Masakan Yang Lahir Dari Sentuhan Rasa Kasih Sayang Buat Insan-Insan Yang Menyayangi Diriku Ini..
Tuesday, January 29, 2013
Tom Yam Udang dan Sayuran..
Assalamualaikum...
Selamat petang dan hari ini dah 29hb..nak penghujung bulan Januari ek..cepat betul masa berlalu kan..sekarang ini masih lagi banyak kerja di pejabat jadinya saya tak dapat nak bercerita panjang2 dengan kawan2 jadi teruslah kita ke resepi yang hendak saya kongsikan ini sejenis masakan Tom Yam yang sangat terkenal dari negara gajah putih iaitu Thailand..masakan yang sangat authentic nie memag sedap dengan rasanya yang masam2 pedas serta haruman bahan2 herba dalam tom yam yang bukan sahaja sedap rasanya dengan bau yang harum tapi mempunyai khasiat2 tertentu.
Ok..jom kita semak resepi mudah ini yang saya masak pada hari Ahad lepas..saya masak dlm kuantiti yang banyak sebab ramai rakyat jelata di rumah, kalau tak ramai yang makan sila kurangkan bahan2nya ok..
Tom Yam Udang dan Sayuran
Bahan-Bahan:
500 gram udang - size ikut suka - dibuang mungcung dan bahagian tajam di ekornya basuh dan tos
1/2 cauliflower - di potong kecil/bunga
2 batang karet - di belag 2 dan potong serong
8-10 kuntum cendawan tiram - disiat sedikit jika besar
2-3 batang celery - dipotong serong (saya tak ada stok)
12-15 batang cili padi - di ketuk sedikit
3 batang serai - dihiris serong (kasar sedikit)
4 helai daun limau purut
2 pohon daun ketumbar - potong kasar 1 inci (boleh masukkan sekali akar2nya yang dicuci bersih)
3 labu bawang besar - dibelah 2 dan hiris
4 biji bawang putih - diketuk
3 kiub - tomyam maggie
1500 ml air
Jus limau nipis - 1/4 cawan (ikut masam yang dikehendaki)
sedikit gula dan garam secukup rasa.
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk, masukkan bawang besar yang di mayang bersama bawang putih yang diketuk sedikit, cili padi yang juga di ketuk, serai hiris dan kuib tom yam maggie.
2. Masak hingga kuah tom yam mendidih masukkan pula, sayuran yang keras dahulu seperti karet, diikuti dengan cauliflower, batang celery jika guna, dan bila sayur2an ini agak empuk masukkan pula cendawan tiram, udang, daun limau purut, daun ketumbar serta boleh di tambah jus limau nipis serta perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
3. Masak hingga tom yam mendidih dan kecilkan api biarkan renih sebentar, bila kesemua bahan telah masak boleh dipadamkan api. Hidangkan panas bersama nasi putih atau boleh dimakan begitu sahaja...sedappp.
nanti ada masa sy mesti cuba masak...tk kwn ku :)
ReplyDeletewelcome..cubalah mmg mudah sgt nk buat tomyam..rebus sahaja dh siap..
ReplyDelete