Bahan2:
20 biji Jering yg agak tua.
1/2 cawan ikan bilis
20-30 btg cili ikut pedas yg disukai..klau nk pedas tmbah
2 labu bawang besar -dihiris
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 Cawan santan pekat
secubit garam
sedikit minyak untuk menumis
Cara:
Jering Goreng Cili Padi Bersantan..wallahh |
Ikan Kembung Goreng |
Kari Ikan Sagai gan Terung |
Paru Bersambal |
ini lauk ayah sara n aina sambal cili api terangkat..pedas sgt2 |
supaya tidak terkena kancing gigi) setelah direbus dlm 7-10 minit toskan petai dan dibilas.
2. Tumbuk Cili Api bersama bawang merah dan bawang putih,
3. Panaskan minyak tumis bahan yg ditumbuk, apabila agak garing masukkan bawang besar hiris, masukkan pula ikan bilis yg direnyah/tumbuk sedikit, balik-balikkan.
4. Masukan Jering diikuti dengan santan pekat balik2 kan goreng himgga santan pecah minyak dan agak kering sedikit perisankan dengan garam. Siap dimasak n sdap di makan dengan nasi panas, sambal belacan, ikan goreng atau ikan kering n apa2 lauk yg disukai...selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment