Umbut Kelapa Masak Lemak Putih Kering
Bahan-Bahan:
500 gram umbut kelapa yang dihiris nipis - di rebus dahulu dan toskan
5 ulas bawang merah - tumbuk halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
6 batang cili padi hijau - ditumbuk halus
2 sudu makan besar ikan bilis - ditumbuk halus
daun kunyit - saya tak ada stok
1 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
Cara:
Masukkan umbut kelapa yang telah direbus tadi dalam periuk bersama bahan2 rencah yang ditumbuk bersama dengan air. Bila dah mendidih masukkan pula santan pekat. Masakkan dengan kacau selalu supaya tidak pecah santan dan membuat. Masakkan sekejap lagi sehingga kuah nya yang sedikit tadi menyusut kalau nak kering sedikit boleh juga keringkan. tapi saya biarkan ianya berkuah sedikit sahaja. Perisakan dengan garam dan bagi yang suka boleh letak perisa atau ajinomoto saya tak letak pun sebab lemak santan tu dah terasakan..ek..hihihi..hidangkan bersama nasi panas dan lauk lain yang bersesuaian..
No comments:
Post a Comment