Biskut Arab
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan minyak sapi
3/4 cawan gula halus
4 1/2 cawan tepung gandum - ayak dan sangai (goreng dalam kuali hingga ringan tak perlu sampai kuning ek) tepung di goreng dahulu supaya dapat tekturs biskut yang lembut dan rapuh
secukupnya gula castor halus untuk salut kuih ini
beberapa titis pewarna makanan yang digemari (saya guna merah, biru dan satu lagi dibiarkan tanpa pewarna)
Cara:
1. Campurkan gula halus ke dalam tepung dan gaul rata. Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan di uli menjadi sebuku doh yang lembut.
2. Bahagikan adunan doh kepada 3 bahagian. Warnakan dengan pewarna makanan yang di gemari gaul sehingga warna sekata. Boleh juga di biarkan putih sahaja biskut ini.
3. Bila dah siap di warnakan ambil secubit setiap warna dan bentuk menjadi bebola guli yang kecil. Susunkan ke dalam dulang pembakar. buat sehingga adunan habis.
4. Panaskan ketuhar terlebih dahulu gunaan suhu 180 darjah. Bakarkan kuih ini selama 20 - 25 minit mengikut kepada kepanasan ketuhar masing-masing. Bila dah masak..keluarkan biskut dari ketuhar sejukkan terlebih dahulu kena hati untuk angkat biskut tolakkan sedikit bawah biskut perlahan2 sebab kuih ini agak fragile dan sensitif sikit. Golekkan ke dalam gula kastor dan masukkan dalam mangkuk kertas kecil. Simpan dalam bekas yang kedap udara. Selamat mencuba ya..sangat lembut bila di makan.
ni adunan yang di bahagi tiga dan saya warnakan dua bahagian |
gentel2kan masuk dalam tray. |
ni yang siap di bakar |
No comments:
Post a Comment