Masakan Yang Lahir Dari Sentuhan Rasa Kasih Sayang Buat Insan-Insan Yang Menyayangi Diriku Ini..
Zalekha Luvs Cooking
Sunday, October 14, 2012
Lempeng..memang sedap bila hujan...
Assalam...untuk semua, bertemu sekali lagi pada hujung minggu ini...kalau tadi saya dah siarkan sejenis pencuci mulut iaitu puding karamel beroti..petang tadi masa ujan tak henti adik saya bedah ada buat lempeng bersama lawannya cik kari ayam dan sambal tumis bilis..memang kena la tu kan...waktu2 hujan memang perut asik berkeroncong...lebih2 lagi ada peminat tegar lempeng kat rumah nie..yeyed..memang tak cukup sekeping kalau dia yang makan...
Rasanya semua orang reti nak bancuh lempeng kan cuma kita perlukan tepung gandum, air, sedikit serbuk kunyit kalau nak kuning atau boleh gak ganti gan esen kuning dan sedikit garam, nak lembut letakkan telur sebiji, airnya kena anggar2 agar tak terlalu cair atau pekat..boleh diblender atau bancuh dengan whisk pun boleh agar tepung tidak bergentil..lepastu panaskan non stick pan letak sedikit minyak teruslah acara melenggang/goyangkan kuali, ada orang suka lempeng yang garing perlu di masak kedua2 belah dengan api yang perlahan atau lempeng lembut yang biasa masak pada satu bahagian bila permukaan lempeng nampak kering boleh diangkat dari kuali, sama ada hendak di lipat atau digulung terpulang pada and kalau nak lempeng yang ada kelapa masukkan kelapa parut putih saya penah buat diSINI tp cari link kosong xjumpa pulak hehe sorry yer.. Lempeng sedap di makan panas2 dengan apa2 kuah yang ada seperti kari, sambal tumis, asam pedas, lauk lemak cili api pun sedap...anything goes nicely la orang kata gan lempeng pekak nie...buruk benorrr nama dia ek naper ler orang dolu2 letak nama cenggitu..
Anyway kita jangan salahkan pada namanya sebab orang kata apa ada pada nama..sebabnya lempeng nie satu dunia pandai makan kalau orang putih dia buat pancake atau crepe tu lempeng la jugak, orang belah2 eropah pulak ada tortilla tu pun lempeng kering gakkan, orang2 sebelah india gan yang sewaktu dengannya ada capati, tosei tu lempeng versi mereka so memang terkenal seantero dunia..u go go lempeng..tetap menjadi pujaan hatiku walau apa pun namamu disebut...jom kita tengok gambor lempeng chef Bedah yang buat tadi yer bukan saya...tapi i pun pandai gak buat lempeng...@lempang lagi la pandai teman nie..kata orang perak..muahahaha jgn marah eks kawan2 dikala sejuk2 gelatok nie org kata ada ajer ler yang nak dilawakkan..ada akak kesah...jom kita cuci2 mata ajer yer... mkn lempeng masa ujan2 nie memang la sedapp teringatlak kat kanda yg suka lempeng jugak kan mana ler dia menghilang..huhu..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment