Thursday, August 9, 2012

Ayam Rempah Satay..Berkuah..

Assalamualaikum...

Salam n selamat petang untuk semua pengunjung ZLC yang saya sayangi..petang ini nak kongsikan sejenis resepi yang mudah disediakan dan sesuai untuk dimakan bersama nasi putih atau nasi himpit..sebenarnya lauk yang saya masak petang semalam ini untuk gandingkan dengan nasi himpit dan kuah lodeh..dan patutnya masakkan ini perlu kering sedikit tapi dah berkuah..naseb lerrr kan kekadang bulan2 puasa ini bila memasak tu agak2 nak cepat terletak lebih air jadinya berkuah ler jadinya tapi masih sedap dan sesuai ler makan gan nasi himpit...k xbleh nak bercerita panjang sebab ada urusan lain nak buat...jom arr kita semak resepi campak2 saya ini ok...

Ayam Rempah Satay..

Bahan-Bahan:

500 gram isi ayam - dihiris kiub atau kecil sedikit
2 biji bawang besar - diblend halus
4 ulas bawang putih - di blend halus
2 batang serai - diblend halus
1 inci halia - diblend halus
1 inci kunyit hidup - diblend halus (kalau xder boleh guna kunyit serbuk)
2 sudu makan - sos lada hitam (boleh juga gunakan 1/2 camcateh serbuk lada hitam) saya tambah
(lada hitam ditambah untuk dapat rasa pedas2 sikit kalau xnak pedas xpayah letak)
1-2 sudu makan - kicap lemak manis
1/2 cawan air
2-3 sudu makan gula pasir (ikut suka klau xnak manis kurangkan -tp slalunya satay berasa manis sedikit)
1/2 cawan air asam jawa - di perah dari 11/2 sudu mkn asam jawa
1 labu bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis

Cara:
1.  Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan2 yang diblend halus, tumiskan sehingga pecah minyak dan agak mengaring. Masukkan gula dan balik2kan dan masukkan pula isi ayam yang dihirs kiub  dan 1/2 cawan air.
2. Goreng dan balik2kan sehingga ayam setengah empuk masukkan pula  air asam jawa, masukkan juga sos lada hitam (kalau ada lada hitam serbuk boleh masukkan 1/2 camca teh xpayah letak sos lada hitam) dan juga kicap lemak manis.
3. Masak sehingga ayam empuk dan agak mengering sedikit, last sekali masukkan bawang besar yang dihiris, dan sedikit garam. Balik2kan sebentar dan boleh di padamkan api.. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi himpit.


No comments:

Post a Comment