Ayam Masak Merah Tomato
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam sederhana - dipotong kecil
1 cawan cili kering di rebus dan kisar halus
2 labu bawang besar - dikisar halus
4 ulas bawang putih - dikisar halus
1 1/2 inci halia - dikisar halus
2 batang serai dititik
200 gram tomato puree (saya guna jenama kimball)
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukupnya
minyak untuk mengoreng ayam dan menumis
Sedikit air dlm 3/4 cawan
sedikit tomato ceri sebagai hiasan
Cara:
1. Ayam yang telah dibersihkan dan dipotong kecil di gaul bersama sedikit garam dan serbuk kunyit dan di goreng embal angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali tumiskan bahan2 yang dikisar halus sehingga naik minyak dan agak garing masukkan sekali serai. Masukkan juga gula dan tomato puree, balik2kan sehingga likat dan cantik bahan2 yang ditumis
3. Masukkan pula sedikit air bila tumisan dah mendidih masukkan pula ayam dan masaklah sehingga lauk ayam tomato agak pekat dan perisakan dengan sedikit garam kalau mahu masukkan perasa aji atau atau apa2 perisa pasti sedap pun boleh. Hiaskan dengan sedikit tomato ceri kalau suka dan hidangkan bersama Nasi Tomato panas dan nasi2 lain yang bersesuaian.
nie lah nasi tomato yang digandingkan gan ayam masak merah tomato.. |
No comments:
Post a Comment