Thursday, October 17, 2013

Salad Tomato dan Kubis Manis...

Assalamualaikum...salam khamis buat kawan2 dan pengunjung ZLC yang saya sayangi...apa kabar semuanya semoga anda semua sihat dan ceria2 selalu.. Saya alhamdulillah sihat juga dan seperti biasa menjalankan rutin harian pergi keje balik keje dan bersantai...hehehe asik nak bersantai ajer saya nie ekk..ok lah tak leh nak bercerita panjang hari nie cuma nak berkongsikan resepi salad yang paling mudah boleh di makan bersama ayam goreng ala kfc atau ratah gitu pun sedap sebab ada rasa masam manis dan buah tomato segar bagi peminat2 tomato seperti saya kalau dapat makan tomato mentah atau di buat salad seperti ini 2 mangkuk pun x sedar..hehehe.  Sebenarnya saya buat salad ini tadi pagi untuk di bawa ke sekolah makan gan kawan2 ada gak saya buat kentang putar segera bersama ayam goreng kfc--jenama abg ramlee kantin..memang terbaik rasanya memang boleh beat arr  gan jenama ayam popular tu...opss tak boleh lepas cakap nanti x pasal2 pulak saya kena al-saman..hehehe.. jom kita semak resepi mudah di bawah di samping gambor2 yang sempat saya snap tadi..

Salad Tomato dan Kubis Manis

Bahan-bahan:

5 biji tomat segar - di potong dadu kasar
1/2 biji sayur kobis manis (bulat) yang kecil sahaja- dihiris halus sedikit
1 labu bawang besar - di dadu halus
1 -2 batang lada merah - di hiris halus
gula pasir secukup rasa >< 3 sudu makan
garam secukup rasa
1 biji limau nipis - perah jusnya
2 sudu makan minyak zaitun

Cara:

1. Masukkan ke dalam mangkuk tomato yang dipotong dadu bersama kubis manis, bawang besar dadu dan lada yang dihiris.
2. Masukkan juga gula pasir,, garam, minyak zaitun dan perahan jus limau nipis. Gaulkan rata salad ini supaya sebati.  Hidangkan segera atau kalau nak masuk dalam peti sejuk hidang sejuk pun boleh, Sedap di makan bersama ayam goreng, chicken chop atau diratah begitu sahaja.


Monday, October 14, 2013

Jemput2 Cendawan...

Assalamualaikum bersiaran sekali lagi saya pada petang raya ini...esok dah nak beraya korban tapi saya masih tetap di pejabat huhuhu sedihnya rasa hati..tapi x apa lah demi tugaskan.. Apa kata petang2 raya nie kita makan jemput2 cendawan..sedap jugak tau selain dari cendawan goreng kalau di buat jemput2 pun sodappp..bagi sesape yang ada stok cendawan tu..jom lah tengok resepi saya yang sangat sempoi dan mudah nie..sebenarnya jumaat lepas buat utk breakfast bukan hari ini biasa lah resepi tertunggak...jangan mara ekk kawan2 asik jer resepi mudah sebabnya saya dah lama x memasak so jom la layan jemput2 cendawan ekk..

Jemput2 Cendawan...

Bahan-Bahan:

2 cawan cendawan tiram - disiat2 kecil
2 1/2 cawan tepung gandum
4 ulas bawang putih - dicincang halus
1/4 camca teh serbuk lada sulah
1 camca teh serbuk magie sedap rasa
secubit garam
>< 2 1/2 cawan air
minyak masak secukupnya.

Cara:

1. Masukkan tepung gandum, cendawan yang disiat2, bawang putih cincang, serbuk lada sulah, serbuk magie pasti sedap dan secubit garam ke dalam mangkuk.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga rata.
2. Adunan jemput2 jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan minyak masak dalam kuali secukupnya, bila minyak dah panas sudukan adunan jemput2 ke dalam minyak dan goreng dengan api sederhana hingga kuning  keemasan dan garing,
3. Angkatkan jemput2 dan toskan minyaknya, Hidangkan panas2 bersama sos cili atau apa2 sos kegemaran anda.  sedap cubalah yer..

Selamat Hari Raya Aidiladha 1434H...

Assalamualaikum...Selamat Hari Raya Aidiladha untuk semua pengunjung Zalekha Luvs Cooking yang saya hormati dan kasihi serta rakan2, sanak saudara, handai taulan tak kira di mana jua anda berada..sempena Hari Raya Aidiladha yang mulia ini saya ingin mengambil kesempatan memohon ke maafan di atas segala salah dan silap sama ada yang disengajakan atau tidak disengajakan sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah dan yang sebaliknya adalah dari diri saya sendiri.  Bagi yang pulang berhari raya ke kampung halaman masing2 pandulah berhati dan semoga selamat sampai ke destinasi masing2.  Salam ukhwah dan salam sayang dari saya Zalekha Ismail...


Wednesday, October 9, 2013

2 in 1 - Donut dan Pau Sambal..

Assalamualaikum.. dan salam sejahtera untuk semua pengunjung alam maya ZLC yang saya kasihi..semoga anda semua sihat2 di hari Rabu ini..saya alhamdulillah sihat sebab tu pagi2 lagi hari ini dapat mendonut sebab rasanya dah lama tak makan donut yang dibuat sendiri kebetulan pula dalam fridge ada sambal tumis bilis yang dibuat oleh bedah so jadi gak kalau nak dijadikan pau sambal aka burger jawa.  Donut memang untuk anak2 buah saya yang gemar donut saper lagi kalau bukan Aina Arissa..dan akak aina Sara Sahira walaupun baru standard 1 suka makan yang pedas2 so pau sambal menjadi pilihan sara.. Nasib mak j rajin hari ini anak2 seawal 4.40 pagi saya dah menguli donut so dapatlah dibawa bekal ke sekolah sedikit..donut n pau sambal yang sangat lembut n gebus gebassss nie..hehehe sendiri buat sendiri puji nampaknya saya nie..tapi apa ada halkan..kalau kawan2 tak percaya cuba buat tau guna resepi yang ini..lembut ajer walaupun dah sejuk... ok lah tak boleh nak bercerita lama2 jom kita tengok resepi mudah di bawah ini ok...

Donut 'n' Pau Sambal...

Bahan-bahan:

500 gram tepung gandum
2 camca teh yis kering - mauripan }campurkan yis bersama 1/2 cawan air suam
1/2 cawan air suam                          }1 camca teh gula dan 2 sudu makan tepung gaul rata biarkan
                                                              naik dan berbuih - dalam 10 minit
1 cawan air suam
4 sudu makan gula pasir
4 sudu makan butter
3 sudu makan susu tepung
1 biji telur - di kocok sedikit
secubit garam
Minyak masak untuk goreng donut dan pau sambal
secukupnya gula kastor untuk salut donut
dan secukupnya sambal tumis bagi pau sambal..

Cara:

1. Ayak tepung dan masuk kan dalam mangkuk pengadun, masukkan butter, gula pasir, susu tepung, sedikit garam, gaulkan kesemuanya bahan hingga rata, buatkan lubang di tengah, dan masukkan pula bancuhan yis yang telah dinaikkan tadi dan telur yang dikocok.
2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli kan adunan hingga rata dan licin, jika sedikit melekit di tangan boleh taburkan 1 - 2 sudu tepung gandum. Rehatkan adunan doh yang di uli rata selama 1/2 jam.
3. Setelah direhatkan adunan boleh bentukkan donut sebesar bola pingpong dan leperkan sedikit lalu lubangkan dengan jari di tengah2nya susunkan donut ke dalam dulang yang ditaburkan dengan sedikit tepung gandum.
4. Untuk Pau sambal pula bentukkan adunan bulat2 sebesar bola pingpong juga dan letakkan ke dalam dulang yang ditabur tepung, biarkan hingga adunan donut dan pau sambal naik sedikit dan boleh di goreng terendam dengan api yang kecil hingga berubah warna kekuningan.
5. Angkat dan toskan, untuk donut golekkan dengan gula halus dan untuk pau sambal pula potong tidak putus dan letakkan sambal tumis secukupnya di tengah2 pau jika suka boleh juga diletakkan hirisan timun dalam pau sambal..  Selamat mencuba...

Tuesday, October 8, 2013

Sepi senyap dan sunyi...

Assalamualaikum....

Apakabar kawan2 dan pengunjung ZLC yang saya hormati dan sayangi...nampak setelah sekian lama saya tidak dapat keudara di alam blog ZLC ini rasa rindu semakin membara nampaknya..semenjak 11 September lalu entry terakhir Paru2 Goreng Sambal Berempah tu..rasa macam tak berdaya nak menulis apa2 di blog...maafkan saya kawan2 yer sebab saya kurang sihat di penghujung september..dan awal oktober..jadinya terpaksa menyepikan diri tapi hati ini sentiasa ingin menjengah ke blog dan berkongsi sesuatu tapi apakan daya keadaan tidak mengizinkan.

Dalam pada tak sihat di penghujung September dan awal Oktober saya masih sempat menyempurnakan satu projek meng-cookies yang memang kecil@kenit aje..sebesar syiling 20 sen..alhamdullilah akhirnya siap juga cookies2 tu sebanyak 2k ++ di sediakan tepat pada hari yang diperlukan..tq utk pn. bos ku yang membuat tempahan dan memberi kepercayaan pada saya..dan setelah musim2 sakit berlalu mc2 dan cuti2 yang di lalui..akhirnya saya kembali sihat dan kembali ke pejabat seperti biasa..alhamdullilah.

Oklah tak ada apa yang nak di kongsikan dengan rakan2 semua kali ini cuma sekeping foto semasa saya hadiri wedding anak bos saya pada hari ahad lepas bersama teacher fa n teacher su..akhir kata salam sayang buat semua in sha Allah ada masa kita bertemu lagi..xoxo..