Tuesday, February 21, 2012

Kek Batik Horlick...

Assalamualaikum...

Salam pagi Selasa untuk semua pagi nie masukkan entry xpress sebelum ke pejabat...projek tak leh tido malam tadi saya pun apa lagi buat lah resepi kek batik horlick sakura yang saya tukil dari Dapur Tanpa Sempadan ..milik Che Mat Gebu..yang katanya resepi asal Sunah Sakura...ok..tak leh citer panjang2 nanti punch card merah u..so terus ajer kita semak resepi yang saya C&P dari DTS..tqvm CM k...share gan kawan2 saya kat sini pulok...jangan tak  cuba taw..marbelesss u....


Kek Batik Horlick
Resepi Asal: Sunah Sakura & CM DTS

300 gram biskut marie, dipatah 4 setiap keping
125 gram mentega berkualiti tinggi
2 biji telur gred B
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan Horlicks
1/4 cawan air
1 camca teh gula halus
1 camca teh esen vanilla (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)

 
  1. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali biskut marie dan mentega, ke dalam kuali, kacau rata dan masak dengan api kecil. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati bersama bahan lain. Masak hingga pekat. Tambah esen vanilla dan biskut marie.
  2. Gaul rata-rata dan matikan api. Sedia kan bekas bersaiz 7 inci x 7 inci x 3 inci dan alas dasar dan tepinya dengan plastik cling. Masukkan no 1 tadi ke dalam tin dan ratakan. Tekan padat2. Biar hilang wap panas dan simpan dalam peti 1 - 2 jam. Boleh dipotong dan hidangkan..

2 comments:

  1. Sedapnya kak... leh try ni. Ho ho ho... pun ada kt umh.:-)

    ReplyDelete