Masakan Yang Lahir Dari Sentuhan Rasa Kasih Sayang Buat Insan-Insan Yang Menyayangi Diriku Ini..
Zalekha Luvs Cooking
Tuesday, October 9, 2012
Cekodok Bilis...cicah Asam Pedas Semalam..
Assalamualaikum...
Selamat pagi kawan2 semua...semoga anda semua sehat sejahtera dan ceria2 selalu..dah lama saya x menjengah ke blog nampaknya pepagi nie ada entry rengkas sarapan pagi..setelah tak berapa nak sehat beberapa hari minggu lalu..so hari nie tekak nie termengidam lak nak makan jejemput@cekodok ikan bilis..kebetulan pula ada baki asam pedas yang adik saya bedah masak semalam menjadi jer ..
Terus jer ke resepi macam xyah tulis pun bolehkan sebab semua orang pandaikan wat cekodok bilis...tp tulis jugaklah...
Cekodok Bilis..
Bahan-Bahan:
2 1/2 cawang tepung gandum
1 labu bawang besar - dibelah dua dan hiris nipis
1/2 cawan bilis - di tumbuk kasar(renyah)
Air secukupnya - >< 1 3/4 cawan
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
(kalau nak pedas boleh juga masukkan hirisan lada api atau lada merah)
Minyak masak untuk mengoreng secukupnya
Pencicah pilihan anda..
Cara:
1. Masukkan tepung gandum, bawang besar yang dihiris dan bilis tumbuk ke dalam mangkuk, campurkan juga serbuk kunyit dan garam secukup rasa, masukkan air sedikit2 dan gaulkan hingga rata, adunan hendaklah tidak terlalu pekat atau cair.
2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan adunan cekodok sesudu demi sesudu jangan terlalu banyak sekali mengoreng cukup sekadar 7-8 keping, Gorengkan dengan api sederhana dengan balik2kan cekodok hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan diatas paper towel..Hidangkan panas bersama pencicah pilihan seperti asam pedas ke kari ke sambal tumis ke atau cili sos..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment