Saturday, June 9, 2012

Cekodok Bilis Crispy..

Berjumpa sekali lg di petang sabtu ini dan cuaca pada hari ini tak berapa nak elok...sama la juga dengan tuan punya blog nie almaklum bila bulan mengembangkan..jadi semangat n kerajinan tu agak berkurangan..so to cut the strory short kita teruslah ke n3 masakan yang pertama pada hari ini iaitu Cekodok Bilis Crispy yang saya buat tadi pagi..sesuai untuk dibuat sarapan atau juga untuk minum petang..jom kita semak resepi mudah di bawah:

Cekodok Bilis Crispy

Bahan-Bahan

2 1/2 cawan tepung gandum
1 labu bawang besar - didadu halus
segemgam ikan bilis - basuh dan rendam sebentar tumbuk kasar
air secukupnya - (>< 1 3/4 cwan ) adunan jgn terlalu pekat atau cair
sedikit garam
minyak untuk mengoreng
sos pencicah pilihan anda secukupnya

Cara:
1. Tepung dimasukkan dalam mangkuk campurkan dengan bawang yang didadu berserta ikan bilis dan garam, masukkan air sedikit demi sedikit dan bancuhkan supaya menjadi adunan cekodok yang tidak terlalu pekat atau cair untuk dapatkan cekodok yang nipis dan garing.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali, apabila minyak dah panas sudukan bancuhan cekodok dan gorengkan dengan angaran 7 ke 8 keping sekali menggoreng, api boleh di kecilkan sedikit. Balik-balikkan cekodok hingga warna kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan.
3. Hidangkan panas bersama sos pilihan anda atau sambal tumis.

No comments:

Post a Comment