Salam Isnin buat semua..alhamdulillah dalam cuaca yang agak panas sebab dah lama tak hujan ni kita diberikan kesihatan cumanya tekak jer terasa kering selalu nk asik nak minum ais yg sememangnya sangat tidak bagus untuk kesihatankan. Tapikan tuntutan tekak yang selalu x menghagak memang lerr x boleh nak lari dari keinginan nak minum yang sedap2 dan menyejukkan anak tekak ajerkan..tapi kalau dah kena batuk dan terkongkong2 tengah malam nasiblah diri sendiri yang menanggung kannn..stop dulu cerita panas berdesing ini ekk sebab hari ini saya nak kongsikan resepi yang sesekali kurasa teringin...cewah dah macam tajuk lagu evergreen shima Teringin ek. Sotong goreng yang saya ambil resepi dari Kak Besah MyResepi ni memang sangat2 sedap dan mabeles tau rasanya cukup berperisa kari dan bawang putih dan tepung yang agak ranggup serta sotong yang tak melantun keras..agak lembut dan yang pentingnya tak meletop dalam kuali bila mengorengnya..selalu kalau kita mengoreng asik lah meletop2 dalam gunakan resepi yang ini alhamdulillah x bermasalah pun..so tqsm untuk kak besah utk resepi ini (saya buat setengah kg jer resepi asal guna 1 kg sotong) dan banyak lagi resepi2 lain oleh Kak Besah yang sedap2 di MyR yg penah saya cuba juga..jom semak resepi mudah berikut:
Sotong Goreng Tepung
Bahan-Bahan:
500 gram sotong -sederhana besar dibersihkan potong gegelang 1 cm
Bahan A
4 ulas bawang putih - ditumbuk*
1 sudu makan rempah kari*
sedikit garam*
Bahan B
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
2 sudu makan rempah kari - saya guna rempah jenama Babas
sedikit garam
1 biji telur dipukul
minyak masak untuk mengoreng
Cara:
1. Sotong yang telah dibasuh bersih serta dipotong gegalang 1 cm di toskan dan di perapkan dengan bahan2 bertanda* selama 1/2 jam atau lebih.
2. Satukan bahan B dalam mangkuk bertutup atau tupperware dan goncang hingga sebati
3. Sotong yang telah diperap di celupkan dalam telur yang dipukul dan seterusnya masukkan ke dalam tepung yang telah digaul/goncang dalam tupperware hingga bersalut rata
4. Panaskan minyak dan goreng terendam sotong dengan api sederhana hingga masak dan garing. Tak perlu terlalu lama kerana sotong akan menjadi keras kalau goreng lama2. Tapi jangan bimbing sebab sotong ini tak akan meletup bila digoreng dan garing tepungnya. Hidangkan panas bersama cili sos atau sedap makan gitu sahaja sebab dah berperasa bawang putih dan kari.. Cuba ok kawan2,
No comments:
Post a Comment