Wednesday, October 19, 2011

Jom Jamu Mata...dengan lauk jering...

Slamat tgh hr..dh lunch ke lum...tp dh nk dkat kul 3 tntu smua dh lunch kan..hari nie akak ni ajak melayan atau jamu mata gan msakan utk tgh hr td..n jom arr semak resepi Jengkol a.k.a Jering Goreng Cili Padi Bersantan..sedap tau...xtoleh kiri kanan bila mkn..hehe  jom semak respi dan layan pic2 nie..

Bahan2:
20 biji Jering yg agak tua.
1/2 cawan ikan bilis
20-30 btg cili ikut pedas  yg disukai..klau nk pedas tmbah
2 labu bawang besar -dihiris
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 Cawan santan pekat
secubit garam
sedikit minyak untuk menumis
Cara:
Jering Goreng Cili Padi Bersantan..wallahh

Ikan Kembung Goreng

Kari Ikan Sagai gan Terung

Paru Bersambal

ini lauk ayah sara n aina sambal cili api terangkat..pedas sgt2
1.Jerimg dibersihkan potong agak kasar -rebus dengan sedikit air dan 1 sudu serbuk kopi (ini petua org tua2
supaya tidak terkena kancing gigi) setelah direbus dlm 7-10 minit toskan petai dan dibilas.
2. Tumbuk Cili Api bersama bawang merah dan bawang putih,
3. Panaskan minyak tumis bahan yg ditumbuk, apabila agak garing masukkan bawang besar hiris, masukkan pula ikan bilis yg direnyah/tumbuk sedikit, balik-balikkan.
4. Masukan Jering diikuti dengan santan pekat balik2 kan goreng himgga santan pecah minyak dan agak kering sedikit perisankan dengan garam. Siap dimasak n sdap di makan dengan nasi panas, sambal belacan, ikan goreng atau ikan kering n apa2 lauk yg disukai...selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment