Thursday, March 5, 2015

Siakap Masam Manis Limau Kasturi..


Salam Khamis untuk semua..hari ini saya nak sharekan resepi masakan yang agak mudah dan ringkas yang selalu dijual di kedai2 makanan seafood thai..so hari ini masak sendiri aje x payah pi makan kat kedai rasanya pun setanding gan yang di masak oleh awe2 siam tu..sebenarnya pada resepi asal saya nak letak sos tomato untuk dapatkan rasa masam pada masakan ini tapi kebetulan stok sos tomato kehabisan jadinya saya tukarkan kepada jus limau kasturi..sama juga datang rasa masamnya dan sedap uolls kita yang buat dia kan... nie sebenarnya tagline orang2 yang suka menderhaka atau meng~inovasi resepikan muahahahaha..panjang pulak la cerita saya ek stop di sini dulu kita terus ke resepi di bawah:

 Siakap Masam Manis Limau Kasturi

Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap - di bersihkan dan pupuk dengan sedikit garam dan kunyit
2 labu bawang besar - dipotong dadu
4 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris halus
6 batang cili padi hijau - dihiris
4 batang cili padi merah - dihiris
3/4 cawan sos cili
1/4 cawan sos tiram
4 sudu besar jus limau kasturi
1/2 biji nanas - dipotong dadu
1 batang karet - dipotong dadu
1/2 batang timun - dipotong dadu
1 cawan air
Sedikit garam dan gula sebagai perisa
Minyak masak untuk mengoreng ikan dan menumis
Sedikit daun sup sebagai perhiasan

Cara:

1. Mula2 gorengkan ikan siakap yang telah di pupuk dengan garam kunyit sehingga garing angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali tumiskan bawang putih hiris bersama bawang besar dadu sehingga berbau harum dan layu, masukkan pula halia dan cili padi hiris dan sos cili bersama sos tiram. Balik2kan serta masukkan air diikuti dengan jus limau kasturi.
3. Bila kuah sos masam manis dah mendidih masuk pula karet dadu, nanas dan timun balik2 sebentar.
dan bila dah masak padamkan api. Untuk menghidang letakkan ikan siakap yang telah digoreng dalam pinggan/mangkuk curahkan kuah masam manis di atasnya dan taburkan dengan sedikit daun sup. Hidang bersama nasi panas..









No comments:

Post a Comment