Thursday, February 23, 2012

Asam Pedas Ayam...xjemu2..ada aku kesah..

Assalamualaikum...

Entry kedua lauk hari nie...yang memang xjemu2 di masak dan dimakan..so jom layan resepi saya c&p jer yer malas nak menaip.. 

Asam Pedas Ayam..

Bahan2:
Seekor ayam sederhana potong kecil dan bersih..
40 batang Cili Kering gunting buang biji dan rebus dalam air pnas sebentar
1 labu bawang besar
10 ulas bwang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit
2 inci halia
Belacan 2 inci
 serai 2 batang dititik - kali ni xder xletak
daun limau purut -5 helai - pun xder x letak
Segemgam asam jawa dlm 1/2cawan - dibancuh gan 2 cawan air tapis n buang biji asam
3 cawan air
2 sudu gula
Garam secukupnya.
Minyak utk Menunis dlm 1/2 cawan

Cara:
1. Blenderkan lada kering, bawang2, halia, kunyit dan Belacan.
2. Panaskan Minyak dan tumis bahan yang diblender hingga garing n pecah minyak utk dpatkan
   asam pedas yang sedap lada kena betul2 garing,
3. Masukkan Serai dan daun limau purut (jika guna). Masukkan air asam dan air biar agak mendidih baru masukkan ayam..Biarkan lauk mendidih dlm 20-30 minit dengan api yg sederhana.
4. Bila ayam dah agak empuk kecil kan api, masukkan gula dan garam, rasa keseimbangan lauk. klau saper
  yang nak letak MSG atau perasa letak la saya mmg letak gula ajer tuk ganti serbuk perasa.
5, Biar lauk merenih dlm 15 minit dan tutupkan api. sesuai utk makan dengan nasi putih juga buat cecah lempeng kelapa atau lempeng pekak...hehe



lauk  hr nie dgn ikan terubuk masin grg xsempat nk posing..hehe

No comments:

Post a Comment