Tuesday, July 28, 2015

Petai Masak Santan Dengan Ikan Bilis

Assalamualaikum salam Selasa untuk rakan-rakan dan pengunjung ZLC semua..,masih dalam mood raya ya..hari ini masuk  12 syawal..tentu ramai antara kita dapat undangan ke rumah terbuka..kadang2 sampai 2 hingga 3 rumah yang mengundang dan ada kalanya lebih dari itu kan. Lebih-lebih lagi di hujung minggu ramai yang ambil kesempatan untuk buat rumah terbuka dan mengundang sanak saudara serta rakan taulan untuk meraikan hari raya.

Maklumlah bila duduk di bandar dan di desa juga kadang  tak semua masa kita berada di rumah kalau sibuk bekerja dan macam-macam benda yang nak kita laku so amik satu hari yang sesuai dan buat rumah terbuka.  Saya setakat ini ada juga berziarah raya ke rumah adik beradik dan makcik..rumah terbuka baru sebuah rumah dan ada yang tak sempat saya pergi kerana ada kerja. Hujung minggu ni pun dah ada undangan mula dari hari khamis, jumaat dan sabtu..hari ahad depan pula pejabat saya nak buat potluck raya so makan lagi la aje kerjanya..

Walaubagaimana pun bila kita memenuhi undangan rumah terbuka ini tujuan utamanya ialah untuk bermaafan sempena hari raya dan juga mengeratkan siratulrahim..makan-makan tu jatuh no 2 so makanlah berpada dan sekadar yang kita mampu kalau berlebihan nanti buruk padahnyakan kawan-kawan..peringatan terutamanya buat diri saya sendiri..dan jangan lupa jaga kesihatan di samping banyakkan minum air masak..maklumlah di musim-musim raya ni kita dihidangkan dengan makanan yang berprofil tinggi semuanya bersantan..daging..ayam segalakan..kueh muehnya dan air minuman pun semua manis-manis belaka..jadinya beringat-ingatlah ya..kerana mencegah itu lebih baik dari merawat..

Ok panjang pulak cerita saya tentang rumah terbuka ek..mesti penat kawan2 baca so kita terus lah ke resepi hari ini dah lamakan saya tak masukkan entry. Ini resepi tadi subuh sebab nak bawak bekal sikit ke tempat kerja saya masaklah lauk ni pepagi lagi..kalau dapat lauk petai macam ni dah x yah lauk lain lagi..memang sedap tau kawan2..jom kita tengok resepi mudah di bawah

Petai Masak Santan Dengan Ikan Bilis

Bahan-Bahan:

4 atau 5 papan petai di buang kulit dan bersihkan
1 gemgam ikan bilis bersihkan - di renyah (di tumbuk kasar tak perlu halus)
10 - 12 biji cili padi - ditumbuk kasar (nak pedas sila tambah)
2 labu bawang besar - dihiris nipis (sebahagian di tumbuk kasar)
3 ulas bawang putih - di tumbuk kasar
250 ml pati santan
1 keping asam gelugor di rendam sebentar
sedikit sahaja garam
dan sedikit minyak untuk menumis

Cara:

1. Masukkan sedikit minyak dalam periuk atau kuali, tumiskan bawang dan cili padi yang di tumbuk kasar hingga berbau harum dan layu sahaja..
2. Masukkan ikan bilis dan balik2kan masukkan pula pati santan. Kacau selalu jangan pecah santan..
3. Masukkan asam gelugor dan perisakan dengan sedikit garam.
4. Siap masak dan hidangkan dengan nasi putih..sedap cubalah.



Thursday, July 16, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin..

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri  Maaf Zahir Batin untuk semua pengunjung blog Zalekha Luvs Cooking walau dimana kalian berada..semoga kehadiran lebaran yang mulia ini kita dapat meraikan dengan insan2 yang kita kasihi..salam sayang dari saya Siti Zalekha binti Sheikh Ismai.



Biskut Dahlia..esok nak raya..


Assalamualaikum..esok nak raya tp sya masih lagi di pejabat jadinya smua yang dibuat bagai x kena..maklumlah semua org sedang bertungkus lumus membuat persiapan terakhir untuk menyambut hari raya..xmengapalah saya bagi peluang untuk yang naj beraya di kampung halaman masing-masing.  oklah saya tak nak bersedih di hari ini so saya buat la aktiviti pra raya yang boleh di opis seperti memakai inai untuk raya sambil mendengar lagu2 raya..dan sebelum bercuti agak panjang ni saya nak sharekan resepi biskut yang saya buat untuk raya la kononnya..tapi dah nak habispun..muahahaha takperlah makan lah wahai anak2 buahku..sebab sedapkan biskut yang mak jay buat nie..walaupun rupanya tak berapa nak cantik..nanti saya belajar lagi untuk dapatkan bentuk dahlia yang cantik ok..jom la tengok resepi yang saya google alhamdulillah rasanya sedap dan tidak mengecewakan..saya buat 2   jenis bunga  satu saya biarkan warna asal sahaja dan sebahagian lagi saya buat bunga 2 tone ada warna pink di atasnya..caranya cuma letakan sedikit esen pewarna merah pada sebahagian doh dan pacitkan adunan pink di atas sedikit sahaja..


Biskut Dahlia
  
Bahan :
300 g mentega (saya guna buttercup aje)
150 castor sugar
2 kuning telur
 4 sudu makan susu pekat manis 
1 camca teh esen vanilla
250 g tepung gandum *
100 g tepung jagung *
200 g tepung kastard  * (bahan bertanda *  diayak)
Chocolate  chip atau ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan

 Cara :

1.    Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla  dan putar hingga kembang. 
2.    Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. 
3.    Masukkan doh ke dalam acuan biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan chocolate chip. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. 

4.    Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.










Monday, July 13, 2015

Biskut Arab @ Rainbow Ball..apa2 ajer lah..

Assalamualaikum salam Isnin buat semua dah tinggal 3 hari ajer lagi kita nak berayakan..cepatnya kan..kalau anak2 memang tak sabar nak beraya tapi bagi orang dewasa atau orang tua macam kita berat hati nak meninggalkan bulan ramadhan.. oklah hari ini saya x ada idea nak bercerita macam buntu pulak tak tahu nak fikir apa.. so saya terus kongsikan resepi Biskut Arab @ Rainbow Ball ke Kristal Ball atau nama asalnya Biskut Suji yang menggunakan minyak sapi ini yang saya buat hari Jumaat lepas mengunakan sukatan cawan.  Setelah saya meninjau beberapa resepi saya rasa ada yang tak kena aje sebab kebanyakan resepi yang diberi di internet dengan sukatan yang tak tepat bayangkan 1 cawan minyak sapi dengan hanya 2 cawan tepung gandum..mau jadi lembik dan berminyaklah biskut kita nanti so..saya olahkan semula resepinya supaya ianya menjadi biskut yang sedap bila masuk ke mulut melt atau cair di mulut biskut ini sebab rapuh..ok jom tengok resepi yang menggunakan sukatan cawan aje ni..

Biskut Arab
Bahan-Bahan:

1  1/2 cawan minyak sapi
3/4 cawan gula halus
4 1/2 cawan tepung gandum - ayak dan sangai (goreng dalam kuali hingga ringan tak perlu sampai kuning ek) tepung di goreng dahulu supaya dapat tekturs biskut yang lembut dan rapuh
secukupnya gula castor halus untuk salut kuih ini
beberapa titis pewarna  makanan yang digemari (saya guna merah, biru dan satu lagi dibiarkan tanpa pewarna)

Cara:

1. Campurkan gula halus ke dalam tepung dan gaul rata. Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan di uli menjadi sebuku doh yang lembut.
2. Bahagikan adunan doh kepada 3 bahagian. Warnakan dengan pewarna makanan yang di gemari gaul sehingga warna sekata. Boleh juga di biarkan putih sahaja biskut ini.
3. Bila dah siap di warnakan ambil secubit setiap warna dan bentuk menjadi bebola guli yang kecil. Susunkan ke dalam dulang pembakar. buat sehingga adunan habis.
4. Panaskan ketuhar terlebih dahulu gunaan suhu 180 darjah. Bakarkan kuih ini selama 20 - 25 minit mengikut kepada kepanasan ketuhar masing-masing. Bila dah masak..keluarkan biskut dari ketuhar sejukkan terlebih dahulu kena hati untuk angkat biskut tolakkan sedikit bawah biskut perlahan2 sebab kuih ini agak fragile dan sensitif sikit. Golekkan ke dalam gula kastor dan masukkan dalam mangkuk kertas kecil. Simpan dalam bekas yang kedap udara.  Selamat mencuba ya..sangat lembut bila di makan.

ni adunan yang di bahagi tiga dan saya warnakan dua bahagian

gentel2kan masuk dalam tray.
ni yang siap di bakar



Sunday, July 12, 2015

Ayam Szechuan Dengan Gajus

Bersiaran sekali lagi di petang Ahad ini saya nak kongsikan resepi Ayam Szechuan dengan Gajus..resepi berasal dari daerah Szechuan, Cina Selatan ini memang sedap dan ramai yang menyukainya..saya juga pernah memasukkan resepi Ayam Szechuan di blog sebelum ini dengan gaya yang berlainan sedikit sila klik DISINI untuk resepi sebelum ini... kali ini saya menggunakan kacang gajus goreng untuk melengkapkan ayam szechuan saya. Bagi yang ingin mencuba masakan ini jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.

Ayam Szechuan Bergajus

Bahan-Bahan:

3 keping dada ayam - dihiris bites size
10 batang lada kering - dipotong 2 cm cuci dan toskan
1 labu bawang besar - dipotong baji serta leraikan
5 ulas bawang putih - dicincang
2 inci halia - dihiris batang mancis
segemgam gajus - digoreng
4 sudu makan kicap manis - saya guna kicap kipas udang
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan minyak bijan
1 camca teh cuka masakan (optional kalau x suka x perlu masukkan)
2 sudu makan tepung jagung - dibancuh dengan 1/2 cawan air
sedikit daun bawang untuk hiasan
sedikit minyak untuk menumis

Cara:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, gorengkan lada kering yang dipotong sebentar sahaja jangan sampai hangus nanti pahit, ketepikan.
2. Baki minyak tadi tumiskan bawang putih cincang hingga berbau harum, masukkan pula halia dan juga ayam biarkan ayam keluarkan airnya sambil balik2kan. Masukkan pula kicap dan diikuti dengan oyster sos.
2. Masukkan pula bawang besar yang dipotong baji balik2kan masukkan juga bancuhan tepung jagung masak sehingga ayam empuk. Masakan ini agak kering dan tidak berkuah. Masukkan pula minyak bijan dan lada kering goreng tadi akhir sekali masukkan gajus goreng. Hidangkan dengan hiaskan dengan sedikit daun bawang hiris. Hidangkan bersama nasi panas..sedap cubalah.






Udang Masak Butter..lemak berkrim sedap uolls..

Salam dan selamat berhujung minggu untuk semua...dah semakin nak raya tinggal 4 hari sahaja lagi rasa malasnya bukan main..mood raya dah datang la katakan..oklah sementara tak ada perkara urgent yang perlu dibuat saya nak sharekan dengan kawan2 resepi Udang Masak Butter kegemaran si kenit Aina Arissa sebenarnya di suruh masakkan udang goreng cheese tapi saya yang ubah pada udang masak butter..kalau sape-sape yang nak resepi udang goreng cheese tu boleh lihat di DISINI ya.
oklah kita terus lihat resepi yang saya masak hari Jumaat lepas..sedap tau kawan2 lemak berkrim..hingga menjilat jari..cewahhhh promosi nyer kemain lagi..tapi kalau tak caya buat tau memang sedap pun..

Udang Masak Butter

Bahan-Bahan

12-15 ekor udang sederhana - (dibuang kulit tinggalkan ekor sahaja)
2 sudu makan butter
250 ml susu segar  - saya guna susu kotak uht aje
5 ulas bawang putih dicincang
5 batang cili padi dihiris
2 pelepah daun kari
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk pati ayam maggie
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan sedikit - (untuk pemekat)
secukupnya tepung jagung untuk salutkan pada udang
sedikit minyak untuk mengoreng udang.
garam secubit sahaja (kalau x letak pun xpe sebab butter dah salted n serbuk ayam maggie tu pun dah masinkan)

Cara:

1. Udang yang sudah dibuang kulit di belah belakang untuk keluarkan urat yang color hitam
basuh dan toskan. Ambil udang dan pupuk pada tepung jagung. Panaskan minyak dalam kuali gorengkan udang yang telah dipupuk tadi hingga berubah warna dan masak sekejap aje, angkat dan toskan.
2. Dalam kuali lain panaskan butter 2 sudu makan, masukkan bawang putih cincang bersama cili padi hiris dan daun kari goreng hingga berbau harum dan masukkan pula susu segar. Masukkan juga serbuk lada sulah dan perasa ayam maggie dan garam sedikit sahaja serta masukkan bancuhan tepung jagung. . masukkan udang balik2kan  padamkan api serta hidangkan bersama nasi putih panas..sedap cuba tau...

bedakkan udang dengan tepung jagung..


udang yang dah digoreng tapiskan minyaknya




Wednesday, July 8, 2015

Pengat @ Bubur Jagung Bersagu..

Salam semua hari ni nak sharekan resepi yang mudah lagi ringkas iaitu pengat @ Bubur Jagung Bersagu..saya memang suka pengat atau bubur manis yang mudah begini kerana rasanya sedap selain itu saya menggunakan susu cair sahaja kalau ada yang suka gunakan santan bolehlah mengantikan santan ya.  Oleh kerana anak-anak buah saya memang gemar akan bubur manis seperti ini jadinya memang senang nak sediakan bahan2 nya tak banyak pun.. Ok jom kita tengok resepi ringkas di bawah..

Pengat @ Bubur Jagung Bersagu

Bahan-Bahan:

1 tin jagung cream style
1 tin susu cair
1 cawan sagu biji (yang putih)- cuci dan toskan
3/4 cawan gula - bergantung pada kemanisan yang dikehendaki boleh kurangkan kalau xnak manis
Air lebih kurang 2 1/2 liter
2 helai daun pandan - disimpul

Cara:

1. Panaskan air dalam periuk dan bila mendidih masukkan sagu biji masak hingga sagu agak jernih.
2. Masukkan daun pandan simpul, gula pasir, dan jagung cream style serta susu cair.
3. Masak sehingga mendidih dan sagu akan memekatkan sedikit pengat @ bubur ini, Padamkan api hidangkan panas atau sedap juga dimakan sejuk masukkan ke dalam fridge dulu.. Mudah ringkas dan sedap..cubalah.

Monday, July 6, 2015

Tart Nanas Berkeju..


Assalamualaikum untuk semua teman-teman dan pengunjung ZLC yang saya kasihi..dah lamanya saya tak mengupdate apa2 di blog ya..last saya masukkan recipe Upma Rava pada 29 Jun ni dah masuk puasa yang ke 19 hari..cepat betul masa berlalu kan dan dah masuk minggu terakhir berpuasa serta menjelangnya Hari Raya Aidil Fitri yang dinanti-nantikan oleh umat Islam di seluruh dunia.
Pastinya bila nak menjelang raya  ramai ibu-ibu atau sesiapa sahaja yang telah atau sedang membuat persiapan untuk hari raya sama ada membuat biskut, mengemas dan mengecat rumah atau ada juga yang menjahit langsir atau pakaian hari raya untuk anak-anak.

Dalam suasana meriah dah nak dekat raya ni saya pun tak lepaskan peluang untuk buat sedikit cookies untuk hari raya tapi baru mula sejenis..in sha Allah kalau ada masa saya teringin nak buat sejenis dua lagi.. tapi selalu yang di buat kadang-kadang tak sempat untuk tunggu raya maklumlah bila anak-anak buah saya nak merasa lepas-lepas waktu berbuka memanglah saya tak akan menghalang makanlah anak-anak sebab buat kueh-kueh ni pun untuk dimakan. Untuk hidangan raya saya beli ajelah nanti serba sedikit kerepek-kerepek, rempeyek dan muruku..jadi lah lebih di sukai tetamukan sebab pergi berziarah di kebanyakkan rumah pasti banyak kueh atau biskut raya kan..muahahaha melampau saya nie ek..beralasan pula.

Oklah kita terus ke resepi yang nak saya kongsikan hari ini yang saya buat pada hari sabtu lepas iaitu Tart Nanas Keju yang boleh tahan sedap rasanya lemak2 kerana pastry crust saya letak cream cheese di dalam bersama buttercup kalau nak guna butter yang lebih mahal lebih sedap tau..saya guna buttercup aje bukan pure butter ek..ada orang yang salah anggap buttercup sebenarnya dibuat dari isirong kelapa sawit dan dikenali sebagai lepa susu so ianya kurang sedikit dari aroma butter dari penggunaan susu asli lembu..oppss panjang lebar pulak penerangan saya tentang penggunaan buttercup ini anyway rasanya tak menghampakan still sedap uoll sebab ada cream cheese dan inti jam Nanas saya beli yang dah siap aje..dan saya parutkan cheddar cheese sebagai garnishing di atas tart ini,,jom tengok resipi yang ringkas yang menggunakan sukatan cawan sahaja ini..

Tart Nanas Berkeju

Bahan-Bahan:

1 cawan buttercup boleh juga guna butter jenama lain
1/2 cawan cream cheese -(saya guna jenama Tatura)
2 1/2 cawan tepung gandum
secubit garam
1 biji kuning telur
secukupnya inti Jem Nanas - saya beli aje
sebiji kuning telur untuk glaze
secukupnya cheddar cheese yang diparut untuk hiasan

Cara:

1. Pukul cream cheese dan butter hingga lembut dan masukkan secubit garam serta 1 biji kuning telur. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan di gaul rata. Boleh gunakan tanggan untuk gaulkan tepung kedalam adunan butter dan cream cheese..adunan ini akan menjadi lembut dan mudah dibentuk.
2. Sediakan inti Nanas bulat2kan kecil atau mengikut size yang kita kehendaki saya buat kecil2 sahaja. Ambil adunan sebesar guli dan bulatkan serta tepek di tapak tangan. Isikan sebiji inti nanas dan katup serta bulatkan menjadi bebola.
3. Aturkan bebola2 yang telah siap di isi dengan nanas dalam dulang pembakar yang di taburkan dengan sedikit tepung. Glaze  di atas kueh ini dengan sedikit kuning telur serta letakkan sedikit parutan keju cheddar. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'f
selama 20 minit atau mengikut ketuhar masing-masing, Biarkan sehingga hilang panas baru masukkan ke dalam bekas kedap udara. Boleh dapat 105 biji jika buat size kecil seperti di gambar.