Thursday, July 10, 2014

Nasi Beringin & Sambal Tumis Petai...

Assalamualaikum...Salam khamis buat semua pengunjung ZLC hari ini saya nak berkongsi resepi Nasi Beringin yang digandingkan dengan Sambal Tumis Udang Petai yang sangat sesuai dan serasi bila di makan bersama...sebenarnyakan kawan2 banyak viarasi nasi beringin yang saya tengok di internet..tapi pada asasnya nasi beringin ini lebih mirip kepada nasi lemak atau nasi serai tapi mempunyai aroma yang agak harum kerana selain dari serai yang digunakan ia juga ditumis dengan rempah penumis..dan basmathi yang digunakan membangkitkan lagi keenakkan nasi beringin kerana lembut dan berbau harum..jom kita semak resepi di bawah yer..resepi sambal tumis udang petai saya copy n paste dr resepi yang lama aje..

Nasi Beringin..

Bahan-bahan:

5 cawan beras basmathi - di cuci bersih dan direndam 1/2 jam
3 cawan santan
4 cawan air
2 labu bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
3 batang serai - di memarkan/ketuk
3 helai daun pandan - disimpul
2 batang kayu manis
5 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
4 biji buah kelapa
1/2 camca teh halba
3 sudu makan minyak sapi - (saya guna majerin je)
Garam secukup rasa

Cara:

1. Panaskan minyak sapi/majerin dalam periuk, masukkan rempah penumis kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga.  tumiskan hingga berbau harum masukkan pula bawang besar hiris bersama bawang putih dan halia, masukkan juga serai.
2. Bila bawang agak kekuningan masukkan air dan santan.  Masukkan juga daun pandan. Biarkan hingga air mendidih baru di masukkan beras basmathi yang telah ditoskan.  Masak nasi sehingga tanak, gemburkan beras dan biarkan nasi masak dengan api yang kecil pula sehingga nasi masak elok.
3. Hidangkan bersama lauk2 yang disukai seperti sambal tumis udang, rendang, kari atau kurma juga sesuai di gandingkan dengan nasi beringin selain ulaman timun dan tomato atau pencuk nenas timun. Selamat mencuba..

Sambal Tumis Udang dengan Petai

Bahan-bahannya:

500 gm udang sederhana besar - di bersihkan 
1 mangkuk petai yang siap di buang kulit 
1 mangkuk -(mangkuk tafufa) lada kering yang di rebus dan diblender halus
2 1/2 labu bawang besar - diblender halus
4 ulas bawang putih - diblender halus
2 inci belacan
2 labu bawang besar - di hiris kasar2
1 cawan air jus asam Jawa
3-4 sudu makan gula pasir (ikut suka klau nak manis tambah lagi gula)
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak didalam kuali, tumis bawang besar yang dimayang kasar hingga layu dan berbau harum
2. Masukkan bahan2 yang diblender halus, goreng dan balik2kan sehingga agak garing dan pecah minyak.
3. Masukkan pula gula, balikkan lagi, masukkan udang yang telah dibersihkan dan ditos, diikuti dengan jus asam jawa.
4. Masak sehingga sambal tumis  masak dan naik minyak cantik warnanya masukkan pula petai. Tambahkan garam dan rasa kan kesesuaian masin, manis dan masam. Biarkan atas api yang kecil sambil dibalik-balikan jika masak sambal tumis dengan betul dan lama sedikit ia akan tahan lebih lama Hidangkan bersama nasi beringin..


No comments:

Post a Comment