Tuesday, December 22, 2015

Roti Bun Manis a.k.a Roti Naik sama lah tu..


Assalamualaikum dan selamat petang untuk semua pengunjung ZLC..dah lama jugak saya tak buat roti naik kan..rasanya dah berbulan lamanya.  Bila ada permintaan dari kakak saya milah suruh buat roti naik saya pun on lah projek buat roti naik pada Jumaat lepas.. Sebenarnya untuk membuat roti naik gunakan resepi yang selalu buat ni memang sangat mudah dan ringkas sebab kita tak perlu berhempas pulas untuk menguli doh roti cukup sekadar buat adunan ala-ala cekodok gaul-gaul semua bahan dengan lemah lembut aje sebab saya tak menguli pun tapi menjadi gak roti bun manis saya ni.  Sebenarnya saya maniskan sedikit adunan roti ni..saje suka nak terasa manis dan kalau makan gitu aje bila baru di bakar memang sangat ohsem lah orang kata..nak lagi sedap sapukan sedikit butter semasa makan panas2 tu...pehhh x sedar 3..4 ketul makan..agaknya saya dan akak-akak saya memang sukakan roti manis nie makan panas-panas jadi keluar aje dari oven dengan aromanya yang harum semerbak di dapur tu  yang tak sempat tunggu sejuk lagi.. Jom kita tengok resepi mudah di bawah..sebelum nie dah banyak juga resepi roti naik yang saya letak tapi kali ini masukkan jugak sebabnya bun manis kali ini lebih lembut dan sedap kot...muahahaha perasan pulak saya ya..kaler dia aje yang agak terlebih jingga..@orange la tu..


Roti Bun Manis..

Bahan-Bahan:

1 kg tepung gandum - di ayak
1 peket yis kering - 11 gram
100 gram gula pasir
3 sudu makan butter/majerin
1 biji telur - size A - pukul sedikit
1/2 cawan air suam
3/4 tin susu pekat manis  (susu pekat manis di campurkan dengan air suam 1 1/2 cawan kacau rata dan masukkan juga pewarna makanan kuning)
1/2 camca teh garam
sedikit pewarna esen kuning
1/2 cawan minyak masak - untuk di letak atas adunan doh yang siap di adun.
sedikit butter / majerin untuk griskan pada loyang dan
glis di atas bun setelah di bakar.

Cara:

1. Mula-mula hidupkan yis dengan campurkan yis kering bersama 1/2 cawan air suam dan sedikit gula 1-2 sudu gaul rata dan biarkan yis naik selama 10 minit.
2. Masukkan tepung yang di ayak ke dalam mangkuk pengadun masukkan juga butter dan gula pasir serta garam, gaulkan rata menjadi seperti serbuk roti, Buatkan lubang di tengah dan masukkan bancuhan yis yang telah naik tadi. Masukkan juga telur yang di pukul manja gaul dengan tangan. sambil masukkan air bancuhan susu pekat sedikit demi sedikit.
3. Gaulkan rata aduan tak perlu di uli kuat asal bergaul rata dan tak melekat di tangan. Bila dah terbentuk sebuku besar tu..curahkan 1/2 cawan minyak masak di atas adunan doh tadi. tujuan letak minyak ni untuk senang bentukkan roti. Rehatkan adunan doh selama 45 minit.
4. Bila doh dah direhatkan selama 45 dia akan naik sedikit.  Untuk bentukkan roti ambil doh lebih kurang sebesar bola ping pong atau lebih sedikit..uli sedikit di tapak tangan dan kemudian kita bentukkan bulat susunkan doh yang di bentuk bulat tadi dalam loyang yang telah digriskan dengan butter atau majerin. Buat sehingga habis.  Adunan ini boleh dapat 2 loyang bergantung pada loyang kita  kalau kecil dapat 3 loyang.
5. Rehatkan adunan doh yang dibentuk tadi sekurangnya 20 minit atau 30 minit dia akan naik sekali lagi. Bakar pada suhu 180'C 45 minit atau sehingga roti masak ok bergantung oven masing2.  Bila dah masak keluarkan dari oven terus gliskan di atas roti dengan butter. Roti nie sedap dimakan panas2... juga lembut walaupun di simpan 2..3 hari.  Cubalah ok..sedap tau kawan2.
# warna roti yang saya buat kali ini agak oren atau jingga sebab terlebih pewarna..hihihik..


Sunday, December 20, 2015

Sambal Hitam Tomato...

Assalamualaikum..setelah lama bercuti dari menulis di blog..suka2 saya aje kan nak amik cuti berblog..muahahaha hari ini saya nak berkongsi resepi yang agak mudah dan ringkas sejenis sambal yang di adaptasi dari sambal hitam belimbing pahang yang femes dan dah terkenal seantero malaya. Oleh kerana nak menghasilkan sambal hitam pahang tu amat rumit sebab nak tunggu ada musim belimbing buluh dan perlu memasak hingga hitam memakan masa yang sangat lama...  jadinya bila saya terjumpa di internet ada resepi sambal hitam juga tetapi menggunakan bahan asas tomato saya pun apalagi tak sabar untuk mencubakan..alhamdullilah semalam sampai hajat nak buat sambal hitam tu,, cewahhhhh siap berhajat macam la hajat nak buat sesuatu yg sukar ek..ada2 aje saya ni,,ek.

Saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada pencetus atau pemberi idea resepi sambal hitam tomato ni sebab lepas ni boleh selalu dibuat kerana bahannya mudah didapati dan nak buat pun senang serta rasanya yang sedap serta ngam gan tekak saya..kepada rakan fb Pn. Atie Jumaat terima kasih kerana sudi berkongsi resepi-resepi yang sedap di fb puan tu ok..untuk yang suka sambal hitam..jomlah cuba buat sambal hitam tomato yang sedap ni..

Sambal Hitam Tomato

Bahan-Bahan:

6 biji tomato - di potong dadu
2 labu bawang besar hiris
30 biji cili padi (resepi asal guna 20 sahaja)
1 cawan ikan bilis
1/2 cawan kicap manis
1 sudu makan gula pasir
garam sedikit
minyak masak dalam 1/2 cawan untuk blend bawang, cili padi dan bilis
dan tambahan minyak masak dalam 1/4 cawan lagi,

Cara:

1. Mula2 blendkan bawang besar hiris dan cili padi dengan minyak masak. Blenderkan sekali ikan bilis yang dicuci dan di toskan. masakkan ini tak menggunakan air sebab kita nak dia masak dengan cepat dan tahan lama. ketepikan
2. Masukkan tomato yang didadu tadi ke dalam kuali, balik2kan sehingga hancur. Masukkan bahan yang diblender ke dalam tomato yang telah di goreng sehingga hancur. (saya tambahkan sedikit lagi minyak masak sebab nampak agak kering) Balik-balikkan sehingga naik minyak dan agak garing masukkan pula kicap serta  gula dan sedikit garam.
3. Masak sehingga pecah minyak dan bila dah masak boleh padamkan api. Sambal ni boleh tahan lama dalam peti ais kalau nak makan panaskan aje. Sedap di makan bersama nasi panas. Cubalah.

bahan-bahan yang kita gunakan utk sambal hitam, bawang, cili padi dan ikan bilis perlu di blender dengan minyak masak

masakkan tomato dalam kuali dalam kuali hingga hancur

sambal hitam tomato memang sedap makan dengan nasi panas..







Sunday, December 13, 2015

Resepi Warisan - Botok-Botok Ikan Tenggiri..

Assalamualaikum..rasanya lama sangat saya tak mengupdate di blog ZLC dah setengah bulan Disember baru hari ini saya nak menjengah ke sini..huhu sebenarnya banyak kerja dan kesihatan tak berapa mengizinkan semenjak dua menjak ni.  Hari ini saya nak kongsikan satu resepi warisan yang popular di Negeri Johor sebab di tempat lain di Malaysia nie tak der kot masakan botok2 yang di buat menggunakan pelbagai jenis daun yang boleh dimakan yang mengandungi khasiat herba yang sangat tinggi disamping bahan pelengkapnya ikan dan juga rempah yang di adun khas.

Botok-botok yang di buat sejak zaman nenek moyang kita dulu-dulu sebenarnya di ambil nama kerana penggunaan ikan yang kurang segar menurut cerita arwah ibu saya sebab ikan-ikan  yang digunakan tidak berapa segar atau molek jadi masakan ini di namakan busuk-busuk tapi di sebut dengan sebutan botok-botok..mungkin kot saya pun kurang arif tentang perkara ini. Tapi pada masa ini tidak ramai yang berminat untuk membuat masakan warisan lama ini kerana penyediaannya yang agak cerewet.  Menurut arwah  mak dulu kalau nak buat selengkapnya perlu cari daun2 yang boleh di makan sebanyak 25 jenis. Di sediakan sehari sebelum proses untuk membuat botok-botok sebab daun-daun yang banyak perlu di bersihkan dengan sangat teliti, di buang segala kotoran, potongkan bahagian urat-urat daun yang keras dan basuh satu persatu sehingga bersih menggunakan air garam untuk membuang kotoran dan toskan terlebih dahulu, Setelah siap daun-daun yang hendak di gunakan perlu sediakan rempah dan juga ikan.

Pada masa sekarang ini selalunya ikan tenggiri digunakan atau kalau yang di jual di pasar tani atau di kedai makan ada juga yang menggunakan ikan kembung.  Lazimnya botok2 ini di masak secara kukus dan di balut dengan daun pisang..resepi botok-botok yang ingin saya kongsikan hari ini merupakan resepi yang diwarisi dari arwah ibu saya yang dipelajari dari nenek.... ok dah panjang bercerita ini jom kita tengok bahan2 dan pembuatan botok seperti di bawah ini..yang di buat pada jumaat lepas oleh kakak-kakak saya dan di bantu oleh saya..tolong ikat dan tolong makan aje..hihihi..

ni botok2 yang dah masak tengok santan yang melekat2 putih tu sedap tau..

Resepi Botok-Botok Ikan Tenggiri
  
Utk daun2 boleh guna beranika daun yg boleh di mkn spt berikut dan juga jenis2 lain jika ada,

1. Daun mengkudu
2. Daun bebuas
3. Pucuk betik
4. Pucuk ubi
5. Daun keledek
6. Daun Labu
7. Daun semangkuk
8. Daun pucuk teh
9. Daun kaduk
10. Daun kunyit
11. Daun kesum
12. Daun selasih
13. Daun puding
14. Pucuk2;daun muda yg sesuai di buat ulam lain pun boleh.
Basuh semua daun hingga bersih buang segala kotoran dulu klau ada bhagian urat daun yg keras kena buang guna pisau spt daun mengkudu
Resepi rempah botok2
Bahan-Bahan:2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
3 batang bserai
Seinci lengkuas
Rempah kari ikan - 5-6 sudu besar (sudu makan penuh2)
3 sudu makan kerisik
Air asam secukupnya - bancuhan rempah botok2 tidak terlalu cair ya biar pekat sedikit..kalau cair nanti rempahnya meleleh.
Cara:
1. Blender semua bahan di atas hingga halus.  Campurkan dengan 5 atau 6;sudu besar rempah kari ikan. Gaulkan dengan air asam jawa agak2 ya jangan sampai masam sangat, garam dan gula biar cukup rasa balance sebab nak masuk dlm daun..dan ikan. Rempah yg di adun nak lagi sedap kena campur kerisik lbih kurang 3 sudu mkn..gaul rata.
2.  Persiapan daun kena teliti satu persatu basuh dengan air dan letak juga garam masa membasuh..itu buang kotoran. Bila dah bsuh bersih bilas 3 kli tos kan dulu. Smua jenis daun kena buat mcm tu.
3.  Utk bungkus klau nak rebus dengan santan kena pandai susun di tapak tangan silangkan daun mengkudu yg besar utk base dia kmudian boleh diletakan serba sedikit daun 2 yg ada mulakan dgn daub betik daun ubi daun semangkuk baru letak daun yg bersaiz kecil.
4.  Utk letak rempah daun2:yg beraroma wangi seperti daun kunyit kesum selasih dihiris rampai halus. Letakkan daun hiris halus sdikit kmudian ambil rempah nak sedap letak lbih rempah yg di adun tadi letak sekeping ikan tenggiri dan tutupkan ikan rempah semula. Ambil daun2 yg size agak kcil dan last tutup atau bungkus bhan atau daun yg kita susun tadi. Kemas2 baru ikat dengan tali rafia anggaran 2 kaki sbb perlu ikat bersilang supaya tidak terburai masa merebus.
5.  Buat sehingga selesai berapa yg kita nk then masuk dlm periuk sesuai..bancuh kan santan pekat degan air secukupnya sama balance letak garam dlm santan ya. Curah kan pada bungkusan botok2 td rebuskan lbih kurang 2 jam. Bila dah masak santan dia agak bergentil pekat dan sedap sbb lemak n mkan gan daun2 tu mmg sedap.
Note: saya tak beri anggaran tepat kerana bergantung pada banyaknya yang hendak kita buat. Kalau suka makan botok banyak daun2 kena lebih kan daun2nya. begitu juga rempah kalau nak banyak kena lebihkan. Santan untuk meruebus pun ikut anggaran botok2 yang kita buat banyak mana ok.
Cubalah memang sedap. kalau dah pernah cuba mesti nak lagi.
ni pulak yang di buka nampak rempah2 dan ikan dia tu kan..

daun-daun yang dah di basuh bersih di toskan dan susun ikut jenis2 dia

rempah botok2 yang siap di bancuh dan ikan tenggiri

ini yang di nak dibungkus susun dulu daun2  lepas tu letak rempah dan ikan pastu bungkus

dan ikat dengan tali rafia..jadi bentuk parcel seperti di atas

dah siap bungkus semua kita rebus dengan santan yang dicampur air sikit dan garam sikit.