Sunday, January 27, 2013

Ubi Rebus Dengan Sambal Tumis Bilis Sarapan Pagi Tadi..

Assalamaualaikum...

Salam Ahad untuk kawan2 dan pengunjung ZLC yang saya sayangi...hari ini nak masukkan entry ringkas ajer mungkin kalau sempat nak marathon 3 entry sekali ok...so yang pertama nie sarapan tadi pagi..ubi rebus bersama sambal tumis bilis yang sedappp cewahhh masak sendiri angkat bakul sendiri or peribahasa baru naik lif tekan sendiri..hahaha x kisah la kan memang sedap pun...macam nak ke sawah atau ke ladang pulak bila makan yang agak berat..ubi sumber kaborhidrat yang tinggi juga kan tak per kot bukan selalu dapat makan ubi rebus panas2 dengan secawan teh 'O' memang mabelessss la u..rasa2 nya nak letak resepi ke tidak..letak jugak lah yer dah namapun blog masakan...cuma saya copy n paste resepi sambal tumis yang selalu saya buat tu..

Ubi Rebus

Bahan-bahan:

Ubi secukupnya - 1 - 11/2 kg
Sedikit garam.
Air untuk merebus ubi

Cara:
Ubi di kupas kulit dan potong dalam 2 1/2  - 3 inci, basuh bersih dan masukkan dalam periuk bersama air lebih sedikit dari paras ubi, masukkan sedikit garam dan rebuslah sehingga ubi empuk.Padamkan api dan toskan airnya. Hidangkan panas bersama sambal tumis bilis dan ikan kering jika suka.

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-Bahan:

1 mangkuk -(mangkuk tafufa) lada kering yang di rebus dan diblender halus
2 labu bawang besar - diblender halus
4 ulas bawang putih - diblender halus
2 inci belacan
segemgam ikan bilis belah - dicuci bersih rendam sebentar - renyah sedikit dalam lesung
2 labu bawang besar - di hiris kasar2
1 cawan air jus asam Jawa
gula pasir secukupnya (ikut suka klau nak manis)
garam secukup rasa//
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak didalam kuali, tumis bawang besar yang dimayang kasar hingga layu dan berbau harum
2. Masukkan bahan2 yang diblender halus, goreng dan balik2kan sehingga agak garing dan pecah minyak.
3. Masukkan pula gula, balikkan lagi, masukkan bilis yang telah ditoskan dan direnyah sedikit dalam lesung, dan diikuti dengan jus asam jawa.
4. Masak sehingga sambal tumis benar2 masak dan naik minyak serta cantik warnanya. Tambahkan garam dan rasa kan kesesuaian masin, manis dan masam. Biarkan atas api yang kecil sambil dibalik-balikan..hidangan kan bersama ubi rebus..




3 comments:

  1. akak sy Amanda kata dia nk cobe resepi ni...dia suka :)

    ReplyDelete
  2. mesti amanda rindu pada makanan n masakan malaysia kan...memang sedap makan sambal tumis dengan ubi tau...

    ReplyDelete
  3. sedapnya kan
    terutama dimakan waktu hujan, pekena dengan kopi panas :)

    Jemput juga melawat ye : www.supermamashoppe.com

    ReplyDelete