Assalamualaikum,
Salam ceria salam satu malaysia dan salam alam maya untuk semua rakan2 dan pengunjung ZLC yang disayangi...nampaknya cuaca hari ini cerah dan redup... alhamdulillah mudah2an sampai ke petang la redupkan jadi x lah berapa panas..nyaman ajer..nak buat kerja pun terasa segarkan..ok lah kita tinggalkan kesegaran di pagi hari nie..sebab saya sambil menyambil ajer nie nak masukkan satu entry yang saya masak pada hari ahad lepas iaitu masakan Asam Pedas yang sangat2 sinonim dengan masyarakat johor...yang memang boleh dikatakan tiap2 minggu atau ada yang makan lauk asam pedas nie hari2 pun x kisahkan...sebenarnya dah banyak juga resepi asam pedas yang pernah saya masukkan di blog antaranya DISINI dan SINI dan yg lain2, ok lah ini kira resepi ulang tayang tapi gunakan ikan yang banyak tulang iaitu ikan parang...sedap gak sebab manis ajer isi ikan parang nie dan sangat halus tapi nak makan kena la berhati2 sebab tulangnya yang banyak tapi ada petua juga sebelum ikan parang ini disiang rentapkan pada ekor dan lehernya kata orang mudah lerai tulang dari isi bila masa makan ikan parang...cuba lah yer...jom kita tengok resepi di bawah...
Asam Pedas Ikan Parang
Bahan-Bahan
1 ekor ikan parang - dikerat beberapa bahagian (cuci bersih dan toskan)
3 1/2 senduk nasi penuh lada yang diblender halus (lada kering - direbus kemudian diblender)
12 ulas bawang merah - diblender halus
4 ulas bawang putih diblender halus
1 inci halia - diblender halus
1/2 inci kunyi hidup - diblender halus (kalau x ada guna kunyit serbuk 1/2 camca teh)
11/2 inci belacan - diblender halus
2 cawan jus asam jawa
air secukupnya lebih kurang 3 cawan
Secekak daun kesum - petik kan daun dan cuci bersih
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk dan tumiskan bahan2 yang telah dikisar halus hingga naik minyak dan agak garing. Kacau selalu agar tidak berkerak.
2. Bila bahan2 yang ditumis naik minyak masukkan air asam jawa dan air, biarkan hingga kuah agak mendidih masukkan ikan diikuti dengan daun kesum
3. Masak dengan api yang sederhana hingga ikan masak, perisakan dengan sedikit garam dan gula. rasakan keseimbangan masam masin asam pedas ini. Renihkan asam pedas ini dengan api yang kecil sebelum di padamkan api. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk yang lain seperti sayur bening dan ikan goreng garing..makan nasi bertambah pun x sedar..hehehe
p/s: untuk gambar sila ke fb saya seperti biasa belum dpt di upload dlm blog..tq..
No comments:
Post a Comment