Tuesday, October 23, 2012

Sandwich Sosej Berdaging Tomato...


Assalamualaikum...

Salam selasa untuk semua teman2 dan pengunjung ZLC yang saya sayangi, apa kabar anda semua? semoga sentiasa sihat dan ceria disamping keluarga...nampaknya agak lama saya tak bersiaran..almaklum busy la konon2nya..hehehe tapi sebenarnya memang agak sibuk sikit minggu nie selain dari kerja2 rasmi ada gak acara2 yang x rasmi memenuhi undangan2 (menjadi penyanyi jemputan...oppsss bila pulak masanya saya jadi penyanyi ek..hehehe) jadinya tak menjengah2 blog saya nie...ada juga bahan2 yang boleh di masukkan tapi nampaknya terpaksa ditangguh2kan insyaAllah kalau ada kelapangan saya masukkan entry2 tertunggak yer. Hari ini saya nak kongsikan dengan teman2 semua resepi yang agak mengenyangkan kalau makan seketul untuk sarapan sampai tengah hari la rasa kenyang...

Sebenarnya beberapa minggu lepas saya ada blogwalking kat blog siapa tak ingat pulak rasanya blog Kak Ida 1001Resepi tu...dan ternampak sandwich sosej yang sangat2 mengoda jiwa raga dan kalbuku..muahahaha sukahati saya jer ekk nak tergoda2 gan sandwich nie tqvm kak Ida for d idea (kak Ida guna Prego Sauce untuk masak daging cincang saya masak xguna prego)..kalau korang penah makan Hotdog 901 ke atau kat A&W dulu2 ada benda nie, nama dia apa ek xbrapa nak ingatlah..almaklum ah-kak dah tu..A hehehe..jadinya nak buat dari sehari ke sehari macam more than a week x jadi2 projek saya sebabnya saya teringin nak buat jeruk timun atau cucumber@gherkin pickle akhirnya 2 hari lepas saya pi ke Pasaraya Maslee jumpa la timun yang comel2 ajer size dia memang kecik2 jadi menjeruk la timun tu...nanti saya bagi resepi jeruk timun ala che leha ok menjadi jugak garing2 masam manis macam jeruk timun dalam burger Mc Donald tu...xcaya cuba buat yer..cuma saya saya kasi efek warna yang lebih gelap dalam jeruk tu sebab gunakan sedikit gula timbang..Ok jom la kita tgk resepi di bawah. ...

Sandwich Sosej Berdaging Tomato

Bahan-Bahan:

10 keping - Roti Sandwich Frankfurter  (saya guna kan roti gardenia)

10 batang - sausage /frankfurter (apa2 jenama boleh- saya guna ayamMas)
 Jeruk Timun - didadu secukupnya (resepi saya akan tulis kemudian)
1 labu bawang besar Holand di dadu
Mayonis / cheezy sos / atau cili sos

Untuk Daging Cincang Bertomato
250gm daging cincang
150gm tomato puree
3 sudu makan cili blender
2 labu bawang besar - diblender halus
3 ulas bawang putih - diblender halus
1 inci halia - diblender halus
200 gm mix vegie
1 biji bawang holand di dadu
3 sudu makan oyster sos
gula garam secukup rasa
1 cawan air
sedikit minyak untuk menumis

Cara:

1. Mula2 sediakan  untuk daging cincang bertomato, Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia yang diblender bersama cili blender hingga agak garing dan pecah minyak, masukkan pula tomato puree dan oyster sos, tumiskan lagi dan masukkan pula sedikit gula..
2. Masukkan daging, kacau2kan sebentar dan masukkan juga air, jangan terlalu banyak air sebab kita nak letakkan daging di atas roti nanti. Bila daging dah masak masukkan pula mix vegie diikuti dengan bawang holand yang didadu tadi, perisakan dengan garam bila dah masak padamkan api.
3. Sediakan pula sosej, boleh samaada digoreng atau di rebus sebentar dan toskan airnya (saya rebus sahaja).
4. Untuk sediakan roti, roti dibelah dua jangan putus (saya ikut cara kak ida - kukuskan roti sebentar, angkatkan roti dari kukusan letakkan sosej di tengah2 roti, curahkan dengan daging cincang yang dimasak tadi, taburkan pula dengan jeruk timun, dan bawang holland yang didadu, kalau nak letak daun salad pun boleh tapi saya tak letak.  Last sekali drizzle kan dengan mayonis atau apa2 sos kegemaran anda, makan panas2 memang sedappppp...


inilah jeruk timun yg saya buat..kalau tunggu lagi 2-3 hari mungkin lg la sedap,,xsabar nk mkn..hehe


No comments:

Post a Comment