Vadey
Bahan-Bahan:
1 peket kacang dhal (300gms)
2 biji cili hijau atau cili api ikut suka- dihiris halus/cincang (saya guna cili merah dan hijau)
1 labu bawang besar - di dadu/racik halus
1 sudu kecik jintan manis biji
garam
1 peket kacang dhal (300gms)
2 biji cili hijau atau cili api ikut suka- dihiris halus/cincang (saya guna cili merah dan hijau)
1 labu bawang besar - di dadu/racik halus
1 sudu kecik jintan manis biji
garam
sedikit gula (saya tambah)
3-4 tangkai daun kari
3-4 tangkai daun kari
Cara:
1. Kacang dhal direndam lebih kurang 4 jam dan toskan airnya.
2. 3/4 daripada kacang dhal itu dimasukkan ke dalam blender kering dan kisar sampai
halus. pastu keluarkan dalam bekas dan campurkan ¼ baki kacang dhal tadi.
3. Bubuhlah garam dan aji kalau suka (saya masukkan 1 sudu gula - x guna aji) serta bawang besar yang telah dicincang.
jangan lupa masukkan juga 1 sudu kecik jintan manis dan daun kari yang telah
diracik, kalau ada. gaul rata. pastu masukkan cili. cili hijau atau cili
api diricik. rasa garam.
4. Panaskan minyak dalam kuali. basahkan jari jemari
dan bentuk2 bulat dan leperkan dan masukkan ke dalam minyak panas. api biar
sederhana untuk dapat hasil gorengan yang ranggup. selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment