Wednesday, August 20, 2014

Kuih Siput ~~kudapan yang sedappp..

Assalamualaikum...

Salam rabu bersamaan 20 Ogos..apa kabar kawan2 dan pengunjung ZLC semua semoga sentiasa sihat dan dilindungi serta dilimpahi dengan rahmat Allah hendaknya... bagi diri saya pula alhamdulillah sihat dan sebenarnya hari nie merupakan hari tua saya...almaklum sahaja bila usia meningkat jadinya semakin lah ke-tua-an kan...huhuhu tak rela rasanya...tapi tak mengapalah sebab semua orang akan menghadapi peningkatan usia..yang pentingnya kita sihat dan dapat menghirup udara segar serta menikmati kehidupan dengan baik..inshaAllah.. oklah segan pulak saya nak bercerita tentang usia sebab nanti ada yang bertanya berapa umur saya yang sebenar..dah 4 series pun uolls..

Berbalik pada tajuk entry hari nie saya nak kongsikan dengan kawan2 resepi kuih siput yang sedap di buat kudapan atau di jadikan hidangan kuih raya bagi yang rajin membuatnya (nak mengentel siput nie boleh tahan penat wooo) hihihi..saya telah menyiput bersama anak buah saya Aina dan Sara sebelum raya rasanya..resepi saya ambil dari My resepi oleh Kak Besah yang memang femes gan kuih muih dan masakan yang sedap2..Jom sape2 nak cuba menyiput sila2 lah yer tapi yang penting kena ada alat untuk menyiput papan gelek siput..(acu plastik sebenornyaaa)..

Kuih Siput...

Bahan-Bahan :

3 cawan tepung gandum
2 sudu makan serbuk kari daging
1/3 cawan majerin/butter
2/3 cawan santan
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering - rendam sekejap
(kak besah letak tomyam paste adabi 1 peket saya x letak pun)
1 sudu teh garam & 1 sudu teh gula
beberapa tangkai daun kari
minyak untuk mengoreng terendam.

Cara:
1.  Gaul rata tepung & serbuk kari
2.  Kisar Santan, bawang putih, udang kering, garam dan gula hingga halus.
3.  Ramas dengan hujung jari majeri dan tepung, macam bread crumb bila dah rata
campurkan bahan-bahan yang dikisar tadi, uli hingga menjadi doh ang kental, macam
buat karipap.
4.  Gentel bulat2 kecil doh tersebut dan lenyekkab atas acuan kuih siput hingga menjadi
seperti siput suka hati la yer nak siput besar ke siput kecik ke siput lonjong ke jgn jadi mcm
siput b..b.. udah ler yer..hihihi..
5.Panaskan minyak, goreng kuih siput yang telah dibentuk dengan api yang sederhana supaya
dalamnya masak dan ranggup sebab kuih ini ada yang agak tebal. Bila dah 5 minit goreng
masukkan setangkai daun kari yang dilurutkan. Bila dah garing angkat dan toskan.
6. Sejukkan terlebih dahulu dan simpan di dalam bekas kedap udara..sedap di jadikan
kudapan semasa menonton tv..selamat mencuba yer kawan2..
nie yang baru digentil belum goreng..

ini lah acuan kuih siput gambar ehsan en google

No comments:

Post a Comment