Salam semua, jom layan lagu lama kengangan mengusik jiwa...
Masakan Yang Lahir Dari Sentuhan Rasa Kasih Sayang Buat Insan-Insan Yang Menyayangi Diriku Ini..
Tuesday, September 30, 2014
Jom Layan Lagu Lama...#Jiwang#Kenangan#Mengusikjiwa
Monday, September 29, 2014
Pisang Goreng Cheese... I Like???
Assalamualaikum...
Salam pagi isnin buat semua kawan2 dan pengunjung ZLC yang saya sayangi..buat apa tu...tengah sibuk dengan tugasan atau ada yang mood monday blues hari ini... keje tetap kena kejekan x boleh lah nak monday blues sangat ek... hari ni saya nak kongsikan dengan anda semua resepi mudah yang saya mengidamoppss bila masa ek tak mengandung pun bleh ngidam xpatut2 ek..hihihi ada ahkak kisah. sebenarnya kan dari minggu lepas dah teringat-ingat pisang goreng cheese nie..puas lah saya google nak cari lokasi yang ada jual PGC..pehhh bershortform ler pulak kita ek.. So masa last saturday dah dapat lokasinya yang dibagitau oleh encik google saya gan along n SIL pun pi la ke Larkin Dato Onn, Jalan Merbah tapi malangnya xder pun orang jual PGC kat area situ.. Bila yang dihajati x dapat mula la tukar distinasi dan ke Galleria Kota Raya ke Secret Recipe untuk minum petang akibat frust menonggeng x dapat PGC..muahahaha xder ler sampai gitu mengada2 jer saya kan.. Pastu banyak pula yang suggestkan di tempat2 lain tapi x lah kami pi..jadinya hari ini saya buatlah PGC versi saya walaupun ketiadan Grated Parmesan Cheese jadi jugak uolls saya gunakan Cheddar Slice Cheese..rasanya ohsemmm wallahhhh memang sedap n kebabommm. Sape2 nak ikut yang macam saya buat nie sila lah..tekak kita yang nak makan kan..jom kita tengok resepi di bawah..hilang dah kempunan@ngidam ahkak hari ni...
Pisang Goreng Cheese
Bahan-Bahan:
Pisang tanduk 2 batang sedang (saya guna size kecil 4 batang) dipotong serong(ikut suka)
boleh juga guna pisang jenis lain.
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu makan butter
garam secukupnya
+- 1 1/4 cawan air
dan minyak masak untuk goreng terendam
Bahan dressing:
Secukupnya susu pekat manis untuk drizzle di atas pisang goreng
beberapa keping cheddar slice cheese
Cara:
1. Mula-mula buat bancuhan adunan goreng pisang, masukkan kedua-dua jenis tepung, garam dan butter dalam mangkuk, gaul rata supaya butter sebati dengan tepung dan masukkan air sedikit demi sedikit, Adunan batter haruslah tidak terlalu cair atau pekat. Gaul hingga tidak bergentel.
2. Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak dah panas masukkan pisang yang telah digaul dalam adunan batter dan gorenglah hingga masak dan keperangan. Angkat dan toskan.
3. Untuk menghidang letakkan goreng pisang ke dalam pinggan drizzle kan dengan sedikit susu pekat manis n letakkan slice cheese yang di potong2 sedikit. Siap untuk dimakan..
* Untuk versi makan di pejabat saya masukkan pisang goreng dalam tupperware sampai opis baru saya drizzle dengan susu pekat n letak cheese. Panaskan dalam Microwave 1 minit so cheese tu akan melt n makan panas2..sedap tau uolls..xcaya cer la buat..
Salam pagi isnin buat semua kawan2 dan pengunjung ZLC yang saya sayangi..buat apa tu...tengah sibuk dengan tugasan atau ada yang mood monday blues hari ini... keje tetap kena kejekan x boleh lah nak monday blues sangat ek... hari ni saya nak kongsikan dengan anda semua resepi mudah yang saya mengidam
Pisang Goreng Cheese
Bahan-Bahan:
Pisang tanduk 2 batang sedang (saya guna size kecil 4 batang) dipotong serong(ikut suka)
boleh juga guna pisang jenis lain.
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu makan butter
garam secukupnya
+- 1 1/4 cawan air
dan minyak masak untuk goreng terendam
Bahan dressing:
Secukupnya susu pekat manis untuk drizzle di atas pisang goreng
beberapa keping cheddar slice cheese
Cara:
1. Mula-mula buat bancuhan adunan goreng pisang, masukkan kedua-dua jenis tepung, garam dan butter dalam mangkuk, gaul rata supaya butter sebati dengan tepung dan masukkan air sedikit demi sedikit, Adunan batter haruslah tidak terlalu cair atau pekat. Gaul hingga tidak bergentel.
2. Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak dah panas masukkan pisang yang telah digaul dalam adunan batter dan gorenglah hingga masak dan keperangan. Angkat dan toskan.
3. Untuk menghidang letakkan goreng pisang ke dalam pinggan drizzle kan dengan sedikit susu pekat manis n letakkan slice cheese yang di potong2 sedikit. Siap untuk dimakan..
* Untuk versi makan di pejabat saya masukkan pisang goreng dalam tupperware sampai opis baru saya drizzle dengan susu pekat n letak cheese. Panaskan dalam Microwave 1 minit so cheese tu akan melt n makan panas2..sedap tau uolls..xcaya cer la buat..
nie yg versi melt kan cheese dlm microwave |
yg ni xde kena mengena gan PGC - yg dimkn di SR hr tu lain kali leh wat resepi cengini lak |
Thursday, September 25, 2014
Tomyam Udang Mee Segera..
Assalamualaikum...
Salam khamis dan salam ceria buat semua pengunjung ZLC yang saya sayangi.. Terasa sejuk sedikit hari ini sebab cuaca mendung dan hujan sekejap2 bermula dari malam tadi alhamdulillah hujan rahmat sejuk sikit muka bumi kita kan..tapi biasalah kan bila cuaca nyaman aje macam ni terasa mengantuk pulakkan.. untuk menghilangkan rasa mengantok di waktu rehat tengah hari nie saya nak kongsikan dengan pengemar2 Tomyam dan juga pengemar mee segera resepi yang mudah di buat tapi puas hati bila dapat menghirup tomyam yang panas masam2 pedas gitu di kala cuaca yang agak sejuk..sebenarnya saya masak tomyam mee segera ni pada hari sabtu lepas sebelum bertolak ke muar..gunakan bahan2 yang ada di dapur aje..so x cukup lengkap sayuran2nya tapi yang penting ianya sedap okeh..opss sorry akak angkat bakul sendiri or bahasa budak2 sekarang nie naik lif tekan sendiri.. jom lah kita semak bahan2 di bawah ini..
Tomyam Udang Mee Segera
Bahan-Bahan
Udang besar - 6 ekor (terpulang nak guna udang size apa klau size L utk seorang seekor cukup)
Sotong - 7-8 ekor dipotong gelang
2 labu bawang besar - dihiris kasar/bulat
2 ulas bawang putih diketuk
2 batang serai - dihiris serong
daun limau purut - beberapa helai (5-6 cukup)
1 batang lobak merah - dihiris
secawan kobis bunga - di potong kecil (saya tak ada x letak)
batang salderi 2 batang - dipotong serong
2 biji tomato segar - dipotong baji (wadges)
10-15 batang cili padi - dihiris serong setiap satu
3 sudu makan -paste tomyam (beli dalam botol)
jus limau nipis - secukupnya (lebih kurang 1/4 cawan)
gula dan garam - secukupnya (untuk balance kan rasa masam manis pedas)
air 5-6 cawan, ikut banyak mana kuah yang kita nak.
Mee segera kering - 4-5 keping -direbus dan toskan airnya
Sayur pak choy (sawi jepun) - 3 pokok - dicelur dan toskan airnya asingkan.
Cara:
1. Mula-mula sedikan Tomyam, masukkan air dalam periuk bersama bawang besar hiris, bawang putih, serai, cili padi dan paste tomyam. Rebuskan sehingga mendidih.
2. Masukkan pula lobak merah hiris, batang salderi dan kubis bunga. Bila dah agak lembut sayuran2 masukkan udang dan sotong, daun limau purut, jus limau nipis dan perisakan dengan gula dan garam secukupnya. Rasa kesesuaian masam manis dan pedas tomyam dan tambahkan mana2 bahan yang perlu. Bila dah sebati dan masak elok udang dan sotong masukkan tomato segar dan boleh di padamkan api. Tak perlu masak lama2 sangat nanti keras isi udang dan sotong.
3. Untuk menghidang, letakkan mee segera yang telah siap direbus tadi dalam mangkuk bersama beberapa helai sayur pak choy yang dicelur dan tuangkan kuah tomyam bersama isinya letakkan seekor udang, sotong sayuran dan tomato juga. Hidangkan panas..sedappp tau kawan2 cubalah..
Salam khamis dan salam ceria buat semua pengunjung ZLC yang saya sayangi.. Terasa sejuk sedikit hari ini sebab cuaca mendung dan hujan sekejap2 bermula dari malam tadi alhamdulillah hujan rahmat sejuk sikit muka bumi kita kan..tapi biasalah kan bila cuaca nyaman aje macam ni terasa mengantuk pulakkan.. untuk menghilangkan rasa mengantok di waktu rehat tengah hari nie saya nak kongsikan dengan pengemar2 Tomyam dan juga pengemar mee segera resepi yang mudah di buat tapi puas hati bila dapat menghirup tomyam yang panas masam2 pedas gitu di kala cuaca yang agak sejuk..sebenarnya saya masak tomyam mee segera ni pada hari sabtu lepas sebelum bertolak ke muar..gunakan bahan2 yang ada di dapur aje..so x cukup lengkap sayuran2nya tapi yang penting ianya sedap okeh..
Tomyam Udang Mee Segera
Bahan-Bahan
Udang besar - 6 ekor (terpulang nak guna udang size apa klau size L utk seorang seekor cukup)
Sotong - 7-8 ekor dipotong gelang
2 labu bawang besar - dihiris kasar/bulat
2 ulas bawang putih diketuk
2 batang serai - dihiris serong
daun limau purut - beberapa helai (5-6 cukup)
1 batang lobak merah - dihiris
secawan kobis bunga - di potong kecil (saya tak ada x letak)
batang salderi 2 batang - dipotong serong
2 biji tomato segar - dipotong baji (wadges)
10-15 batang cili padi - dihiris serong setiap satu
3 sudu makan -paste tomyam (beli dalam botol)
jus limau nipis - secukupnya (lebih kurang 1/4 cawan)
gula dan garam - secukupnya (untuk balance kan rasa masam manis pedas)
air 5-6 cawan, ikut banyak mana kuah yang kita nak.
Mee segera kering - 4-5 keping -direbus dan toskan airnya
Sayur pak choy (sawi jepun) - 3 pokok - dicelur dan toskan airnya asingkan.
Cara:
1. Mula-mula sedikan Tomyam, masukkan air dalam periuk bersama bawang besar hiris, bawang putih, serai, cili padi dan paste tomyam. Rebuskan sehingga mendidih.
2. Masukkan pula lobak merah hiris, batang salderi dan kubis bunga. Bila dah agak lembut sayuran2 masukkan udang dan sotong, daun limau purut, jus limau nipis dan perisakan dengan gula dan garam secukupnya. Rasa kesesuaian masam manis dan pedas tomyam dan tambahkan mana2 bahan yang perlu. Bila dah sebati dan masak elok udang dan sotong masukkan tomato segar dan boleh di padamkan api. Tak perlu masak lama2 sangat nanti keras isi udang dan sotong.
3. Untuk menghidang, letakkan mee segera yang telah siap direbus tadi dalam mangkuk bersama beberapa helai sayur pak choy yang dicelur dan tuangkan kuah tomyam bersama isinya letakkan seekor udang, sotong sayuran dan tomato juga. Hidangkan panas..sedappp tau kawan2 cubalah..
Monday, September 22, 2014
Sloppy Joe ~~ style saya..
Assalamualaikum n selamat petang semua..hari isnin yang cerah dan ceria walaupun kerja tengah banyak.. Saya xnak serabut2 kan pemikiran, setelah 3 hari bercuti dan sebelumnya ke bengkel kerja..sebenarnya mengadap kerja2 online adakalanya stress jugak tau kawan2 tapi dapat bercuti di umah kakak saya Che Ni di penghujung Muar tu dapat jugalah me~release~kan tension.. tapi almaklum bila masuk ke kawasan yang bukan jajahan takluk maxis maka line internet tak dapat dilayari..boring la juga..tapi tak kisah la kan bukannya saya nak berchating atau berwhatapps gan boipren pun.. hihihi ada ahkak kisah.. Jadinya tadi pagi2 lagi selepas subuh bertolak dari tempat peranginan@rumah cik ni saya terus ke pejabat dan back to reality n normal rutin..keje..keje..keje..so dah siap2 keje semua time untuk menjengah ke blog pulak..
Hari ini nak kongsikan sejenis hidangan yang simple tapi agak mengenyangkan juga sebab ada roti dan daging cuma sayurannya jer yang tak cukup bahan..sebab masa membuatnya saya tak ada daun salad..sloppy joe yang merupakan hidangan burger yang dikapit gan masakan daging yang dimasak agak berkuah pekat. Kalau nak tengok versi yang dimasak oleh orang putih atau mat saleh boleh la cari di google yer kawan2.. saya buat ala2 tekak orang melayu nak makan dengan rasa pedas masam2 manisnya...minggu lepas saya buat untuk minum petang, jom la kita tengok bahan2 di bawah ok..
Sloppy Joe ~~Mak J~~
Bahan-Bahan:
Bun burger atau (nak guna dinner roll pun boleh) secukupnya
Timun dan daun salad secukupnya (daun salad xder)
Butter untuk sapu atas roti
Bahan Inti
3 keping daging burger (dicincang) saya guna jenama ramly
2 biji bawang besar - didadu
2 ulas bawang putih - dicincang
2 biji tomato segar - diptong dadu
2 sudu makan cili blender
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
sedikit serbuk pati ayam
sedikit serbuk lada hitam (jika nak lebih pedas)
sedikit gula
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air >< 1/2 cawan.
Cara:
1. Mula-mula sediakan kuah daging, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih cincang dan bawang besar dadu hingga layu dan berbau harum.
2. Masukkan cili blender tumiskan sehingga terbit minyak dan masukkan pula sedikit gula atau gula perang (untuk balance kan rasa masam manis) tak perlu banyak sangat. masukkan juga sos cili, sos tiram dan sedikit air.
3. Setelah kuah agak pekat dan mula mendidih masukkan daging burger yang dicincang serta tomato segar yang di dadu. Masak sehingga daging burger masak dan akhir sekali masukkan pula sedikit garam, serbuk pati ayam dan lada hitam jika nak pedas (saya tak masuk serbuk lada hitam nanti Aina tak boleh makan sebab pedas).
4. Bila dah memekat dan masak elok bolehlah ditutupkan api dan salin dalam mangkuk.
5. Untuk sediakan roti, potong roti jangan putus di tengah dan sapukan dengan butter, bakar sebentar dalam non stick pan dan untuk menghidang letakkan sloppy joe @ daging burger masak berkuah tomato pekat kita tadi secukupnya dalam roti dan bolehlah dihiaskan dengan timun dan daun salad..
~Selamat mencuba yer kawan2 sesekali makan macam mat saleh sedap jugak tapi Aina tak makan pun yang ada daging sebab dia kata takut pedas..makan roti burger bakar jer dia..
Hari ini nak kongsikan sejenis hidangan yang simple tapi agak mengenyangkan juga sebab ada roti dan daging cuma sayurannya jer yang tak cukup bahan..sebab masa membuatnya saya tak ada daun salad..sloppy joe yang merupakan hidangan burger yang dikapit gan masakan daging yang dimasak agak berkuah pekat. Kalau nak tengok versi yang dimasak oleh orang putih atau mat saleh boleh la cari di google yer kawan2.. saya buat ala2 tekak orang melayu nak makan dengan rasa pedas masam2 manisnya...minggu lepas saya buat untuk minum petang, jom la kita tengok bahan2 di bawah ok..
Sloppy Joe ~~Mak J~~
Bahan-Bahan:
Bun burger atau (nak guna dinner roll pun boleh) secukupnya
Timun dan daun salad secukupnya (daun salad xder)
Butter untuk sapu atas roti
Bahan Inti
3 keping daging burger (dicincang) saya guna jenama ramly
2 biji bawang besar - didadu
2 ulas bawang putih - dicincang
2 biji tomato segar - diptong dadu
2 sudu makan cili blender
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
sedikit serbuk pati ayam
sedikit serbuk lada hitam (jika nak lebih pedas)
sedikit gula
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air >< 1/2 cawan.
Cara:
1. Mula-mula sediakan kuah daging, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih cincang dan bawang besar dadu hingga layu dan berbau harum.
2. Masukkan cili blender tumiskan sehingga terbit minyak dan masukkan pula sedikit gula atau gula perang (untuk balance kan rasa masam manis) tak perlu banyak sangat. masukkan juga sos cili, sos tiram dan sedikit air.
3. Setelah kuah agak pekat dan mula mendidih masukkan daging burger yang dicincang serta tomato segar yang di dadu. Masak sehingga daging burger masak dan akhir sekali masukkan pula sedikit garam, serbuk pati ayam dan lada hitam jika nak pedas (saya tak masuk serbuk lada hitam nanti Aina tak boleh makan sebab pedas).
4. Bila dah memekat dan masak elok bolehlah ditutupkan api dan salin dalam mangkuk.
5. Untuk sediakan roti, potong roti jangan putus di tengah dan sapukan dengan butter, bakar sebentar dalam non stick pan dan untuk menghidang letakkan sloppy joe @ daging burger masak berkuah tomato pekat kita tadi secukupnya dalam roti dan bolehlah dihiaskan dengan timun dan daun salad..
~Selamat mencuba yer kawan2 sesekali makan macam mat saleh sedap jugak tapi Aina tak makan pun yang ada daging sebab dia kata takut pedas..makan roti burger bakar jer dia..
Monday, September 15, 2014
Donut Frozen Princess Elsa Untuk Aina n Sara
Assalamualaikum...
Donut ~Elsa~
Bahan-bahan:
500 gram tepung gandum - diayak
1 peket yis segera (11gram)
3 sudu makan gula
4 sudu makan butter
1 1/4 cawan air suam
4 sudu makan susu cair
secubit garam
minyak masak untuk mengoreng donut
Bahan Perhiasan:
Butter Icing secukupnya
Colour rice (blue) secukupnya
Cara:
1. Mula-mula bancuhkan yis dengan 1/4 cawan air suam dan 1 sudu gula biarkan dalam 10 minit untuk yis mengembang.
2. Dalam mangkuk adunan masukkan tepung yang diayak bersama butter, gula dan garam, gaul rata hingga menjadi seperti breadcrumb. Buatkan lubang di tengah2 adunan tepung ini dan masukkan yis yang telah dibancuh tadi beserta susu cair dan air suam sedikit demi sedikit sambil menguli.
3. Uli adunan hingga menjadi doh yang licin dan tidak melekat ditangan serta mangkuk adunan.
Setelah itu rehatkan doh selama 30 minit dengan menutup doh.
4. Setelah doh naik sekali ganda boleh bentukkan doh ambil sebesar bola ping pong atau size yang dikehendaki (saya suka size yang comel2) dan bentukkan bulat dan berlubang ditengahnya, susunkan ke dalam loyang yang ditabur dengan sedikit tepung.
5. Biarkan donut yang dibentuk naik dalam 10 - 15 minit, barulah di goreng terendan dengan minyak gunakan api yang sederhana hingga donut masak dan berubah warna kekuningan sedikit. Angkat donut dan toskan.
6. Bila dah hilang haba panas donut yang diangkat tadi baru lah sapu permukaan atasnya dengan butter icing dan sprinkle dengan colour blue rice.. atau boleh juga gunakan kreativiti masing2 untuk mencorakkannya. Cubalah kawan2 pasti anak2 suka..
Salam ceria semua, hari ini isnin 15 September..esok 16 hb dah cuti Hari Malaysia pula...seronok juga kan bila dapat bercuti cuma kalau dapat cuti bersambung lagi bestkan kawan2..walaupun hanya sehari saya agak ramai yang telah mengatur program untuk berlibur di luar atau ada yang malas mungkin nak bersantai2 sahaja di rumahkan..saya ingin mengambil kesempatan di sini untuk mengucapkan Selamat Hari Malaysia untuk seluruh rakyat Malaysia walau dimana juga anda berada..
Seperti tajuk di atas, saya nak kongsikan dengan kawan2 resepi donut yang amat digemari oleh kanak2, dan orang dewasa juga..dan versi donut kali ini atas permintaan anak buah saya Aina Arissa dan Sara Shahira yang sudah komplen bila saya nak buatkan mereka donut..dah lama benar saya tak mendonut jadinya pada sabtu lepas sampailah hajat anak2 nak makan donut. Dengan sedikit kelainan donut kali ini tidak di salut dengan gula halus tapi dah di buat ikut versi carton Frozen yang anak2 nie suka sangat so jadilah donut Princess Elsa.. jom kawan2 kita tengok resepi mudah donut yang gebu dan comel di bawah...
ni donut yang di hias oleh Aina n Sara siap dengan patung Princess Elsa, Anna n Olaf |
Donut ~Elsa~
Bahan-bahan:
500 gram tepung gandum - diayak
1 peket yis segera (11gram)
3 sudu makan gula
4 sudu makan butter
1 1/4 cawan air suam
4 sudu makan susu cair
secubit garam
minyak masak untuk mengoreng donut
Bahan Perhiasan:
Butter Icing secukupnya
Colour rice (blue) secukupnya
Cara:
1. Mula-mula bancuhkan yis dengan 1/4 cawan air suam dan 1 sudu gula biarkan dalam 10 minit untuk yis mengembang.
2. Dalam mangkuk adunan masukkan tepung yang diayak bersama butter, gula dan garam, gaul rata hingga menjadi seperti breadcrumb. Buatkan lubang di tengah2 adunan tepung ini dan masukkan yis yang telah dibancuh tadi beserta susu cair dan air suam sedikit demi sedikit sambil menguli.
3. Uli adunan hingga menjadi doh yang licin dan tidak melekat ditangan serta mangkuk adunan.
Setelah itu rehatkan doh selama 30 minit dengan menutup doh.
4. Setelah doh naik sekali ganda boleh bentukkan doh ambil sebesar bola ping pong atau size yang dikehendaki (saya suka size yang comel2) dan bentukkan bulat dan berlubang ditengahnya, susunkan ke dalam loyang yang ditabur dengan sedikit tepung.
5. Biarkan donut yang dibentuk naik dalam 10 - 15 minit, barulah di goreng terendan dengan minyak gunakan api yang sederhana hingga donut masak dan berubah warna kekuningan sedikit. Angkat donut dan toskan.
6. Bila dah hilang haba panas donut yang diangkat tadi baru lah sapu permukaan atasnya dengan butter icing dan sprinkle dengan colour blue rice.. atau boleh juga gunakan kreativiti masing2 untuk mencorakkannya. Cubalah kawan2 pasti anak2 suka..
jemput makan adik2 smua Elsa & Anna dah lapar ni.. |
Sunday, September 14, 2014
Butter Prawn--->Pujaan Hatiku???
Assalamualaikum...
Salam Ahad untuk semua kawan2 dan pengunjung ZLC..apakhabar semuanya dan selamat bercuti hujung minggu dan bagi warga sekolah cuti seminggu nie mesti ramai yang balik kampung atau berjalan2 cuti2 Malaysia..kan. Saya gak yang bekerja sebab pejabat sekolah tetap beroperasi kerana yang bercuti hanya guru-guru dan murid2..so jangan nak jeles sangat ek..miss J.. u senyap2 wat keje sambil menghirup ketenangan (ops ada ke hirup ketenangan kalau hirup Nescafe ke best ler)sebab cuti sekolah senyap sunyi jer..x bising macam hari sekolah biasa..
Untuk mereka yang bercuti2 Malaysia tu macam kakak i di KL tu yang sedang bawa simontel Ika di Marina Resort di PD..selamat ler bersantai2 picnic ek..ayat orang jeleslah ni..huhuhu..okehh tak mau cerita panjang2 sementara ada kesempatan dan boleh update blog hari ini saya nak kongsikan satu resepi yang ramai orang membuatnya tetapi oleh kerana saya baru berjaya?? (slalu buat x menjadi malu nak mengaku..hihihi) yerlah kot berjaya gak lah tu membuat butter prawn yang sangat diminati dan menjadi pujaan hati oleh anak buah saya Aina Arissa, Sara Shahira, Said n saya sendiri..opps..Ikin pun mesti suka kalau dia ada tapi masa saya masak semalam Ikin x ada so next time boleh di masak lagi n ajak Ikin makan butter prawn nie ek cayang.. Oleh kerana semalam saya ada uploadkan gambar di FB dan atas permintaan rakan2 Miss Nana n Esther Chen hari nie saya tunaikan permintaan mereka untuk tulis resepinya ok..jangan x cuba tau kawan2 sedappp...resepinya hasil saya menjaring di cik google dan guna pakai..so the credit goes utk sape2 jer yang punya resepi sama nie ekk..
Butter Prawn
Bahan-Bahan
Udang size besar 8 ekor (boleh lebihkan) - Bersihkan dan buangkan hujung kepada sedikit dan hujung ekornya yang tajam..setelah bersihkan udang perap sebentar dengan sedikit garam dan secubit lada sulah..
Bahan untuk Serbuk Telur Mentega
2 kuning telur sahaja
sedikit serbuk kuning - (yang ini x payah pun tak apa)
1/2 cawan minyak masak
50 gram butter
Bahan lain-lain
6 ulas bawang putih - dicincang
6-7 biji cili padi - dicincang (jika ingin pedas lagi boleh tambah)
3 tangkai daun kari
5 sudu makan susu cair (kalau nak lebihkan pun boleh)
sedikit serbuk pati ayam
dan sedikit minyak untuk menumis dalam 3 sudu makan.
Cara:
1. Mula-mula sediakan serbuk telur mentega - kuning telur dipukul sedikit bersama secubit serbuk kunyit, Panaskan minyak dan mentega dalam kuali yang besar jangan guna kuali leper sebab proses mengoreng ini akan berbuih banyak..bila minyak dan mentega dah panas sebelah tangan pegang senduk lauk yang bulat kacau minyak butter dan sebelah lagi pegang mangkuk telur kuning tadi agak tinggi dalam 12 inci tuangkan pelahan2 sambil tangan terus mengacau laju guna senduk bulat.
2. Bila semua telur kuning dah di masukkan dan dikacau tanpa henti hingga bertukar warna keperangan. bolehlah angkat dan letakkan dalam tapisan besi (toskan biar semua minyaknya turun)
ketepikan dahulu.
3. Udang yang diperap tadi goreng sebentar dalam minyak masak tak perlu terlalu lama nanti isi udang akan jadi keras. Angkat dan toskan udang.
4. Untuk menumis pula masukkan sedikit minyak dalam kuali lain bila minyak dah panas masukkan bawang putih yang dicincang bersama cili padi cincang dan daun kari, tumis sehingga berbau harum dan bawang agak perang masukkan pula susu cair dan serbuk pati ayam sedikit. gaul rata saya tak masukkan garam sebab serbuk perasa dan butter dah terasa masin.
5. Masukkan Udang yang di goreng tadi dan balik2 kan sebentar. Bila dah bergaul rata boleh di hidangkan dalam pinggan dan taburkan dengan serbuk telur mentega.. Boleh dimakan dengan nasi panas2 atau di ratah begitu sahaja...sedappp.
Salam Ahad untuk semua kawan2 dan pengunjung ZLC..apakhabar semuanya dan selamat bercuti hujung minggu dan bagi warga sekolah cuti seminggu nie mesti ramai yang balik kampung atau berjalan2 cuti2 Malaysia..kan. Saya gak yang bekerja sebab pejabat sekolah tetap beroperasi kerana yang bercuti hanya guru-guru dan murid2..so jangan nak jeles sangat ek..miss J.. u senyap2 wat keje sambil menghirup ketenangan (
Untuk mereka yang bercuti2 Malaysia tu macam kakak i di KL tu yang sedang bawa simontel Ika di Marina Resort di PD..selamat ler bersantai2 picnic ek..ayat orang jeleslah ni..huhuhu..okehh tak mau cerita panjang2 sementara ada kesempatan dan boleh update blog hari ini saya nak kongsikan satu resepi yang ramai orang membuatnya tetapi oleh kerana saya baru berjaya?? (
Butter Prawn
Bahan-Bahan
Udang size besar 8 ekor (boleh lebihkan) - Bersihkan dan buangkan hujung kepada sedikit dan hujung ekornya yang tajam..setelah bersihkan udang perap sebentar dengan sedikit garam dan secubit lada sulah..
Bahan untuk Serbuk Telur Mentega
2 kuning telur sahaja
sedikit serbuk kuning - (yang ini x payah pun tak apa)
1/2 cawan minyak masak
50 gram butter
Bahan lain-lain
6 ulas bawang putih - dicincang
6-7 biji cili padi - dicincang (jika ingin pedas lagi boleh tambah)
3 tangkai daun kari
5 sudu makan susu cair (kalau nak lebihkan pun boleh)
sedikit serbuk pati ayam
dan sedikit minyak untuk menumis dalam 3 sudu makan.
Cara:
1. Mula-mula sediakan serbuk telur mentega - kuning telur dipukul sedikit bersama secubit serbuk kunyit, Panaskan minyak dan mentega dalam kuali yang besar jangan guna kuali leper sebab proses mengoreng ini akan berbuih banyak..bila minyak dan mentega dah panas sebelah tangan pegang senduk lauk yang bulat kacau minyak butter dan sebelah lagi pegang mangkuk telur kuning tadi agak tinggi dalam 12 inci tuangkan pelahan2 sambil tangan terus mengacau laju guna senduk bulat.
2. Bila semua telur kuning dah di masukkan dan dikacau tanpa henti hingga bertukar warna keperangan. bolehlah angkat dan letakkan dalam tapisan besi (toskan biar semua minyaknya turun)
ketepikan dahulu.
3. Udang yang diperap tadi goreng sebentar dalam minyak masak tak perlu terlalu lama nanti isi udang akan jadi keras. Angkat dan toskan udang.
4. Untuk menumis pula masukkan sedikit minyak dalam kuali lain bila minyak dah panas masukkan bawang putih yang dicincang bersama cili padi cincang dan daun kari, tumis sehingga berbau harum dan bawang agak perang masukkan pula susu cair dan serbuk pati ayam sedikit. gaul rata saya tak masukkan garam sebab serbuk perasa dan butter dah terasa masin.
5. Masukkan Udang yang di goreng tadi dan balik2 kan sebentar. Bila dah bergaul rata boleh di hidangkan dalam pinggan dan taburkan dengan serbuk telur mentega.. Boleh dimakan dengan nasi panas2 atau di ratah begitu sahaja...sedappp.
Monday, September 8, 2014
UPSR 2014...
Untuk anak2 buah..n semua yang akan menduduki peperiksaan UPSR yang bermula esok 9 September 2014 hingga 11 september 2014 selamat berjuang, good luck n all the best dari Mak J okeh..
Cerita Sana Sini Sepanjang Minggu Lepas
Apakabar kawan-kawan dan pengunjung ZLC yang saya sayangi..semoga semuanya sihat dan ceria selalu hendakya..lama betul tak meng-update di blog.. sebanarnya saya agak bz minggu lepas kerana pada minggu kemerdekaan saya ke majlis pengantin anak buah saya Ariff dan pasangannya Raihana. 29 dan 30 menghantar pengantin menikah dan bersanding di Johor Jaya kemudian majlis di sebelah lelaki diadakan di dewan Tebrau. Jadinya agak bz la jugak..
Setelah abis acara2 di rumah pengantin sibuk juga lagi dengan acara jalan2 bersama twin sister saya kak No n kak Ni gan hb masing2 juga gan along saya n SIL sampai ke cowboy kulai dan Jusco Aeon Kulaijaya..sesekali dapat outing gan ahkak2 ku memang seronok beranika barang yang dibeli pantang nampak orang kata sampai buah2 asam pun saya rembat..tu yang sempat pulak buat projek acar buah sebab saya teringin sangat nak buat..alhamdulillah menjadi dan mungkin kalau rajin...oppsss bab rajin kena sebut pelan-pelan tak boleh kuat2 sebab saya ini kekadang ajer rajinnya...hihihi..takper kalau sape2 nak oder gan saya nanti boleh roger2 okeh...
Nampaknya cerita cacamarba saya yang macam2 minggu lepas agak memenatkan jadi darah tinggi pun melantun jadinya amik ler cuti sehari semalam dan berehat2 di umah..okehlah tak boleh nak bercerita lebih panjang ada masa nanti saya sambung cerita2 lain pula yer..bila agaknya nak masuk entry masak yer sebab tak masak2 dan dapur tak berasap??? huhuhu..jom layan serba sedikit gambar selfie2 sepanjang acara2 minggu lepas..
Ariff n Raihana |
aunty pegantin sibuk berselfie.. |
ni kuih warisan yang kakak n adik saya buat halwa maskat n kuih kepal |
cikkiah2 menghantar pegantin bersanding di Johor Jaya |
Candy Bar..lepas nie saya nak buat bisnes nie pulak..opsss |
JJCM di Jusco Kulaijaya.. |
Ni acar buah yang saya buat.. |