Tuesday, October 20, 2015

Churros...again..

Assalamualaikum..salam untuk semua..setelah lama saya tak menjengah ke sini hari ini saya kembali lagi dengan resepi kudapan atau makanan yang berasal dari Mexico ini.. Kudapan yang digoreng / fritter ini amat mudah untuk di buat dan bahan-bahannya pun tak banyak.  Oleh kerana anak-anak buah saya gemar kepada churros ini saya pun on la projek menchurros pada petang semalam.  Saya sebenarnya pernah juga masukkan resepi churros sebelum ini dalam blog tapi saya masukkan sekali lagi kerana x perlu menaip panjang-panjang sebab bahannya yang sedikit dan buatnya pun very the easy la kata orang.  Bila saya tengok ada orang yang menjual churros ni secara online dengan harga yang agak mahal iaitu 18 batang bersama sedikit chocolate dipping nya..churros yang sedikit tu aje dah berharga RM15 saya nak cadangkan kalau teringin dan teragak buat ajelah in shaa Allah menjadi punya..untuk kakak saya cik puan Buntat x payah la beli yang mahal tu buat ajer sendiri atau datang la ke rumah nanti hakak buatkan..ok jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan...

Churros
Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
1 sudu makan besar mentega
1 sudu makan besar gula
sedikit garam
1 biji telur gred A - di pukul sedikit
Minyak masak untuk mengoreng

Chocolate dipping secukupnya - boleh gunakan apa brand hersey ke nutella atau apa2 brand.

Cara:

1. Masukkan air bersama mentega, gula dan garam dalam periuk masakkan sehingga mendidih.
Bila dan mendidih masukkan tepung gandum dan dikacau dengan senduk kayu cepat-cepat hingga bergaul rata.
2. Padamkan api dan masukkan telur yang di pukul/kocok tadi ke dalam adunan tepung. Gaul hingga rata. Adunan akan menjadi lembut. Untuk bentukkan churros ambil piping bag dan masukkan nozel berbentuk bintang. Jika tiada piping bag dan nozel boleh juga gunakan plastik putih. Isikan dengan adunan tadi dan pancitkan anggaran tiga inci dan goreng dalam minyak sederhana panas.
3. Ada dua cara yang boleh di buat terus picitkan adunan churros ke dalam minyak atau kita picitkan atas dulang dulu baru di goreng. Goreng hingga warna kuning keemasan dan angkat serta letakkan di atas tapisan. Hidangkan bersama chocolate dipping bersama teh 'o' panas pasti sedap..cubalah..




No comments:

Post a Comment