Sunday, November 13, 2011

Bubur Daging Berempah

Assalamualaikum,

Selamat pagi ahad untuk semua, apakabar pada pagi ini diharap semuanya sehat2 dan ceria2 selalu. hendaknya..dah sarapan pagi ke belum kalau belum jom la kita nikmati semangkuk bubur daging..Jom kita semak resepi bubur daging yang dimasak oleh adik akak chef bedah yer..


Bubur Daging Berempah
Oleh: Siti Zubaidah Ismail

2 Cawan beras - dicuci dan direbus dengan 2 litter air hingga kembang kalau dh memekat kacau selalu dan tambah airnya
4 biji kentang dipotong dadu - masuk dalam rebusan bubur
1 batang lobak merah dipotong dadu - masuk dalam rebusan bubur
250 gm daging dipotong kecil - rebus dengan sedikit air dlm periuk berasingan  hingga empuk
10 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
2 cm halia -tumbuk atau cincang halus
2  sudu rempah sup*
2 sudu rempah kurma* (dua2  rempah * ini dicampur sedikit air dn kacau jd pes)
sedikit garam
minyak untuk menunis
Untuk Hiasan: Bawang goreng dan daun sup/daun bawang dihiris halus

Cara:
1. Bubur dimasak sehingga hancur dan berkanji,  masukkan juga kentang dan karet, bila kentang dan karet dan agak empuk masukkan daging yang telah direbus bersama kuahnya
2. Panas kan minyak dalam kuali tumis kan bawang hiris dan halia, bila dah layu dan berbau wangi masukkan rempah, balik2 kan hingga pecah minyak, masukkan bahan2 yang ditumis ke dalam periuk bubur. Perasakan dengan garam masak sehingga bubur sebati dan pekat sedikit baru di matikan api.  Hidangkan dengan menabur bawang goreng dan hirisan daun sup dan daun bawang jika rajin boleh juga di buat telur dadar nipis yang digoreng dan dihiris halus.  Bubur ini kalau makan dengan rojak tahu pun sedap..selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment