Sunday, October 25, 2015

Kek Butter Lembap Perang @Moist Brown Butter Cake

Assalamualaikum salam ahad untuk semua.. hari ini saya nak share dengan anda semua resepi yang agak ringkas iaitu resepi kek butter yang saya buat 2 hari lepas.  Kekadang teringin nak makan kek butter yang dibuat sendiri.  Kek ni bukan jenis yang gebu halus tau kerana ia agak lembap tekstur nya macam ala2 muffin sedikit sebabnya mungkin saya masukkan susu segar di dalam kek ini..tapi rasanya tetap sedap dan kurang manis kerana penggunaan gula perang dalam kek ini sebab itu warnanya juga keperangan...ok selamat mencuba..lain kali kita buat pula kek butter versi lembut dan gebu ok..kan banyak resepi yang boleh kita google aje..berlambak keluarkan..muahahaha..jom tengok resepi..


Kek Butter Lembap Perang

Bahan-Bahan

250 gram butter - saya guna anchor brand
250 gram tepung gandum - diayak
1 sdt baking powder - di ayak bersama tepung gandum
200 gram - gula perang
1/2 cawan susu segar
4 biji telur ayam gred A
1 sdt - esen vanila

Cara:

1. Putar butter dan gula perang hingga gebu dan halus, masukkan telur sebiji demi sebiji
2. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu hingga habis
3. Akhir sekali masukkan esen vanila dan gaul sebati.
4. Alaskan acuan kek 6 x 6 inci dengan kertas minyak yang di griskan dengan sedikit butter
atau boleh gunakan acuan lain yang bersesuaian dan griskan dengan sedikit butter juga.
5. Masukkan adunan kek ke dalam acuan kek ratakan.  Bakar dalam oven yang telah di panaskan
pada suhu 200'c selama 40 minit atau sehingga kek masak.

No comments:

Post a Comment