Tuesday, January 27, 2015

Potato Cheese Ball @ Bebola Kentang Berkeju


Assalamualaikum n salam selasa buat semua pengunjung ZLC..apa kabar kawan2 semuanya,saya macam biasa aje..alhamdulillah sihat seadanya..tengah hari macam nie tentu ada yang dah lunch...saya masih terfikir2 apa yang nak di makan hari ini macam lapor la pulak..huhu..oklah sementara nak tunggu waktu makan jom ler kita ke resepi ringkas yang saya buat pada hari sabtu lepas..

Bebola Kentang Berkeju

Bahan-Bahan:

5 biji kentang - direbus hingga empuk dan lembut
Tepung gandum secukupnya - jangan banyak sangat nanti lebih rasa tepung
Sedikit lada sulah dan garam halus secukupnya.
Serbuk pati ayam pasti sedap atau perisa jika suka
Keju Cheddar yang di potong dadu secukupnya
2 biji telur - pukul manja
Breadcrumbs secukupnya
dan Minyak Masak untuk mengoreng.

Cara:

1.Lecek kentang yang direbus hingga halus campurkan dengan lada sulah dan garam serta serbuk pati ayam dan gaul rata masukkan tepung sedikit demi sedikit jangan banyak sangat sekadar boleh kepal jadikan bebola yang lembut sahaja.
2.Ambil sekepal kecil anggaran guli atau bola pingpong kecil dan leperkan adunan kentang. masukkan keju dadu dan tutup serta bentukkan bulat. Buat hingga habis kentang dan keju.
3. Celupkan bebola kentang ke dalam telur yang dipukul kemudian golekkan pula dalam breadcrumb. Goreng di dalam minyak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. Hidangkan Panas bersama sos pilihan anda.


2 comments:

  1. Assalam..Memang mengujakan.. nampak plk cheese yg mengiurkan tu..

    ReplyDelete
  2. Wakumsalam..bg peminat cheese n kentang boleh try resepi ni..tq selalu singgah di ZLC..

    ReplyDelete