Gorengan Tapai Ubi Berkelapa
Bahan2:
350 gm tapai ubi yang lembut
1 cawan kelapa parut putih
Cara: Buangkan tulang atau empulur pada tapai kemudian dilecek halus, gaulkan dengan kelapa parut hingga bergaul rata, bentukkan seperti bebola (macam buat fish ball) buat sehingga habis adunan.
Bahan untuk bancuhan tepung gorengan:
1 cawan tepung gandum
1 sudu makan butter
secubit garam
1/2 cawan air atau secukupnya..
Cara: Tepung dan butter di gaul macam kita buat breadcrumb, masukkan garam diikut air sedikit demi sedikit gaul rata sehingga adunan licin dan tidak berketul, tidak terlalu pekat atau cair.
Panaskan minyak masak, celupkan bebola tapai tadi dalam bancuhan tepung masukkan dalam minyak pastikan minyak tidak terlalu panas semasa mengoreng, goreng la sehingga bertukar warna keperangan dan angkat di toskan denga paper towel. hidangkan...Selamat mencuba
Tapai yang dilenyek halus gaulkan bersama kelapa parut |
bancuhan tepung gorengan |
Bulat2 kan adunan |
wow..menarik...klu jumpa tapai yg best one day sy akn cuba buat ...tqvm
ReplyDelete