Wednesday, November 5, 2014

Sambal Cili Padi Bilis Goreng...

Assalamualaikum dan salam rabu untuk semua pengunjung ZLC yang saya sayangi, nampaknya mood untuk mengupdate blog agak merundum dan kelaut..tapi xperlah saya gagahi juga sebabnya yang ada pun cuma resepi yang mudah ringkas dan senang untuk dibuat, untuk mereka2 atau adik2 yang baru belajar nak berjinak2 di dapur tu memang sesuai sangatlah menjengah ke blog saya nie...ek.. Oklah xyah lah kita bersembang panjang2 hr nie...moh ler kita tengok bahan2 yang diperlukan untuk buat sambal cili padi bilis goreng yang sangat sesuai dimakan dengan nasi panas dan kuah2 gulai cair atau sayur2 bening aje..sedappp tau kawan2 sambal nie walaupun pedas..


Sambal Cili Padi Bilis Goreng.

Bahan-Bahan:

20 tangkai cili padi hijau
10 tangkai cili padi merah thai - (yang ini pedas)
segemgam ikan bilis (gemgam tangan saya nie besar so agak banyaklah)
1 labu bawang besar - dihiris
1 inci belacan
sedikit minyak untuk mengoreng

Cara:

1. Ikan bilis yang siap dibuang kepala dan tulang - dicuci bersih toskan. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis hingga garing ketepikan masukkan cili padi hijau dan merah serta bawang besar hiris serta belacan. Gorengkan sebentar hingga cili padi dan bawang agak layu dan berbau harum. Angkat dan toskan minyaknya,
2. Tumbukkan kesemua bahan agak kasar tak perlu sampai halus, siap dan sedia untuk di hidang bersama nasi panas dan lauk pauk lain, Tak perlu letak garam sebab ikan bilis dan belacan dah masin..selamat mencuba sambal cili padi bilis goreng yang meletup nie ok


No comments:

Post a Comment