Sambal Cili Padi Ikan Bilis dan Petai
Bahan-Bahan:
Cili padi hijau - 1/2 mangkuk tafufa (lebih lurang 35 - 40 btg) kalau nak pedas boleh campur dengan cili padi kampung *
1 labu bawang besar*
1 inci belacan *
2 labu bawang besar di hiris nipis
1 cawan ikan bilis
1 piring petai (dalam 3 papan gitu)
1 keping asam gelugor
1 1/2 sudu makan gula
sedikit garam
dan sedikit minyak untuk menumis
Cara:
1. Mula2 gorengkan ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
2. Bahan2 yang bertanda * cili padi, bawang dan belacan di tumbuk kasar (saya guna blender tapi tekan butang pulse so tekan sekejap2 supaya cili api tak berapa halus. (air guna sikit sahaja utk blender kasar seperti ini)
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan bahan2 yang telah diblender kasar tadi tumiskan sehingga agak garing dan naik minyak. Masukkan pula bawang besar, balik2kan sehingga cili dan bawang menjadi agak garing dan keperangan. Masukkan pula asam keping, dan petai.
4. Setelah di balik2kan sebentar masukkan pula gula pasir dan perisakan pula dengan sedikit garam.
Akhir sekali masukkan ikan bilis yang di goreng garing tadi, tinggalkan sedikit untuk hiasan di atas diatas sambal bila menghidang. Siap untuk di nikmati bersama nasi putih panas atau dengan ubi rebus.
* Bila ada sambal macam nie dah tak pandang lauk lain lagi saya...sedapp cuba tau kawan2..
lawan sambal cilipadi nie gan ikan terubok asin goreng bawang bercili..pehhh terbaikkk |
menikmati nasi panas gan sambal cili api bilis petai.. |
No comments:
Post a Comment