Monday, June 29, 2015

Upma Rawa - Masakan Berasal dari India Selatan



Salam dan selamat petang untuk semua..hari ini saya nak share resepi masakan yang berasal dari India Selatan..Oleh kerana makanan ini yang diperbuat dari tepung suji @ samolina begitu lembut dan sedap rasanya saya memang suka al-maklumlah tekak antarabangsa saya nie x memilih dan boleh makan apa2 sahaja yang terbekenan dan termengidam..muahahaha boleh yerrr macam itu..kita tengok resepi yang pernah saya buat 2 ..3 kali ini dan pernah di masukkan di blog juga..so saya copy n paste ajerlah resepinya ok..xder beza pun cuma kali ini saya lembutkan sikit lagi dengan tambahkan 1/2 cawan air serta bahan pelengkap yang lain iaitu gajus goreng ada so memang terbaikkkk..x cuba rugi tau kawan2 boleh buat makan buka puasa so tak payah makan nasi..jom tengok resepi dan gambar2 yang saya snap ok..

Upma Rava 

Bahan-Bahan:

2 cawan tepung suji @ semolina
4  1/2 cawan air 
2 labu bawang besar - di dadu halus
1 inci halia - di cincang
3 batang lada hijau dihiris
1 sudu makan - halba tumis (campuran halba, biji sawi, jintan putih/halus -beli di kedai india)
2 tangkai - daun kari
2 sudu makan gula
garam secukup rasa
sedikit minyak masak atau minyak sapi untuk menumis (saya guna minyak masak aje)
2 sudu makan butter - (yang ini saya saja masukkan dalam resepi tak ada)
1/2 cawan gajus yang digoreng


Cara:
1. Tepung Suji @ Semolina di sangai dalam kuali dengan api kecil selama 5 minit angkat dan ketepikan
2. Panaskan minyak masak dalam kuali, masukkan campuran halba tumiskan sehingga ia meletop, masukkan pula bawang besar yang didadu. Tumikan agak layu dan berbau harum sahaja, masukkan juga halia cincang dan cili hijau hiris serta daun kari.
3. Tumiskan bahan2 ini sebentar tak perlu garing, terus masukkan air berserta gula dan garam.  Bila air dah mendidih masukkan suji sedikit demi sedikit anggaran 2 sudu hinggalah habis.
4. Kacau sehingga rata dan tidak bergentel dan masakan ini memekat, masukkan pula butter dalam dua sudu makan balik2kan sehingga tidak melekat dikuali masukkan gajus goreng juga dan angkat serta sedia untuk dihidang. 










tumiskan bahan2 sebelum masukkan air..

Sunday, June 28, 2015

Roti Lapis Daging & Cheese.. simple jer..

Salam hujung minggu untuk semua..hari ini saya nak sharekan sejenis masakan yang ringkas tapi mengenyangkan sebab ada roti, ada daging yang di masak serta ada cheese yang di tabur bersama sos putih atau bechamel sauce.. resepi yang saya buat pada puasa ke 6 kot nie baru sempat nak di update..almaklumlah bulan2 puasa nie bz selalukan..jom lah kita membirukan mata hitam kita ek..

Roti Lapis Daging dengan Cheese

Bahan-bahan:

8 keping roti putih - apa2 brand boleh
Bahan untuk daging
200 gram daging cincang
1/2 batang karet - di sagat
1 1/2 labu bawang besar - di dadu
sedikit lada Sulah
sedikit garam
sedikit minyak masak untuk menumis

Bahan untuk sos putih @bechamel sauce
250 ml susu segar
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan butter
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ayam pasti sedap maggie

Telur 2 biji dipukul manja bersama
1/4 cawan susu cair
dengan sedikit lada sulah dan sedikit garam
Secukupnya parutan keju cheddar atau boleh juga guna slice cheese
Sedikit butter..

Cara:

1. Mula2 sediakan lapisan daging. Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang besar dadu hingga layu dan berbau harum, masukkan daging balik2kan hingga air daging keluar dan masukkan pula karet yang di sagat, perisakan dengan sedikit garam dan lada sulah. Bila dah masak padamkan api dan sejukkan.
2. Sediakan pula sos putih, Panaskan satu sudu makan butter dalam periuk kecil, masukkan tepung gandum 2 sudu dikacau sedikit dan masukkan susu segar. Masukkan juga lada sulah dan serbuk pati ayam pasti sedap, Masak sehingga sos ini mendidih dan agak memekat. Padamkan api.
3. Cara sediakan roti lapis daging dan Cheese
Celupkan roti pada telur susu yang dipukul manja tadi..Susun di atas pemanggang ajaib boleh susun 4 keping. Letakkan daging yang di masak tadi secukupnya. Kemudian letakkan pula sos putih menutupi daging. Tutupkan dengan kepingan roti di atasnya kalau nak celup dengan telur pun boleh tak celup di lapisan atasnya pun tak mengapa, taburkan lapisan daging di atasnya dan juga curahkan sos putih akhir sekali taburkan cheese cheddar yang di parut, masak dengan api yang kecil sahaja selama 10 minit. Angkat dan boleh di potong roti lapis daging yang dah siap di masak. Sedap dimakan panas begitu sahaja atau dengan sos cili..Selamat mencuba
















Thursday, June 25, 2015

Tahu Sumbat Goreng - berlainan sedikit..

Salam Ramadhan ke 8..cepatnya kan..masa sekarang memang berlalu amat pantas rasa macam tak sempat nak toleh kiri kanan dah masuk 8 hari puasa..anyway alhamdullilah walaupun banyak dugaan di bulan puasa kali ini..cuaca yang agak panas ramai yang tak berapa sihat batuk2 ada  yang demam jugak termasuklah saya yang dah lebih seminggu batuk..bukannya tak makan ubat batuk dan tak sapu macam2 jenis minyak angin tapi nak sakit kita tak boleh menahannyakan..so apa yang boleh dibuat banyak minum air masak dan air panas di waktu berbuka tapi kan kawan2 dugaan tengok orang lain yang syok minum ais memang sangat2 mencabar..x mengapa bila dah baik nanti siap sedialah untuk menikmati segala maknika miuman beraiskan..verangan,,,n terus verangan tak sudah2 saya nie kan..muahahaha..Ok x mo berceloteh panjang hari nie kalau berkesempatan saya nak masukkan 2 entry..yang lagi satu tu tunggu ek..yang pertama nie saya teringin or termengidam makan tahu sumbat goreng..sebenarnya saya pernah masukkan entry ntah tahun bila dulu, tapi yang kali ini macam goreng tak berapa nak cantik kalau nak lihat yang pernah saya buat dulu DISINI .mula2 saya nak goreng dalam minyak banyak tapi takut terkeluar isi tahu yang saya sumbat tu so saya tukar goreng dalam non stick pan guna minyak sikit aje..tapi rasa nya masih sedap lain kali saya nak buat isi ikan atau udang pula n nak kukus macam masakan cina mesti sedapkan , sabar ya cik leha berpuasa nie memang semua teragak n rasa sedap,,.Tahu Sumbat Goreng ini saya makan cicah gan sos cili..kalau sos buat sendiri pun boleh saya guna sos cili bawang putih jenama Lingham aje..Ok terus tengok bahan2 yang diperlukan ok.

Tahun Sumbat Goreng

Bahan-Bahan:

6 keping tahu lembut di potong 2 dan buat poket keluarkan isinya sedikit
1/2 batang karet di sagat
1/2 biji sengkuang - di sagat
1/2 camca teh serbuk ayam pasti sedap maggie
1/4 camca teh serbuk lada sulah
sedikit garam
2 biji telur garam (dipukul manja dengan sedikit garam dan lada sulah)
sedikit minyak masak untuk mengoreng

Cara:

1. Gaulkan karet dan sengkuang yang diparut bersama lada sulah, serbuk perasa pasti sedap dan garam. Masukkan sekali isi tahu yang di keluarkan tadi serta hancur2kan sedikit.
2. Ambil sekeping tahu yang di buat poket tadi isikan dengan inti biar padat. Buat hingga habis dapat 12 keping kalau nak buat lebih pun boleh sebab intinya lebih.
3. Panaskan sedikit minyak  masak dalam non stick pan..ambil tahu yang telah disumbat tadi celupkan kedalam telur yang dipukul manja. Gorengkan kedua2 belah. Angkat serta toskan minyaknya.  Hidangkan bersama sos cili atau sos lain kegemaran anda..











Tuesday, June 23, 2015

Puding Raja - "Ampunkan Adinda terDerhaka"



Assalamualaikum..salam selasa buat teman2 semua dan pengunjung ZLC yang dikasihi..pagi2 di bulan puasa tentunya ibu2 di rumah belum sibuk menyediakan juadah berbukakan yerlah lambat lagi waktu buka..so bagi yang sedang mencari2 idea untuk manisan atau dessert berbuka puasa nanti apa kata cuba Puding Raja ini..Puding ini yang terkenal dan berasal dari Istana Pekan Pahang merupakan salah satu manisan pencuci mulut yang digemari oleh ramai..bukan sahaja di Istana tapi ramai rakyat jelata juga yang dah pandai makan puding nie..almaklumlah dengan rasanya yang enak lemak2 pisang di tambah pula jala emas yang sungguh manis (tapi sekarang bagus x berapa nak manis pandai orang yang membuatnya..mungkin kerana disaring/angkat dari air gula dan di tos hingga agak kering) pastu ada pulak buah gajus goreng dan tak ketinggalan prune..serta di tatah dengan buah ceri memang berseri2 la Puding yang disirami dengan kuah kastad..emmm bayangkanlah keenakkan dapat menikmati semangkuk puding nie..memang awesome dan terbayang duduk makan di taman istana di layan oleh dayang2 serta suasana taman yang harum semerbak mewangi bunga-bungaan hingga adinda terlupa kekanda sedang menunggu untuk bersantap berbuka puasa  bersama adinda..

Tersedar dari lamunan rupanya saya berangan aje makan puding di raja di tepi taman istana..sungguh indahkan suasananya..muahahaha stop from day dreaming cik Leha..makan jerlah kat ceruk dapur atau di meja makan jangan nak berangan makan di istana bagai..Sebenarnya kemenjadian puding ini pada petang semalam untuk berbuka puasa hari ke 5 Ramadhan oleh kerana saya ada mengirim Jala Emas dari kawan cikgu yg balik ke Terengganu baru2 ini maka tercapailah hasrat saya nak buat Puding Raja ini..lain kali saya akan belajar untuk buat jala emas sendiri..walaupun pembuatannya agak rumit tapi mesti jadi satu kepuasan bila dapat membuatnyakan...Wahhh agak panjang cerita dari Istana ZLC hari ini mentang2 lah keje2 telah dibereskan..so pada pagi yang permai dan berbahagia ini izinkanlah adinda berkongsi resepi Puding Raja yang menjadi kegemaran kekanda pada rakan2 diluar sana..tapi terlebih dahulu adinda ingin merayu maaf pada kanda kerana Puding Raja pada kali ini dinda memderhaka sebab ketiadaan buah prune dinda gantikan dengan Kismis Hitam wahai kekanda..jangan murka pada adinda ya.. berlakon sandiwara purba lagi nampaknya saya muahahaha...

Oklah teruspada resepi yang saya copy n paste aje ek dari saduranrasa.blogspot tqsm kerana saya dah mencuba resepi yang sedap ini..

Puding Raja 

Bahan-bahan
    4 sikat pisang lemak manis – dibuang kulit {saya guna 3 sikat sahaja} (saya guna 2 sahaja)
    1 cawan biji gajus – digoreng
    2-3 genggam urat emas/jala emas {resepi boleh dilihat di bawah}
    200g buah prun – dipotong empat (saya derhaka ganti kismis hitam sebab xder prune)
    Buah ceri merah/hijau (ada yang merah aje..huhu)
    2 sudu besar minyak sapi {untuk mengelakkan pisang daripada melekat} (yang ni saya       letak butter 2 sudu..xder minyak sapi)
    Minyak untuk menggoreng


Untuk Kuah Puding
    1 tin (410 g) susu cair/sejat {saya guna 2 tin susu cair Ideal} (saya guna 1 tin)
    3 biji telur – diambil kuning sahaja {saya guna 5 biji telur kuning Gred B}
    Daun pandan – disimpul
    Air sebanyak ½ tin susu {Air saya gandakan sebanyak 1 tin susu}
    1-2 cawan gula (ikut rasa)
    Esen vanila
    {Saya menambah 1/4 cawan tepung kastard} (saya tak letak pun tepung kastad)

Cara memasak
1.            Panaskan minyak dan minyak sapi untuk menggoreng dengan minyak yang penuh.
2.            Goreng pisang sehingga kuning. Angkat dan letakkan di atas kertas minyak untuk meresap minyak    yang berlebihan.
3.            Goreng biji gajus. {Saya goreng biji gajus dalam minyak yang sama goreng pisang tadi}

Kuah Puding

1.            Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur.
2.            Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.
Cara Menghidang

1.            Aturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk. Taburkan urat emas.
2.            Kemudian aturkan buah prun, ceri dan biji gajus. Tuangkan kuah ke atasnya apabila hendak dimakan.

Resepi untuk Jala Emas /Urai Emas - saya beli aje from Terengganu datang u..jauh tu..

Bahan-bahan

    30biji telur ayam – diambil kuning sahaja {saya guna 20 biji telur Gred B)
    800g gula halus {saya kurangkan sehingga 400g}
    3 helai daun pandan
    8 cawan air {saya kurangkan menjadi 4 cawan air}
    Daun pisang untuk dibuat corong

 Cara memasak

1.            Tapis kuning telur dan pukul sedikit.
2.            Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air tersebut mendidih dan berbuih halus, uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.
3.            Angkat dan tuskan.
4.            Kiraikan urai emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu.
5.            Hidangkan.
Nota
    Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas 




Monday, June 22, 2015

Sayur Campur Sweet Pea..request by yeyed..


Salam satu lagi entry mudah masakan sayuran yang saya masak masa cuti sekolah baru2 ini..atas permintaan anak buah saya Yeyed yang gemar makan sayur sweet pea jadinya kalau masak sayur campur macam nie memang di ambil semua sweet pea aje..anak..anak sukahati la..Resepi campak2 aje nie tapi sedap bagi peminat sayur..
Sayur Campur Sweet Pea 

Bahan-Bahan
Sepeket sweet pea - dibersihkan boleh dipotong  atau tanpa potong
semangkuk kobis bunga - dipotong kecik
1 batang karet - di hiris
12 ekor udang dibuang kepala dan ekornya yang tajam
4 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang besar size kecil didadu halus
sedikit serbuk lada sulah
1 camca teh serbuk pati ayam
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang putih cincang bersama bawang besar dadu hingga layu dan berbau harum.  Masukkan udang dan air sedikit masukkan karet balik2kan hingga karet agak lembut.
2. Masukkan bunga kobis dan sweet pea, masukkan juga lada sulah, serbuk pati ayam dan juga sedikit garam. sayuran campuran seperti ini tak perlu dimasak lama. Hidangkan bersama nasi putih.
gandingan yang sangat simple sayur campur goreng dengan caru rebus kuali cicah kicap bawang




Asparagus Tumis dengan Udang

Salam Ramadhan yang ke 5...bulan2 puasa macam ni saya nak share resepi sayur2 aje rasanya ok kan..bagi yang mencari idea nak masak sayur yang semudah ABC tu boleh la cuba resepi yang mudah ini jom tengok resepi mudah di bawah..

Stir Fry Asparagus With Prawn @
Asparagus Tumis dengan Udang

Bahan-Bahan

10-12 batang asparagus - dipotong 2 inci
15 ekor udang sederhana - bersihkan buang kepala dan ekor yang tajam
4 ulas bawang putih di cincang
2 sudu makan sos tiram
sedikit sahaja garam
sedikit minyak untuk menumis

Cara:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali tumiskan bawang putih cincang hingga keperangan dan berbau harum, masukkan udang, dan sedikit sahaja air.
2. Balik2kan sebentar bila udang bertukar warna masukkan asparagusm gorengkan sebentar tak perlu lama2 perisakan dengan sos tiram dan sedikit sahaja garam. Siap dimasak dan hidangkan bersama nasi putih.

nie yang mentah belum di masak..

sedang berenang dalam nonstick pan udang2 n asparagus tu..

Sunday, June 21, 2015

Pancake @ Lempeng Sayuran yang berkhasiat..


Assalamualaikum salam Ramadhan yang ke 4 dan selamat berhujung minggu buat teman2 semua.. cepat sungguh masa berlalu dah 4 hari kita menjalani ibadah puasakan,  Mesti ramai antara surirumah dan ibu2 mencari idea untuk masak apa bagi berbuka puasa setiap hari..kadang hingga jadi buntu dibuatnya kan..tapi bulan puasa ni ramai yang teragak makan itu dan ini..boleh kalau teringin makan apa yang dihajati..tapi berpada2 sebab nanti membazir pula jadinya.  Saya kalau bulan2 puasa ni memang jarang membeli di gerai atau bazar ramadhan selalunya masak aje apa2 yang mudah di rumah.  Macam xder mood pulak nak bercerita sebab puasa kan so kita terus aje ke resepi yang nak saya kongsikan ini iaitu Pancake@Lempeng Sayuran yang lembut dan sedap di makan kosong atau di makan dengan sos cili..boleh di buat masa bukapuasa pun boleh nak makan masa sahur pun boleh..bila2 ajerlah..jom tengok bahan2 di bawah bahan boleh gandakan kalau nak dpt banyak saya tulis untuk setengah adunan sahaja.


Pancake @ Lempeng Sayuran

Bahan-Bahan:

1 cawan tepung gandum
1/2 batang lobak merah - disagat
1/2 biji sengkuang - disagat
1/2 labu bawang besar - diracik/dadu halus
1 pohon daun sup - hiris halus
2 biji telur
sedikit serbuk lada sulah
sedikit serbuk pati ayam (chicken granual)
sedikit garam
sedikit EVOO - (extra virgin olive oil)
1 cawan air

Cara:

1.  Satukan tepung bersama sayuran yang disagat lobak merah dan sengkuang tadi masukkan sekali bahan2 lain kecuali air dan evoo, Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau guna whisker hingga rata sahaja.
2.  Panaskan nonstick pan dan renjiskan dengan sedikit evoo,  Letakkan lebih kurang 1 1/2 senduk kecil adunan pancake tadi, balikkan di kedua2 bahagian hingga pancake masak kalau nak garing kan sikit pun boleh.  Hidangkan panas sama ada dengan sos cili atau sedap juga dimakan begitu sahaja.  Cubalah sangat lembut dan sedap pancake ini macam omelette yang lembut..










Wednesday, June 17, 2015

Ayam Kunyit dan Sayuran..sesuai buat lauk berbuka

Salam Rabu untuk semua..hari ini saya nak share resepi ringkas masakan ayam kunyit bersayur..masakan macam nie memang sesuai kalau tak cukup masa nak masak lebih dari sejenis lauk sebab dah ada ayam di dalamnya dan juga sayuran.. Lebih2 lagi di bulan2 puasa untuk ibu2 yang bekerja mungkin terfikir nak masak apa yang mudah lagi ringkas.  Kejadian masakan ini yang saya masak pada 2 minggu sudah..agaknya x ingat..saya gandingkan dengan sambal belacan dan sup kentang dan ayam sahaja..walaupun ringkas alhamdullilah sedap dan laju aje bila makan lebih2 lagi digandingkan dengan sambal belacan yang umphh..Jom kita lihat resepi di bawah.


Ayam Kunyit dan Sayuran

Bahan-Bahan:

500 gram ayam bahagian isi (saya suka rib sebab ada tulang2 sikit) dipotong kecil dan pupuk garam kunyit
1 batang lobak merah - dipotong batang mancis kasar
6-7 batang kacang panjang - potong 1 1/2 inci
1/2 kuntum bunga kobis - dipotong kecil
2 labu bawang besar - belah 2 dan dihiris kasar
4 ulas bawang putih - dihiris
2 biji lada merah - dihiris serong
6-7 batang cili padi
sedikit garam
sedikit perasa pati ayam pasti sedap
sedikit minyak masak untuk goreng ayam dan untuk menumis

Cara:

1. Mula2 gorengkan ayam yang telah dipupuk dengan garam kunyit - angkat dan toskan
2. Tinggalkan baki minyak sedikit sahaja untuk menumis bawang, Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga layu dan harum.  Masukkan sedikit sahaja air dan masukkan lobak merah dan sayuran lain berserta lada.
3. Masukkan juga ayam yang telah digoreng tadi balik2an dan perisakan dengan sedikit garam dan serbuk pati ayam.  Masakkan ini kering dan tak perlu berkuah.  Hidangkan bersama nasi putih dan sambal belacan.


sebelum dimasak kita posing dulu ek..hihihi




Tuesday, June 16, 2015

Rendang Ayam Simple Cik Leha..yang penting sedap..


Assalamualaikum..salam selasa untuk semua kawan2 dan pengunjung Zalekha Luvs Cooking yang saya kasihi.. setelah sekian lama saya berehat dari menulis di blog kini saya nak buat come back..macam rasa kekok pulak sebab dah hampir 2 minggu saya x kesini.  Oleh kerana kita akan menyambut kedatangan bulan Ramadhan dan sehari lagi iaitu pada khamis ini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan selamat berpuasa kepada semua rakan2 yang beragama Islam.
Oleh kerana dah nak masuk bulan puasa ada aje yang buat makan2 terutamanya di pejabat2 yang mengadakan potluck.  Di pejabat saya juga tak terkecuali nak buat potluck sedikit..dan sedikit majlis bacaan tahlil untuk arwah rakan sepejabat kami yang telah kembali ke rahmatullah pada bulan April lepas.

Oklah kita tinggalkan cerita potluck atau makan2 sebelum Ramadhan kerana hari ini saya nak share gan kawan2 semua resepi Rendang Ayam Simple..sebab memang tak banyak bahan dan tak berapa renyah nak memasaknya..sebenarnya saya telah merendang sebelum subuh lagi kerana nak bawa ke pejabat ini pun atas permintaan rakan saya ustaz yang nak bawakan lemang 2 batang ke pejabat so saya pun apa lagi nak cari idea apa yang ringkas dan bahan2 yang ada di frigde untuk dijadikan lauk sebagai pengiring makan dengan lemang.  Nampaknya memang ada rezeki untuk merendang sebab kebetulan ada stok ayam so terjadilah rendang ayam yang saya buat nie.. Walaupun bahan2nya ringkas aje tapi rasanya tetap sedap tau kawan2 sesuai untuk di makan samada dengan lemang, nasi impit atau pun nasi putih.  Jom lah kita terus tengok bahan2 yang diperlukan untuk merendang seekor ayam...kecohnya macam nak masak seekor kerbau..hahaha..esok nak buat lagi rendang ayam 3 ekor pulak untuk makan di pejabat ada tahlil dan potluck.

Rendang Ayam Simple 

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam sederhana - dipotong kecil cuci bersih dan toskan
2 1/2 senduk nasi cili kering kisar halus - (kalau nak pedas atau tidak boleh tambah atau kurangkan)
5 biji bawang besar - dikisar halus
5 ulas bawang putih - dikisar halus
2 inci halia - dikisar halus
3 batang serai di ketuk
2 helai daun kunyi disiat dan simpul - kalau dihiris halus pun boleh
4 helai daun limau purut
2 cawan santan - (kali ini saya guna susu cair sebab xder santan sedap gak..)
1 cawan air
2 keping gula kereh @ gula nisang
2 keping asam gelugor - direndam sebentar
garam secukup rasa
dan sedikit minyak untuk menumis

Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali tumiskian bahan2 yang dikisar halus cili kering, bawang besar
bawang putih, halia dan serai yang dititik. Tumiskan hingga naik minyak dan masukkan juga gula kereh 2 keping (saya x guna gula pasir pun).
2. Masukkan ayam dan biarkan hingga ayam mengeluarkan air dan sedikit mengecut. masukkan 1 cawan air balik2kan masukkan pula santan, Masakkan hingga rendang mendidih dan ayam empuk atau masak masukkan daun kunyit sama ada yang disiat dan disimpul aje atau dihiris halus bersama daun limau purut.
3. Balik2kan selalu takut rendang kita hangit. Masukkan asam keping dan perisakan dengan garam. Balik2 ayam sehingga kuahnya agak memekat sedikit dan dikacau selalu.   Kalau nak jadikan rendang yang agak kering pun boleh tapi saya lebih suka agak lembab sedikit. Hidangkan rendang bersama lemang atau nasi impit juga sesuai dimakan dengan nasi putih.  Selamat Mencuba.
proses merendang dh nk siap..



Tuesday, June 2, 2015

Semangatku Bagaikan Hilang...


Assalamualaikum...agak lama juga saya tak bersiaran di alam maya blog saya ini..sebenarnya ada juga bahan2 yang boleh saya kongsi bersama di sini sama ada resepi kueh mueh atau lauk yang saya buat dan gambar-gambarnya telah saya simpan di pc.. Oleh kerana saya juga melalui beberapa frasa yang boleh dikatakan tersentuh di jiwa saya ini pada minggu akhir bulan Mei jadinya macam saya kehilangan sesuatu pula..biarlah ianya menjadi rahsia saya yang akan saya bawa hingga ke mati..
Semoga Allah memberikan ketabahan pada diri saya ini untuk terus melalui hari-hari yang mendatang dengan penuh semangat..in sha Allah.  Sambil menaip ni sebenarnya saya mendengar lagu2 alunan Sharifah Aini yang begitu mendayu dan sedih Kenang Daku Dalam Doamu..tak sedar air mata saya juga turut mengalir..cukuplah sampai disini kerana saya tak mampu untuk menulis lagi..Al-Fatihah buat mereka yang telah pergi terlebih dahulu..