Sup Cendawan Segar
Bahan-Bahan:
500 ml susu segar
1 1/2 liter air
6 kuntum cendawan shitake segara - dihiris
1 labu bawang besar - di potong dadu
3 ulas bawang putih - dihiris
1/2 camca teh serbuk lada hitam kasar
1 1/2 kiub ayam (maggie/knorr ) mana-mana boleh
1/4 cawan tepung gandum - dibancuh dengan air utk pemekat sup
garam sedikit sahaja (dah ada kiub ayam takut masin nanti)
sedikit minyak masak/ minyak jagung untuk menumis
Cara:
1. Mula2 panaskan minyak dalam kuali/periuk tumiskan bawang putih, bawang besar dadu hingga layu dan berbau harum masukkan pula cendawan shitake segar dan serbuk lada hitam kasar. tumis sebentar sahaja tak perlu lama. padamkan api dan sejukkan sebentar. Masukkan bahan2 yang ditumis ini ke dalam blender dan kisar halus.
2. Langkah seterusnya didihkan air dalam periuk masukkan bahan2 yang ditumis tadi bersama kiub ayam. Bila dan mendidih masukkan pula susu segar dan kacau kan selalu masukkan pula tepung gandum yang dibancuh bersama sedikit air tadi sebagai pemekat. Masukkan pula sedikit garam dan rasakan kesesuaian rasa masinnya. Bila dah masak padamkan api dan hidangkan bersama Garlic Bread atau roti yang di panggang di sapu butter. Sedap cuba tau kawan2..
No comments:
Post a Comment