oklah kita terus lihat resepi yang saya masak hari Jumaat lepas..sedap tau kawan2 lemak berkrim..hingga menjilat jari..cewahhhh promosi nyer kemain lagi..tapi kalau tak caya buat tau memang sedap pun..
Udang Masak Butter
Bahan-Bahan
12-15 ekor udang sederhana - (dibuang kulit tinggalkan ekor sahaja)
2 sudu makan butter
250 ml susu segar - saya guna susu kotak uht aje
5 ulas bawang putih dicincang
5 batang cili padi dihiris
2 pelepah daun kari
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk pati ayam maggie
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan sedikit - (untuk pemekat)
secukupnya tepung jagung untuk salutkan pada udang
sedikit minyak untuk mengoreng udang.
garam secubit sahaja (kalau x letak pun xpe sebab butter dah salted n serbuk ayam maggie tu pun dah masinkan)
Cara:
1. Udang yang sudah dibuang kulit di belah belakang untuk keluarkan urat yang color hitam
basuh dan toskan. Ambil udang dan pupuk pada tepung jagung. Panaskan minyak dalam kuali gorengkan udang yang telah dipupuk tadi hingga berubah warna dan masak sekejap aje, angkat dan toskan.
2. Dalam kuali lain panaskan butter 2 sudu makan, masukkan bawang putih cincang bersama cili padi hiris dan daun kari goreng hingga berbau harum dan masukkan pula susu segar. Masukkan juga serbuk lada sulah dan perasa ayam maggie dan garam sedikit sahaja serta masukkan bancuhan tepung jagung. . masukkan udang balik2kan padamkan api serta hidangkan bersama nasi putih panas..sedap cuba tau...
bedakkan udang dengan tepung jagung.. |
udang yang dah digoreng tapiskan minyaknya
Sangat sedap! Sangat Terima kasih kpd dear Siti
ReplyDeleteFrom Fong Chen
Terima kasih sebab Cuba resepi mudah udang butter ini..
ReplyDelete