Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Monday, September 28, 2015

Pie Daging dan Kentang


Assalamualaikum..apa khabar semua..hari ini saya nak share satu resepi pie yang berinti daging serta kentang.  Bagi peminat pie jom lah kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat pie yang sedap nie..resepi saya copy paste dari resepi yang pernah saya buat sebelum ini di SINI

Pie Daging dan Kentang

Bahan-Bahan:

Untuk Kulit Pie

1 kg tepung gandumg
500 gm butter/majerin
4 biji kuning telur
sedikit garam
air ais - betul2 sejuk dari peti sejuk..
Kuning telur yang dicampur dengan sedikit pewarna kuning untuk glace di atas pie

Bahan Inti Daging dan kentang

4  biji kentang yang sedang - dipotong dadu sedang
400 gm daging cincang - jenama ramly atau apa2 pun boleh
semangkuk - mix vegie (frozen)
2 labu bawang besar - didadu 
5 ulas bawang putih dicincang
2 pokok daun sup - dihiris halus (xder stok masa buat tu so saya skip)
4 sudu makan rempah kari (Babas) -bancuh dengan sedikit air jadikan pes
air secukupnya untuk empukkan kentang
sedikit garam dan gula untuk perisa
sedikit minyak untuk menumis

Cara:

Untuk Buat Inti

1 Mula2 sediakan inti, panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih yang dicincang  
masukkan bawang besar yang didadu goreng hingga bawang layu dan berbau harum, masukkan pula rempah kari yang dijadikan pes tadi, tumis sehingga agak mengaring dan naik minyak.
2.  Masukkan daging cincang dan balik2kan masukkan pula kentang dan diikuti sedikit air. Balik2kan sehingga kentang empuk masukkan pula mix vagie.  Letakkan garam dan sedikit gula sebagai perisa, kalau nak letak pak aji @ msg pun boleh tapi saya xguna. Balikkan inti ini sehingga kesemua bahan sebati dan kentang masak empuk.  Tutupkan api dan sejukkan sehingga digunakan.

Cara membuat kulit pie dan diisi inti..

1. Tepung di ayak di dalam besen, massukkan butter dan garam sedikit, gaulkan tepung dan butter menggunakan hujung jari hingga membentuk seperti serbuk roti,
2. . Setelah adunan menjadi seperti serbuk roti masukkan pula kuning telur yang dikocok sedikit gaulkan atau uli lagi dan masukkan air ais sedikit demi sedikit hingga mencukupi sahaja bila adunan yang digaul tadi boleh dikepal dan lembut rasanya.
3.  Biarkan adunan lebih kurang 1/2 jam untuk proses melembutkan adunan, kemudian bahagikan kepada 4 bahagian, setiap satu bahagian pula dibahagikan kepada dua tapi untuk base kulit pastri besarkan sedikit dari penutupnya.
4.  Ambil 1 bahagian doh dan canaikan sehingga membentuk bulat lebih besar dari mangkuk pie. Jika nak mudah canai atau torak di atas plastik, dan torakkan sehingga agak tipis angkat dengan plastik dan telungkupkan pada mangkuk pie, ratakan bahagian teoi mangkuk pie dengan menekankan2 sedikit di keliling mangkuk, ambil pisau dan potong reje2 yang terjuntai dari tepi mangkuk pie. ambil garfu dan cucuk di dasar mangkuk pie.
 5. Isikan inti ayam berkentang tadi sehingga penuh mangkuk pie. sekarang ambil 1 bahagian doh yang telah dibahagi tadi dan torak sehingga nipis dan besarnya boleh menutupi inti pie. Ratakan dengan pisau di sekeliling penutup pie mana2 lebihan reje dan lebihan kulit pie ini boleh di torak dan dibentuk bentuk yang disukai untuk menghiaskan atas pie yang telah bertutup tadi seperti bentuk daun atau diamond shape susun atau hias ikut kreativiti masing2.
6. Di sekeliling pie ini tekankan dengan garfu agar melekat dan cucukkan sedikit diatasnya. Sapukan kuning telur yang dikocok sedikit dan dicampur dengan sedikit esen kuning di atas pie. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga pie masak dan warna keemasan dan garing.  waktu membakar pie bergantung pada oven masing2.
7.. Sejukkan dan potong mengikut size yang dihendaki dan hidangkan.. selamat mencuba.  

















Tuesday, September 22, 2015

Apam Susu Kukus..



Salam..dan bertemu sekali lagi pada hari ini..alang2 saya ada kesempatan di hari selasa ini..kalau tadi saya berkongsi resepi rendang kerang, untuk minum petang ni pula saya nak share resepi apam susu kukus..sebenarnya saya buat apam ni pepagi hari lagi..ntah macam mana hari ini teringat nak buat apam susu walhalnya dah lama apam susu ni menjadi viral di fb dan juga blog2 masakan..cuma saya aje yang selalu ketinggalan keretapi nampaknya.. Oleh kerana saya tak hendak ketinggalan kapal terbang pula..cewah macam nak pergi keluar negara aje ek..saya nak sajikan Apam Susu Kukus yang sedap ini sebab tak berapa manis rasanya dan teksturnya yang gebu gebas sesuai di buat hidangan minum petang atau sarapan...resepi simple seperti di bawah ini..terima kasih pada teman2 yang pernah viralkan resepi apam susu ini dan kali ini giliran saya pula merasai kesedapannya..cuba tau kawan-kawan senang aje nak buat apam nie..

Apam Susu Kukus

Bahan-Bahan:

4 butir telur - size A
2 cawan tepung gandum - di ayak
1 cawan gula halus - (saya gantikan dengan gula perang/brown sugar)
5 sudu maka susu pekat manis
1 sudu makan ovelate
1 sudu makan vanilla esen
beberapa titis pewarna makanan yang disukai - saya guna kuning, hijau dan merah

Cara:

1. Telur , susu pekat, gula, ovalete , esen vanilla di blender hingga halus- boleh juga gunakan whisker sahaja pukul hingga kembang dan rata.
2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan masukkan tepung yang di ayak tadi. Gaul sehingga rata.
Bahagikan adunan ke pada 3 bahagian atau mengikut kreativiti masing-masing nak gunakan berapa warna. Masukkan setiap bahagian dengan pewarna makanan dan gaul rata.
3. Masukkan adunan apam ke dalam acuan yang telah dilenserkan dengan butter.
4. Kukuskan dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 40 minit.
5. Sejukkan terlebih dahulu dan keluarkan dari acuan serta boleh dipotong.  sedap cubalah.



Rendang Kerang Cili Padi..meletop..


Assalamualaikum untuk semua pengunjung ZLC dah lama rasanya saya tak menulis apa-apa di blog ini..sampai dah nak ke penghujung bulan September dan tinggal 2 hari sahaja lagi dah nak sambut Hari Raya AidilAdha atau Hari Raya Korban.  Saya tak boleh nak bercerita panjang nampaknya walaupun banyak benda yang nak saya ceritakan atau berceloteh di sini..nanti2 aje yer..memandangkan dah nak raya ini kalau ada antara kawan2 yang nak buat rendang selain dari rendang daging dan rendang ayam,,saya nak cadangkan rendang kerang.

Memang sedap jugak tau rasa rendang kerang nie..boleh dimakan sama ada dengan nasi impit, ketupat atau juga dengan nasi lemak..sebenarnya pada minggu lepas saya buat rendang kerang mengandingkan nasi lemak yang adik saya buat di samping lauk utamanya sambal sotong kembang..memang ohsemmm sangat rasanya ada sambal sotong, rendang kerang gan keropok ikan..makan pagi kenyangnya sampai ke petang..hihihi..Oklah kata tak nak berceloteh tapi terover pulak saya nie kan..jom kita lihat resepi rendang kerang dan gambar2 yang sempat saya snap.


Rendang Kerang Cili Padi.

Bahan-Bahan:

800 gram Kerang yang siap di kopek - Kalau nak kopek sendiri x larat beli yang dh siap aje..
30- 40 batang cili padi hijau - di blender (kalau nak pedas lagi boleh tambah)
4 labu bawang besar - di blender
6 ulas bawang putih - di blender
2 inci halia - di blender
2 inci kunyit - di blender
5 batang serai - di blender
3-4 sudu makan gula timbang/merah
3 keping asam gelugor/keping direndam
2 helai daun kunyit di hiris halus
3-4 helai daun limau purut
1/2 kg santan pekat
sedikit garam
1/2 cawan minyak untuk menumis

Cara:

1. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bahan-bahan yang diblender, cili api, bawang besar, bawang putih, serai, halia, kunyi. Tumis sehingga naik minyak.
2. Bila dah pecah minyak bahan-bahan yang ditumis, masukkan pula gula timbang balik2kan lagi. masukkan sedikit air lebih kurang 3/4 cawan. dan masukkan juga santan.
3. Bila dah mendidih masukkan kerang.  Balik-balikkan selalu. Masukkan asam gelugor yang direndam dan masukkan juga daun limau purut.  Bila hampir kering masukkan daun kunyit yang di hiris halus dan masukkan garam. balik2kan rasakan kesesuaian rasanya.  Kalau nak rendang yang agak kering boleh di balik2 agak lama sedikit..kalau nak yang lembap pun boleh ikut yang kita hendak.  Rendang yang saya buat nak makan dengan nasi lemak so saya biarkan agak lembab sahaja.
Rendang kerang sesuai dihidangkan bersama ketupat, nasi impit, nasi lemak atau juga pulut kuning..selamat mencuba.