Satu lagu entry ringkas yang sangat mudah dan cepat untuk memasaknya..bagi mereka yang suka masakan ala jepun iaitu tempura bolehlah cuba sayuran yang digoreng dicelupkan dengan bancuhan tepung. Selain dari sayuran seperti broccoli, cauliflower, terung, carrot, cendawan atau apa2 jua sayuran yang sesuai di goreng tempura makanan laut seperti udang, sotong juga sedap digoreng begini..makan pula waktu petang dicicah dengan sos cili atau apa2 sos yang anda gemari bersama secawan kopi panas..pehhhh sungguh indah minum petang yang saya imaginasikan ek..muahahaha..apa2 jer lah..yang pastinya tak ada apa2 untuk minum petang di opis waktu begini melainkan biskut kering..verangan sahajalah wahai cik leha..jom arr kita tengok bahan2 di bawah, buatnya masa 3 ke 4 hari lepas..
Tempura Broccoli
Bahan-Bahan:
2 kuntum broccoli - potong kecil flowerret
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan - tepung beras
sedikit garam
3/4 cawan air - dicampurkan beberapa ketul ais
minyak untuk mengoreng terendam
sos cili atau apa2 sos pilihan anda, mayonis, thousand island atau so lain.
Cara:
1. Potong broccoli dan basuh bersih serta direndam dalam air garam sebentar
2. Buat batter tempura dengan mencampurkan tepung gandum dan tepung beras kedalam
mangkuk beserta sedikit garam. Masukkan air berais tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau
hingga rata, adunan batter jangan terlalu cair atau pekat macam nak buat goreng pisang.
3. Panaskan minyak dan gorengkan broccoli yang dicelupkan di dalam batter, goreng hingga warna
keperangan dan garing, angkat serta toskan. Hidangkan panas bersama sos cili atau sos kegemaran anda..cubalah sedap.
No comments:
Post a Comment