Tuesday, April 21, 2015

Ketam Masak Lemak Nanas

Assalamualaikum..salam Selasa untuk semua. Hari ini saya nak sharekan resepi yang mudah aje bagi peminat2 ketam.  Tapi ketam yang dimasak tak berapa besar kecik cinonit jer sizenya.. nasib baik rasa manis ketamnya ada.  Saya sebenarnya memang suka kalau ketam nie dimasak lemak yang biasa gitu x perlu nak pedas2 sangat sebab kuahnya terasa lemak dan boleh dihirup..hammmboiiii siap menghirup lagi kuah ketam yer..bahaya2 tu cik leha awak tu dah sedia kebabom montel..hihihi. Sebenarnya bila masak tak berapa nak pedas anak2 pun boleh makan.. Sape2 yang suka pedas tu bolehlah tukarkan dari lada merah ke cili padi ok..jom tengok resepi sempoi yang saya masak petang semalam untuk berbuka puasa sunat Rejab.

Ketam Masak Lemak Nanas

Bahan-Bahan:

5-6 ekor ketam (jika size sedang boleh dipotong 2)
2 biji lada merah - dikisar
6 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci hali - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 batang serai diketuk
Nanas dihiris secukupnya
2 1/2 cawan santan pekat
3 cawan air
sedikit garam

Cara:
Masukkan semua bahan kisar dalam periuk bersama serai dan air. Masak sehingga mendidih, masukkan pula santan dan nanas. kacau selalu masukkan juga ketam dan masak sehingga ketam berubah warna dan kuah mendidih.  Kacau selalu jangan sampai pecah santan. Perisakan dengan sedikit garam. Padamkan api dan sedia dihidangkan. Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment