Umbut Kelapa Masak Lemak Putih..
Bahan-Bahan:
Umbut kelapa lebih kurang 2 buku kecil - dihiris
8 ulas bawang merah - ditumbuk halus / kisar*
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus / kisar*
1/2 camca teh lada hitam tumbuk halus / kisar*
2 sudu besar ikan bilis - direndam sebentar -ditumbuk halus /kisar*
2 batang cili merah dipotong serong
sehelai daun kunyit disiat sedikit dan di simpulkan
2 cawan santan cair / air
3 cawan santan pekat
sedikit garam, kalau suka letak serbuk perasa boleh letak saya tak guna pun.
Cara:
1. Umbut kelapa yang telah di hiris tadi di rebus/celur sebentar dalam air panas mendidih
untuk lembut kan sedikit tak perlu lama dalam 5 minit - toskan.
2. Masukkan bahan2 yang ditumbuk halus atas di kisar * tadi dalam periuk bersama 2 cawan santan cair
Bila dah agak mendidih bahan rencah masukkan pula umbut yang telah dicelur dan ditoskan. serta boleh masukkan santan pekat berserta cili hiris dan daun kunyit.
3. Setelah memasukkan santan pekat lauk ini hendaklah sentiasa di kacau supaya tidak pecah minyak atau curdle gunakan api sederhana sahaja, masukkan juga garam. masak sehingga mendidih dan bolehlah di padamkan api bila dah masak.
4. Hidangkan bersama nasi panas, lauk lemak macam nie sedap dimakan bersama samba belacan dan ikan kering masin atau ikan goreng...selamat mencuba..
inilah rupa umbut kelapa..gambar ehsan en. google.. |
No comments:
Post a Comment