Pulut Mangga
Bahan-Bahan:
3 cawan - beras pulut direndam 1/2 jam
3 cawan - santan (separas pulut yang dimasukkan dalam periuk)
sedikit garam
1 sudu makan minyak masak.
Cara: Masukkan beras pulut ke dalam periuk bersama santan (pulut dan santan sama paras)
masukkan juga garam dan sesudu minyak masak. Masak seperti masak nasi. Bila pulut dan mula mengering kecilkan api dan di gaul sedikit. Biarkan pulut tanak dan mengering.
Buah Mangga yang masak - di kupas kulit secukupnya
Sos Santan - Masak secawan santan pekat bersama 1/2 cawan air
campur 2 sudu tepung jagung dan secubit garam serta 2 sudu makan gula
Masak atas api kecil hingga agak memekat dan keluar wap.
Cara Menghidang: Pulut di letak dalam bekas atau mangkuk puding, boleh juga bentukkan letakkan buah mangga yang dihiris dan curahkan sos santan di atas pulut. Siap untuk di hidangkan.
Pulut Kelapa Ikan Masin
Bahan-Bahan:
3 cawan - beras pulut direndam 1/2 jam
3 cawan - santan (separas pulut yang dimasukkan dalam periuk)
sedikit garam
1 sudu makan minyak masak.
Cara: Masukkan beras pulut ke dalam periuk bersama santan (pulut dan santan sama paras)
masukkan juga garam dan sesudu minyak masak. Masak seperti masak nasi. Bila pulut dan mula mengering kecilkan api dan di gaul sedikit. Biarkan pulut tanak dan mengering.
masukkan juga garam dan sesudu minyak masak. Masak seperti masak nasi. Bila pulut dan mula mengering kecilkan api dan di gaul sedikit. Biarkan pulut tanak dan mengering.
Secukupnya kelapa parut putih yang muda - dikukus/panaskan sebentar
Secukupnya ikan masin yang digoreng - saya guna ikan tenggiri masin
Cara menghidang letakkan pulut dalam mangkuk atau pinggan hidangkan bersama kelapa parut dan ikan masin secara berasingan atau bersebelahan.
Masa makan pulut kelapa dan ikan masin ni bersama kopi panas, bayangkan duduk atas pangkin tepi sawah sambil menghirup udara pagi yang segar..hammboiii siap berangan lagi..muahahaha.
pehhh tengok tu dh jd 3 in 1 pulut kelapa ikan kering, pulut serunding n pulut mangga di atas tu..
pulut yang ditanak boleh buat 3 jenis makanan..baguskan..
No comments:
Post a Comment