Sunday, January 25, 2015

Kuih Sagu Kelapa @ Sagu Pancawarna

Salam sekali lagi bersiaran di petang ahad ini cuma nak masukkan entry mudah, kueh orang zaman dulu2 iaitu kuih sagu kelapa, kalau zaman saya sekolah menengah dulu resepi ini di panggil sagu pancawarna atau ada juga yang memanggilnya sebagai kuih bronok.. Mana2 pun boleh lah nak gelar kuih sagu mata ikan pun boleh gak..macam2 jugak yer nama dia nie.  Jom kita semak resepi yang sangat mudah ini sesuai untuk minum petang atau bila2 aje nak di makan.


Kuih Sagu Kelapa

Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan biji sagu - di cuci dan toskan airnya
2 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
beberapa titis esen merah (pewarna makanan)
2 helai daun pandan
Kelapa parut putih - secukupnya di gaul dengan sedikit garam dan kukuskan sebentar.

Cara:

1. Didihkan air dalam periuk, masukkan gula pasir dan daun pandan. Bila gula dah larut masukkan pula biji sagu dan titiskan esen merah secukupnya. Kacau kan sehingga sagu agak jernih kacau lebih kurang 10 minit lagi.
2. Masukkan ke dalam loyang dan biarkan sejuk baru di potong atau sudukan dan golekkan dalam kelapa parut putih yang telah digaul bersama sedikit garam. Susun dalam piring dan hidangkan.



2 comments:

  1. Kuih masa kita buat di kelas srt di sekolah dulu dulu...selain dr bahulu gulung atau bahulu lapis...

    ReplyDelete
  2. yer masa kelas SRT dulu mcm2 masak kan walaupun yg simple2 tapi seronokkan..

    ReplyDelete