Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Sunday, March 13, 2016

Laksa Penang Ikan Kembung + Ikan Sardin


Assalamualaikum...salam Ahad buat semua..ada tak yang suka makan laksa penang sila angkat tangan..muahahaha macam la saya nampak kan..saya sebenarnya selain pengemar tegar laksa Johor juga suka pada laksa penang almaklum tekak antarabangsa saya nie boleh ke serata Malaysia la katakan..laksam pun suka juga..kalau laksa sarawak pun saya minat..laksa puteh terengganu pun boleh masuk..semua2 jenis laksa la saya suka..terpanjang pulak intro pasal laksa yerrr..ok la saya nak kongsikan disini laksa penang yang sedap dengan kawan2 semua.. agak berlainan..sedikit sebab laksa kali ini kita campurkan dua jenis ikan iaitu ikan kembung dan ikan sardin dalam tin..rasanya memang marbeless sedap tau..kawan2 x caya boleh lah try okeh..Jom kita lihat bahan2 yang diperlukan seperti di bawah ini..

Laksa Penang 

Bahan2 untuk Kuah Laksa:

1 kg ikan kembung - direbus, asingkan tulang dan diblender halus
1 tin besar sardin cap Ayam - atau apa brand pun boleh - buangkan airnya dan dilecek sahaja (biar nampak ketul2
5 batang cili merah - diblend halus 
3 labu bawang besar - diblend halus 

sedikit belacan bakar - diblend halus 
segemgam asam jawa - campurkan dengan air perah dan tapiskan
8-10 keping asam gelugor (keping) - direndam sebentar
2 batang bunga kantan - belah dua 
secekak daum kesum - dipetik daunnya
Air dalam 2 1/2 liter
Secukup garam
2 sudu makan gula pasir.
2 sudu makan otak udang atau petis (saya xguna)

Bahan sampingan:
Kuah laksa ni agak pekat jugak nampakkan ikan dia yang x brapa hancur tu sardin sedap tau..hihihi
Sepeket mee laksa basah - dicelur sekejap dan toskan (jila guna laksa beras yang kering rebus hingga lembut dan toskan airnya)
Sebatang timun - dihiris batang mancis
2 potong nenas - dihiris nipis kecil (org utara x guna nenas pun) 
3 batang cili merah - di hiris serong (kalau suka pedas boleh guna cili padi hiris)
2 labu bawang besar - di belah 4 dan hiris nipis
secukupnya daun salad - dihiris
Beberapa hirisan limau nipis 
Telur Rebus di belah 2 - beberapa biji (saya x buat)

Cara masak Kuah Laksa:
1.  Masukkan air + air asam jawa serta bahan2 yang telah diblender halus seperti cili, bawang besar, belacan,  ikan kembung yang telah  blender dan ikan sardin yang dilecek ke dalam periuk, biarkan mendidih dan masukkan asam gelugor yang direndam tadi, biarkan mengelegak sekietika. Masukkan daun kesum dan bunga kantan biar mendidih.
2.  Masukkan garam, gula dan rasa kan keseimbangan rasanya, kuah laksa biar lah masam sedikit lebih sedap. Biarkan mendidih lagi, dan kecilkan api, renehkan hingga ia masak sebati dan agak sedikit pekat padamkan api.  

Cara menghidang Laksa Peneng:
1. Masukkan sedikit mee laksa yang telah dicelur ke dalam mangkuk, curahkan kuah laksa di atasnya.
2. Hiaskan laksa dengan hirisan timun, nenas, daun salad, cili, telur rebus, bawang hiris dan limau nipis sedia untuk dihidang dan dimakan.
nie laksa dalam peket tu..kita celur dalam air panas sebentar dan toskan



No comments:

Post a Comment