Wednesday, February 8, 2012

Asparagus dan Cendawan Tiram Goreng

Satu lagi resepi tertunggak masak hujung minggu lalu..jom kita semak resepinya..


Asparagus dan Cendawan Tiram Goreng...

Bahan-bahan:

1 cawan Asparagus - bersize pendek - potong dalam 11/2 inci
1 cawan Cendawan Tiram - di siat sedikit jika besar
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
3 sudu makan udang hidup -disiang bersih
1/4 camca teh lada sulah - hujung camca aje
beberapa titis minyak bijan
1/4 cawan air
garam secukup rasa
2 sudu makan minyak untuk menumis

Cara:

1.  Panaskan minyak untuk menumis, tumiskan bawang hiris.  Bila layu dan berbau harum masukkan udang hidup.
2. Balik2kan dan masukkan sedikit air dalam 1/4 cawan, masukkan bahan perisa lada sulah, minyak bijan dan sedikit garam. Masukkan asparagus dan cendawan. Goreng dan balik2kan sebentar jangan sampai asparagus terlalu lecur nanti x sedap dan boleh terus dipadamkan api. 
3. Hidangkan terus bersama nasi putih dan lauk pauk yang lain.

2 comments: