Thursday, October 9, 2014

Acar Buah Jeruk Madu...sedappp

Salam semua...apa kabar kawan2 hari nie..semoga sihat hendaknya ya.. hari ini saya nak berkongsi dengan kawan2 sejenis resepi warisan yang dikenali sebagai acar yang seringkali digandingkan dengan nasi minyak atau nasi bertumis lainnya seperti nasi briyani, nasi tomato, nasi arab atau  makan dengan nasi putih panas2 pun sedap... resepi acar ada bermacam2 versi ada yang mengunakan buah2 jeruk yang kering tapi ada juga yang menggunakan jeruk buah yang basah..macam yang saya buat kali ini..saya gunakan jeruk madu jenama Pak Ali dari Pulau Pinang.. jeruk Pak Ali memang terkenal sebab ianya sedap dan tak batuk kalau makan...ada sesetengah buah jeruk kalau makan terbatuk2 kita dibuatnya..tapi yang ini memang kompem sedap tau kawan2 sebab tu saya berani nak buat acar..Jom lah kita tengok bahan2 yang diperlukan seperti di bawah:

Acar Buah Jeruk Madu

Bahan-Bahan:

1 kg - buah2an campuran Jeruk Madu - (Kalau terdalat buah mangga yang agak panjang boleh di potong 2)
1  1/2 cawan - cili kisar (cili kering yang direbus dan dikisar halus)
30 biji bawang merah - kalau agak besar belah 2
20 ulas bawang putih
4 inci halia muda - dihiris batang mancis halus
20 batang cili padi merah & hijau (saya tak ada gantikan cili merah hidup 8- 10 batang)
1 cawan buah kurma - di buang biji  dan belah 2
3 sudu makan biji selasih - di sangai sebentar dan kisar kering
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan cuka masakan (saya guna jenama jalen)
1/2 - 3/4 cawan air dari jeruk madu (jangan dibuang boleh dimasukkan sekali)
Untuk bahan tumis
2 labu bawang besar - dihirs halus
8 ulas bawang putih  - dihiris halus
minyak masak untuk menumis - lebih kurang 1 1/2 cawan
dan sedikit garam (jangan takut termasin pula nanti)

Cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk, bila minyak dah panas tumiskan bawang besar hiris dan bawang putih hiris hingga agak kekuningan dan berbau harum, masukkan pula cili kisar, tumis sehingga pecah minyak, masukkan 3 sudu makan biji sawi yang diblender kering dan masukkan juga gula pasir.
2. Bila bahan2 yang ditumis dah agak berwarna merah pekat dan likat masukkan cuka dan air jeruk madu tadi. Kacau2 sehingga mendidih masukkan pula halia hiris halus diikuti buah2an jeruk.
3. Last sekali baru di masukkan bawang merah dan bawang putih dan juga cili api.  Saya tak ada so masukkan cili merah hidup.  Masak dengan api yang kecil dan balik2kan angaran 20 minit. Sejukkan dahulu baru boleh disimpan di dalam bekas kedap udara botol atau tupperware.  acar ini tahan sangat lama 2 - 3 bulan  jika gunakan sudu yang kering. dan kalau masuk dalam fridge boleh tahan setahun.. cubalah memang sedap... (kalau acar buah kering pula tahan lagi lama bertahun rasanya.)
yang ini acar buah jeruk

yang ini pula acar buah kering

1 comment: