Kuih Bom Keledek Jingga
Bahan-Bahan:
500 gram keledek warna oren - direbus hingga lembut
1 cawan tepung gandum
1 camca teh garam
secukupnya bijan putih
Minyak masak untuk mengoreng kuih bom
Bahan Inti Kelapa
3 1/2 cawan - kelapa parut putih
1 1/2 cawan - gula merah
1 1/2 cawan - air
Cara:
1. Mula2 sediakan inti - masak kelapa parut bersama gula merah dan air sehingga kering dan sejukkan dahulu (saya buat lebih inti - baki nya boleh disimpan dlm fridge utk buat kueh lain)
2. Untuk sediakan adunan kuih bom. Keledek yang telah direbus empuk di lecek hingga halus, masukkan tepung dan garam serta di gaul sebati.
3. Ambil sekepal adunan sebesar bola pinpong leperkan di tapak tangan dan masukkan pula inti kelapa secukupnya. Tutupkan dan bentuk adunan jadi bebola serta golekkan pada bijan.
4. Goreng dalam minyak terendam sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang..cubalah sangat lembut kuih bom ini. (kalau nak kenyal saya rasa boleh tukarkan tepung gandum gan tepung pulut)..lain kali bleh cuba guna tepung pulut pulak..
inti kelapa in d making |
bawak bekal sikit.. |
No comments:
Post a Comment