Selamat pagi Ahad untuk semua pengunjung Zalekha Luvs Cooking, harap anda semua sehat sejahtera pada hari ini..apa rancangan anda hari ini...mesti ada yang bercadang untuk masak yang agak special kot sebab maklum pada hari minggu semua anak2 ada dirumah seronok dapat makan beramai2kan. Saya pun tengah terfikir2 nak masak apa...mungkin yg simple ajer tapi adik saya bedah ada dia lagi pakar dalam masak-memasak nie... Rasa macam nak buat sedikit kueh tengok kat pantry n fridge macam2 bahan kueh ada tapi masya Allah bukan lah berapa nak rajinkan...hehehe tengoklah kalau menjadi nanti saya masukkan entry...lagi pun ada lagi resepi tertungguk yg nak saya masukkan di blog ini.. tungguuu yer kawan2 hehe..
Ok lah pagi ini saya sekali lagi nak kongsikan resepi puding Caramel Custard yang saya buat semalam yang ini request dari anak saudara saya Aishah..sedap bila makan puding nie sedang2 jer manis dia kalau nak makan dengan buah2 coctail atau pun pisang yang di goreng togel dengan sedikit butter pun sedap tau..nanti saya tunjukkan gambor pisang tu ok..jom kita semak resepi ulang tayang caramel custard nie ok..
Caramel Custard
Bahan-bahan:
1 tin susu cair - 400gm
5 biji telur -gred A
1/2 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung jagung - (kali nie saya guna tepung custard -hehe dh ada)
1/2 cawan air
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan gula pasir - untuk buat caramel
Cara:
1. Gula pasir yang 1/2 cawan dibuat caramel dengan cara masak atas api kecil biar sebentar bertukar warna keemasan dan gula mencair, jangan sampai dia hitam jika gula mencair kacau dengan senduk kayu dan terus padamkan api dan tuang ke dalam loyang. Atau boleh juga buat macam saya masukkan 1/2 cawan gula di dalam loyang letakkan diatas api yang kecil dan kacau dengan senduk kayu bila gula mencair dan bertukar warna keemasan tutupkan api. Biarkan ia mengeras dalam loyang.
2. Panaskan kukusan dahulu, dalam satu bekas masukkan gula dan telur pukul dengan whisk hingga gula hancur dan sebati masukkan, susu cair, air dan tepung custard yang dibancuh dengan sedikit air, masukkan juga esen vanilla dipukul sedikit cukup sekadar adunan rata.
3. Masukkan adunan yang telah dibancuh dalam loyong yang berisi caramel / gula yang diperangkan sedikit tadi. Kukus selama 1/2 jam.
4. Sejukkan dulu baru keluarkan dari loyang, potong dan hidangkan. Lebih enak jika dimasukkan ke dalam peti sejuk terlebih dahulu..Selamat mencuba.
inilah pisang goreng togel dengan butter yg saya makan dengan caramel custard tu..sedap |
No comments:
Post a Comment