macam2 ada...yang di buat oleh makcik..memang sedap sebab makcik memang berjualan kueh ganyang nie..bila ada kesempatan...cewahhh bila la kerajinan ku akan sampai yer...saya pun nak buat kueh ganyang gunakan resepi makcik nanti memang sangat sedap dan terbaikkk..

Ok lah kita tinggalkan keterujaan kami  berada di kampung walaupun hanya semalam dapat tidur di sana tapi banyak sungguh moment indah yang dapat kami abadikan dan berharap akan dapat ke sana lagi...inshaAllah...dan pada hari keduanya kami ke Kg. Permatang Pauh..di Bandar Di Raja Pekan juga kerana menghadiri Majlis Perkahwinan anak kepada sepupu kami..Alhamdulillah di majlis ini dapat lah berjumpa saudara mara sebelah arwah abah kami...dah panjang lebar sangat berceritakan so jom kita cuci2 mata dengan sedikit gambar2 yang sempat saya snap selama 2 hari berada di Pekan...sehingga berjumpa di lain siaran...salam sayang dari saya di ZLC..